. Ma Ervin napja van.
A cél a beszélgető rendőr mintája
2013-09-24 22:02:37
A cél a beszélgető rendőr mintája

A cél a beszélgető rendőr mintája


A rendőrségre évtizedekkel korábban – néha még ma is -  mint szigorú és félelmet keltő hivatalos személyre tekintettek a legtöbben. Ha baj van, akkor mégis mindenki az elsők között kiáltott és kiált ma is rendőrért. Várpalota és környéke nyugalmas kisvárosnak számít. Az elmúlt két hónapban azonban három komolyabb baleset is történt néhány kilométeren belül.

 

 

 

Ennyire veszélyes lenne ez az inotai szakasz és mit lehet tenni a balesetek megelőzése érdekében?

Erről és egyéb fontos, aktuális kérdésekről beszélgettünk Zékány József őrnaggyal, a Várpalotai Rendőrkapitányság Rendészeti Osztály vezetőjével.

Az inotai szakaszon hozzávetőlegesen nem több a baleset, csak súlyosabb a kimenetele, többnyire személyi sérüléssel jár, ezért marad meg jobban a köztudatban – mondta az őrnagy. Az oka az lehet, hogy a kapitányság területén ez az egyetlen szakasz van a 8-ason, ami két sávos. A korábbi négy sáv leszűkül, viszonylag egyenes útszakasz szembejövő forgalommal. Más közlekedési lehetőséget nyújt, mint a kétszer két sáv. Ez főleg az előzésnél és kanyarodásnál problémásabb.

A személyi sérüléssel járó baleseteket egyébként Veszprémben vizsgálják, mert Várpalotán 2000-ben megszűnt a közlekedési alosztály. Külön odafigyelnek erre a szakaszra, fokozottan ellenőrzik, sebességmérést is tartanak azzal a megyei és országos kikötéssel, hogy jól látható módon, egyértelműen megkülönböztetett jelzéssel ellátott autóból mérnek. Egyetlen cél van, hogy lassabban, a szabályokat betartva közlekedjenek.

 

Ugyancsak a közlekedéssel függ össze, hogy megkezdődött az iskola és a tanintézmények környéke veszélyesebbé vált. Ezért az iskolarendőrök a korábbi évekhez hasonlóan kiemelten figyeltek a reggeli és a megváltozott délután négy órai időszak forgalmára. Ez már régi történet. Szeptemberben és a tanév végén van szükség arra, hogy jelenlétükkel biztonságosabbá tegyék az esetlegesen még vagy már figyelmetlen diákokat és autósokat. Évek óta nem is volt baleset az iskolák közelében. Minden várpalotai iskolának van iskolarendőre. Fő feladatuk a bűnmegelőzési, balesetmegelőzési tájékoztatók tartása, a közlekedési szabályok megismertetése például vetélkedőkkel és ügyességi feladatokkal. Probléma esetén az iskola vezetője közvetlenül fordulhat hozzá. Ő folyamatosan nincs az iskolában, csak ha hívják.

 

Teljesen más a funkciója a bűnmegelőzési tanácsadónak. Augusztusban fejeződött be 100 rendőr képzése, akik 200 tanintézményben látják el feladataikat. Veszprém megyében több, de Várpalotán egyetlen iskola sem kérte a jelenlétüket. A középiskolák közül a Faller Szakközépiskolában egyéként is ott vannak a rendőrök, oktatnak, hiszen rendészeti szakképzés is folyik. A bűnmegelőzési tanácsadóknak semmivel több jogosítványuk sincs, mint bármely más esetben.

 

Országosan felmerült, hogy akár erre a feladatra is mozgósíthatók lennének a korábban nyugállományban helyezett rendőrök. Várpalotán a nyugállományba helyezettek közül senki nem tért vissza dolgozni. Nem kérte senki, így nem is került rá sor, sem erre sem más feladatra.

 

A rendőrségnek fontos, hogy a bűnmeglőzésre irányítsa a figyelmet. Éppen ezért tartanak egyre többször lakossági fórumokat és egyéb olyan programokat, ahol beszélgetni lehet velük a problémákról. Amiről nem tud a rendőrség, abban segíteni sem tud. Nem az a cél, hogy rettegjék az emberek a rendőröket, hanem az, hogy merjék elmondani a problémájukat, merjék elmondani, ha gyanús dolgokat észlelnek, tudják azt, hogy mire kell figyelni.

A beszélgető rendőr mintája a cél, akiben a segítő és nem a büntető hivatali személyt látják az emberek. 

Utoljára frissítve: 2013-09-24 22:12:10

További híreink
Bodrogi Gyula 90 éves lett
Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, színházi szerepek, tévéfilmek és sorozatok százainak megformálója, 90. születé...
2024-04-13 08:33:54, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
Voltak turistaházaink a Budai-hegyekben is
Néhány hónapja egy nyitott esőház készült el a Nagyszénás-hegy csúcsa alatt, pontosan ott, ahol egykor a Munkás Testedző Egyesület turista-menedékháza állt. Mára azonban ...
2024-04-09 19:50:17, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
Kútmélyre zuhant a „Petőfi-film” nézettsége
A Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról szóló történelmi kalandfilmet a nyitóhétvégéjén több mint 75 ezren nézték meg a magyar mozikban, ezzel a Covid utáni időszak leg...
2024-03-28 21:01:23, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei le...
Bővebben >>