. Ma Emma napja van.
Aula-galéria a DLSB-ben
2014-11-26 15:22:32
Aula-galéria a DLSB-ben

Aula-galéria a DLSB-ben

- A kiállítás a szülői munkaközösség kezdeményezésére jött létre, célja egy olyan kiállítás sorozat elindítása, amely a városban élő művészeket szeretné közelebb hozni az iskola tanulóihoz. Ennek első állomása a mai kiállítás - mondta megnyitó beszédében Dudásné Pirik Mariann, az iskola megbízott igazgatója.

 

 

 

November 25-étől Veszeli Lajos, Balaton díjas festőművész képei láthatók a Balatonalmádi Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium (DLSB) aulájában. Mint az iskola volt tanára első hívásra eleget tett a kérésnek.

A megnyitón a városvezetés is képviseltette magát, de voltak ott művésztársak és az iskola címzetes igazgatója, Czuczor Sándor is eljött.


Veszeli Lajos munkásságnak állomásait a diákok mondták el.

Végzettsége szerint rajszakos tanár és esztéta. Először Budapesten tanított majd illusztrációkat készített és különböző kiadványok művészeti szerkesztője volt. A 95-96-os tanévben  visszatért a tanításhoz itt, az almádi gimnáziumban. Sokat segített azoknak a diákoknak, akik  a képzőművészettel kapcsolatosan akartak továbbtanulni. Alkotásai nemcsak Magyarországon találhatók meg, hanem Ausztriában, Svájcban, Ohioban vagy Görögországban, ahol 11 éven keresztül évenként 2 hónapot töltött. Munkásságát többek között a Veszprém megyéért Érdeméremmel, a Váthi János díjjal és a Balaton díjjal ismerték el.

 

- Élmény volt számunkra, amikor a múlt hét folyamán találkozhattunk vele. Bepillantást nyerhettünk műhelyébe, ahol megismertetett minket a különleges festési technikájával, azzal, hogy milyen anyagból készültek kisplasztikái vagy a festményeiben visszatérő elemekkel, mint például a Balaton, ami a kiállítás témája is.

 

Fenyvesi Zoltán, a Megyei Közgyűlés alelnöke Weöres Sándor idézettel kezdte beszédét. Azzal az idézettel, melyet korábban az iskola alapító igazgatója, Czuczor Sándor is gyakran idézett: „Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra.”                 

Elsőként párhuzamot vont saját maga és a művész között. Amint mondta, jó érzés számára olyan embert méltatni, akivel sok a közös pont. A közös pontok a pedagógus végzettség, a szombathelyi diploma, mindketten Veszprém megyeiek és szeretik a Balatont. Részletesen felsorolta Veszeli Lajos szakmai díjait majd a kiállított alkotásokról beszélt.

 

- Képei nem hagyományos tájképek és emberábrázolások, hanem spirituálisak, könnyed harmóniát sugároznak, szinte megbabonázva tartják a nézőt a képei előtt.  Engedi szárnyalni a fantáziát és így mindenki megtalálhatja a maga válaszát a kérdéseire. A művész a valóságtól független világot igyekszik bemutatni alkotásiban. Veszeli Lajos nem a természetet akarja utánozni, hanem kiszakad a mindennapok világából. 7 kisplasztika és 16 kép szerepel a kiállításon. Valamennyiben közös, hogy a festő számára oly fontos Balaton a témája. A képek meditációt sürgetnek, a képet nézve szinte vágyódom ott lenni a vitorláson, élvezni a szabadságot, a békét és nyugalmat. Olyan képi világot teremt, amelyben a mítosz és a valóság hatásos festői látvánnyá olvadnak össze.     

 

Szándékosan nem szerepelnek az újságban fotók a kiállított képekről.

Jószívvel ajánlom, hogy menjenek el és nézzék meg a kiállítás.

Veszeli Lajos képeit és plasztkáit december 17-éig láthatják az almádi gimnázium aulájában.

Utoljára frissítve: 2014-11-26 15:28:08

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bármilyen előzmény nélkül, mint derült égből a villámcsapás, én is úgy találkoztam először Magyar Péter nevéve...
Bővebben >>