. Ma Alfonz napja van.
Az áldozattá válás megelőzésére
2013-10-02 10:28:01
Az áldozattá válás megelőzésére

Az áldozattá válás megelőzésére


Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét az idősek világnapjává.

Várpalotán kutattam, hogy milyen programot szervez a városvezetés a jeles napra.

Október 4-én, pénteken az Inotai Részönkormányzat tart egy Idősek Napi megemlékezést, de a várpalotai városrészben semmit nem találtam.

Az ilyenkor szokásos versek, dalok, zenék, szép szavak helyett valami teljesen más módon köszöntötték az időseket Berhidán a Várpalotai Rendőrkapitányság rendőrei.

Számukra az idősek biztonsága kapott főszerepet a héten. Több fórumon és több alkalommal hívták fel és még fogják felhíni a figyelmüket arra, hogyan ne váljanak áldozatokká.

Kedden például házról házra keresték fel a többségben egyedül élő vagy sok időt magányosan töltő időseket.

 

Alkalmam volt elkísérni őket néhány helyre. Amikor az egyik utcában megálltunk egy rendőr és egy civil autóval, szinte rögtön kezdtek gyülekezni az emberek és kíváncsiak voltak, miért jelentek meg az egyenruhások.

Az idősek elsőre talán meghökkentek a rendőrök láttán, de aztán egyre barátságosabban folyt a beszélgetés.

A rendőrök nyomtatott anyagokat adtak át nekik, amiben trükkös lopási módokra hívták fel figyelmüket és tanácsokat is adtak a kivédésükre legyen szó akár bevásárlásról, akár az otthonukról.

trükkös lopás

Minden háznál, ahová betérünk zárva volt a kapu, a legtöbb helyen kutya is volt. A rendőrök szóban elmondták, mire kell figyelni, vigyázni.

Nem voltak tájékozatlanok a lakók, hiszen már előre mondták, hogy nem engedik be az ismeretlen embereket. A legtöbb panasz az utcai árusokra vonatkozott. Elmondásuk szerint erőszakosak, úgyhogy legtöbbször már szóba sem állnak velük.

Több lopásról, betörésről is hallottak már és említették a megélhetési bűnözést is. Volt akinek a szomszédaival van gondja, főleg amikor éjjel kérik számon egymáson, hogy kit mit vitt el a másiktól, mivel tartozik neki.

Az egyedül élőket többnyire látogatják a gyerekeik vagy a mozgásában akadályozott időseket a szociális gondozók is segítik rendszeresen.

 

A kapuban való beszélgetéshez aztán egyre többen csatlakoztak és hasonló tapasztalatokat mondtak el. A rendőrök végül arra kérték őket, hogy ha gyanúsat látnak akár a szomszédban is, nyugodtan hívják a 112-es vagy a 107-es telefonszámot. Figyeljenek egymásra és adják át az információkat, figyelmeztessenek másokat is a biztonságuk védelmére.

 

Egy másik utcában járva a rendőr azt vette észre, hogy az utcán álló autóban bennt felejtették a slusszkulcsot. A tárva-nyitva hagyott kapun keresztül aztán hamarosan előkerült az autó tulajdonosa is. Arról panaszkodott, hogy tőle az előnevelt csirkéket lopták el, de nem jelentette a rendőrségen. Egy másik helyen két fiatal fiú a papírgyűjtő konténerből szedte ki az újságokat, szórólapokat. Elmondásuk szerint az iskolában papírgyűjtés lesz, ezért oda akarták vinni. A rendőri figyelmeztetésre aztán visszapakolták az onnan kiszedett újságokat.

Arról is szó esett, hogy az utóbbi időben sok kerékpárt loptak a környéken, ezt azonban nagyon nehéz megtalálni, mert nincs rendszáma. Mint megtudtam, ha rendszáma nincs is, de van azonosító minden kerékpáron, egy kis fém lapocskán. Célszerű ezt a számot otthon felírni és akkor könnyebb dolguk van az azonosításban, ha eltűnne.

 

A felkeresett idősek kivétel nélkül segítőként fogadták az őket felkereső rendőröket és jól esett nekik, hogy figyelnek rájuk. Akiket személyesen nem tudtak elérni, őket várják október 7-én 17 órától a nyugdíjas klubban, ahol szintén információkhoz juthatnak és a problémáikat is lemondhatják.

 

Kérdezheti a kedves olvasó, hogy egy internetes újság miért foglalkozik ezzel a témával, hiszen az érintett idős emberek közül valószínűleg kevesen interneteznek. Valóba, ez igaz.

De nekünk, fiatalabbaknak és idősebbeknek kell vigyáznunk a kiszolgáltatottabbakra és a mi felelősségünk is, hogy mi történik velük. Mi jobban megtehetjük, hogy figyelünk rájuk, hogy elmondjuk nekik, hogy hová fordulhatnak gondjaikkal, mire figyeljenek jobban, legyenek gyanakvók az ismeretlenekkel szemben és megerősíthetjük őket abban, hogy bízhatnak a rendőrökben, a körzeti megbízottak pedig még jobban figyelnek rájuk.  

Már az is segítség, ha annyit elmondunk, hogy október 7-én menjenek el a Berhidán a nyugdíjas klubba. 

rendőrségi szórólaprendőrségi szórólap 1

Utoljára frissítve: 2013-10-02 10:35:29

További híreink
Az utolsó aranyló őszi napon a Mátrában jártunk
Az elmúlt szombaton a Mátrában jártunk, az utolsó olyan napon, amikor az ősz még megmutatta aranyló és sokszínű arcát - a héten már hó lepte el a Kékestetőt.
2020-10-17 17:53:33, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
Eltűnt várpalotait keresnek
A várpalotai rendőrség ma délelőtti megerősítése szerint eltűnés miatt valóban keresik még a képen látható Torzsás Lászlót. Kérjük, aki bármilyen információval rendelkezi...
2015-07-06 11:43:05, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
Díjkitűzés - 100 ezer forint a nyomravezetőnek
A várpalotai vasútállomáson november 19 éjjel "kisebb méretű forgótáras fegyvernek látszó tárggyal", fenyegették meg egy tehergépkocsi vezetőjét. A rendőrség grafika ala...
2013-12-19 10:17:20, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A lelkész azt üzente a tiltakozó hallgatóknak és oktatóknak, vegyék bátran igénybe a Wesley János Lelkészképző...
Bővebben >>