. Ma György napja van.
Érvénytelen-e az engedély?
2015-05-22 14:45:03
Érvénytelen-e az engedély?

Érvénytelen-e az engedély?

Az inotai azbeszt ügy pontos leképezése annak, hogyan irányítja Magyarországot a Fidesz és hogyan próbálja érdekeit érvényesíteni az ellenzék. A rendelkezésre álló információk szerint nem nyilvános, hanem meghívásos pályázat keretében hirdette meg még a Közép-Duna-Völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség a selypi cementgyár azbeszt tartalmú hulladékának megsemmisítésére a pályázatot.



De csak azután, hogy a gyár felszámolásával megbízott cég nem megfelelően végezte el a bontást és gyakorlatilag nagyobb környezeti kárt okozott, mint amekkora eredetileg is volt.


Röviden a történet előzménye: A selypi cementgyárban 1971 és 2004 között gyártottak azbeszt tartalmú termékeket. A felszámoló Mátraholding Zrt. eladta a Huntyre Kft.-nek, amely csak a fémet kezdte belőle kibontani, az ártalmatlanításról nem gondoskodott. 2011-ben a  Selyp Invest Kft vette meg és 2013 nyarán, 9 évvel a bezárás után robbantással bontották le az épületeket. Azóta az azbeszt por száll. A természetvédelmi felügyelőség  a szennyezett terület tulajdonosaként ismert Selyp Invest Kft.-t - amely egy (valószínűleg fiktív), budapesti lakásba bejegyzett cég - kötelezte arra, hogy szakszerűen elszállítsa a szennyezett törmeléket. Hiába.

A Környezetvédelmi Felügyelőség 2014 áprilisban ígéretet tett arra, hogy "kényszervégrehajtás" keretében védőfóliával takarják be az egész területet, a törmeléket szeptemberig szétválogatják és elszállítják.

A 2014 szeptemberi kormányjelentés szerint a földművelési tárca két olyan hulladéklerakót nézett ki, amelyek nem veszélyes, hanem kommunális anyagok lerakására alkalmasak. Az azbeszt viszont veszélyes hulladék.  2014. decemberben született döntés arról, hogy 1,3 milliárd értékben megkezdik a tárgyalásokat a lehetséges kivitelezővel.

 Így jutott el a selypi azbeszt tartalmú törmelék Inotára. A szükséges engedélyt a Partner Depónia kft. rekordidő alatt megkapta, amiről a várpalotai jegyzőt - bár ügyfélként nem vonták be -, de márciusban tájékoztatták. Csak ennyire volt konkrét a tájékoztatás:

 

„A 8.1.2 pontban meghatározott hulladékot a hulladéklerakó tér északkeleti és északnyugati oldala mentén elkülönített lerakó részben helyezik el. A hulladék lerakását, az összesen 22 708m3 hulladék elhelyezéssel még nem érintett, szabad lerakó téren kezdik el, ami 1,6 kg/m3-es fajsúllyal számolva a kérelmezett 33 000 tonna azbeszt hulladék befogadására alkalmas. Az újonnan megépült azbeszt tartalmú építőanyag hulladék elhelyezésére szolgáló lerakó terület a már meglévő lerakó résztől az azbeszt tartalmú hulladék beszállításával párhuzamosan megépülő kohósalak töltésfal választja el. A kialakításra kerülő salak elválasztó töltés magassága meg kell, hogy haladja az azbeszt tartalmú építőanyagból álló hulladéktest szintjét.

Az azbeszt tartalmú hulladék átvételét megelőzően, a hulladék származási helyén, akkreditált mintavételt követően, fizikai-kémiai vizsgálatokkal ellenőrzik, hogy a hulladék más veszélyes összetevőt nem tartalmaz-e.”

….

„A telephelyen átvett azbeszt tartalmú hulladék lerakását követően azonnali takarást végeznek, valamint minden egyes tömörítési művelet előtt további réteggel takarják a hulladékot.

Az azbeszt tartalmú hulladéklerakási tevékenység befejezését követően 0,5 m-es vastagságú salakfeltöltésre kerül sor.

A takaráshoz, töltésfal építéshez és a kazetta lezáráshoz szükséges anyagigény a helyben rendelkezésre álló kb. 4-6000 m3 kohósalak melyből a lerakótéren az egy szállítmány takarásához elegendő kohósalak kerül deponálásra.”

8.26. A telephelyen az azbeszt tartalmú hulladék vizsgálat nélkül átvehető, ha a hulladék az azbeszten kívül más veszélyes összetevőt nem tartalmaz és az azbeszt polimerrel burkolt, vagy szálait kötőanyag tartja össze.”

Szinte mindenki hatalmas sikerként éli meg az azbeszt szállítmány leállításának hírét. Minden esetre ez is gyorsan ment és valóban nagy megkönnyebbülés és siker a várpalotaiaknak, hogy nem kerül ide ez a veszélyes hulladék. Reméljük más sem, később sem.

 

Vannak azonban, akik maguknak szeretnék kisajátítani az elért eredményt és ezt írják:

„Óva intjük azonban Kontrát Károly belügyminisztériumi államtitkárt vagy bármely kormánytagot attól, hogy ezt saját eredményeként tüntesse fel”….. „Sokadszorra bebizonyosodott, hogy a Jobbik az egyetlen párt, mely a felelősen gondolkodó emberek pártjára áll, és sem az átgondolatlan, kapkodó döntéshozást, sem az emberek problémáit csupán politikai tőke kovácsolására felhasználó magatartást nem tartja célravezetőnek.”

Röviden azt állítják magukról, hogy „Csak a Jobbik!” – Ismerős a szlogen? Éppen ezzel a bejegyzéssel vajon ki akar politikai tőkét kovácsolni? Egy másik helyen Jobbik logóval ellátott képen írják, hogy „köszönjük”. Nem egyedüliek voltak, akik fontosnak tartották, hogy pártjuk logója szerepeljen az azbeszt elleni tiltakozásban. A DK kettő, az MSZP egy lakossági fórumot szervezett azbeszt ügyben, a felhívásban pártlogókat használva. Csak éppen az inotai, egyébként független képviselő (Dr Opsitos István) neve nem jelent meg, pedig ugyanúgy részt vett minden tiltakozásban. 

 

Nézzük meg a szállítás azonnali leállításnak másik oldalát is. Alapvetően azt, hogy egy, a törvények szerint szabályos és élő szerződést, melyet magáncéggel kötöttek azonnali hatállyal előbb felfüggesztettek, majd – bár ki nem mondva – megszüntettek. A kormány így döntött, tehát egyoldalúan. Amennyiben persze a szerződésben benne van, hogy egyoldalúan a kormány felmondhatja a szerződést, akkor semmi különös nem történt, éltek a jogukkal. Ha ez előre nem volt rögzítve, akkor enyhén szólva is aggályos ez az eljárás.

 

Legelőször az inotai Partner Depónia Kft. ügyvezetőjét kerestem meg kérdésemmel, hogy mikor tudták meg a szállítmány végleges leállítását és ez hogyan befolyásolja cégüket, terveznek-e jogi lépéseket tenni, de az ügyvezető nem kívánt válaszolni, a Pest megyei Kormányhivatal illetékeséhez irányított. A sajtóosztály közlése szerint a Pest Megyei Kormányhivatal hatásköre jelenleg kizárólag a közbeszerzés alapján kötött szerződésre irányul. (gyakorlatilag ezt negligálta a kormány döntése). Ők ismét tovább-irányítottak Kontrát Károlyhoz, térségünk országgyűlési képviselőjéhez, aki egyben kormánytag, parlamenti államtitkár.

 

Az azbeszttel szennyezett törmelék inotai lerakóba történő elhelyezése és annak kormánydöntés általi leállíátása kapcsán a következő kérdésekre vártuk a képviselőnk, az államtitkár válaszát:

 

- A kormány tegnapi ülésén döntés született arról, hogy végleg leállítják az azbeszttel szennyezett törmelék lerakását az inotai hulladéklerakóba. A döntésbe bevonták-e Pest megyei Kormányhivatalt és/vagy a pályázati nyertes Partner Depónia kft.?

- Hivatalosan tájékoztatták-e őket a kormánydöntésről vagy a sajtóból tudhatták csak meg?

- Kötelezik-e arra a Partner Depónia Kft-t, hogy a már odaszállított törmeléket elszállítsák onnan?

- Hivatalosan visszavonták-e már a közbeszerzési szerződést vagy kezdeményezték-e már ezt a Pest megyei Kormányhivatalnál?

- Kezdeményezik-e a Partner Depónia Kft. azbeszt lerakására szóló engedélyének bevonását a Fejér megyei Kormányhivatalnál?

- Írnak-e ki új pályázatot a selypi cementgyár veszélyes hulladékának megsemmisítésére?

- Az erre a projektre szánt 1,3 milliárdból történt-e már kifizetés a Partner Depónia kft részére?

 

Tudjuk jól, hogy egy államtitkár és egy képviselő is, főleg, ha mindkettő egyszerre, nagyon elfoglalt. Mégis nagyon gyorsan érkezett válasz:

Tisztelt Mezriczky Beáta!

 

Ezúton tájékoztatjuk, hogy az Ön által feltett kérdésekben a Földművelésügyi Minisztérium, a Pest megyei és a Fejér megyei Kormányhivatalok illetékesek.

Dr. Kontrát Károly úr a térség országgyűlési képviselőjeként a Kormány döntéséről részletes tájékoztatást adott a várpalotaiaknak.

 

Azt hiszem a kérdések továbbra is kérdések maradtak. Az ünnep után – ha ismét dolgoznak a hivatalokban – tovább folytatom a kérdések feltevését.

 

 

Mezriczky Beáta 

 

Utoljára frissítve: 2015-05-23 00:46:36

További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Egy őrbottyáni földtulajdonos több mint kétmilliárd forintos kártalanítást követel, miután tervei szerint term...
Bővebben >>