. Ma Auguszta napja van.
Fogvatartott adósok
2016-03-04 13:49:16
Fogvatartott adósok

Fogvatartott adósok


Barabás Gyula, a Széchenyi Hitelszövetség elnöke tartott beszélgetős előadást a Zöld Terasz meghívására Várpalotán. Megtörtént már a devizahitelek forintosítása, de csak mostanában szembesülnek az emberek a várható kilátásokkal.




Mint mondta, nincs egy pont, ami mindenkinek megoldást jelenthetne. Az érintettek közül szinte mindenki tudja, hogyan alakult eddig a devizaadósok sorsa.

 

Barabás Gyula felidézett néhány olyan véleményt, amely szerint  az adósok maguknak köszönhetik, hogy bajba kerültek.  Lehetett olyan véleményeket hallani, hogy felelőtlenül vették fel a devizahiteleket, hogy nyerészkedni akartak rajta, vagy alapvető hiba a pénzügyi kultúra hiánya, vagy a nem felelős gondolkodás jelentette az eladósodásokat.

 

Elmondta, hogy kb. 2000 érintettel találkozott és nagy többségük felelősen vállalta be a hitelt. Nyilván tisztában voltak az árfolyamkockázat lehetőségével, de a korábbi tapasztalatok alapján arra nem lehetett számítani, hogy néhány év alatt a 150 Ft-os svájci frank 280 Ft-ba fog kerülni. Nem beszélve arról, hogy amíg  4,5%-os volt a CHF kamata, addig a forint 15%-on állt. Egy hitel visszafizetése míg CHF-ban 68 ezer forint volt havonta, addig ugyanaz az összeg forinthitel esetén havi 145 ezer törlesztést jelentett.

 

A bankok is a CHF alapú hitelt preferálták és azt sugallták, hogy sokkal jobb a deviza alapú konstrukció. Azzal természetesen az adósok is tisztában vannak, hogy amit felvettek azt vissza kell fizetni.

 

2009-ben 960 ezer lakáshitel volt 6500 milliárd Ft-os hitelállománnyal. Mára lecsökkent 360 ezerre, ebből azonban 210 ezer lakás olyan, ami holnap akár árverésre is kerülhet. Ez közvetlenül közel 600 ezer embert érinthet és további 7-8 ezer várható még a közeljövőben.  Ez a bankok oldaláról sem jó, nem lehet normál ügymenetben megoldani a problémát. Az is gond, hogy az emberek hitelbe vetett bizalma is elveszett és nem tudnak vagy nem is akarnak hitelt felvenni.  A baj nagyságához képest Várpalotán igen alacsony volt az érdeklődés az előadás iránt.


Vannak eredmények, amiket már a devizaadósok pereken keresztül elértek. Ilyen pl. az, hogy a bíróság kimondta, hogy az árfolyamrés, költség. Tudni kell azonban azt is, hogy a pernek van kockázata. Az tud pert indítani, akinek pénze van. Másfél millió forint csak az illeték. Illetékmentességet pedig nagyon ritkán állapít meg a bíróság.


A bankok hozzáállása a devizahitelek rendezéséhez eltérő volt, de jellemezően, aki még a törvényi szabályozás előtt, amikor érzete, hogy veszélyessé válik a helyzet, át szerette volna váltani forintra a hitelét, általában a bankok nem engedték.

Dupla teher rakódott az adósokra, hiszen a hitelezésnél sokszor az ingatlan értékének 70-90%-át hitelezték a bankok. Az árfolyamromlással több lett a hitel, mint az ingatlan eredeti értéke, ehhez járult hozzá a ingatlanok értékcsökkenése is.

 

Az elszámolás utáni aktív hitelek esetén még annyira sem voltak konstruktívak a bankok, mint előtte.  Felmondott hitel esetén, ha megvannak a feltételek, akkor Barabás Gyula azt tanácsolja, hogy menjenek az adósok az Eszközkezelőhöz. Tisztázzák a tartozás mértékét. Az Eszközkezelőhöz való átvétel után van még 60 hónapja az adósnak arra, hogy ugyanazon az áron visszavásárolja az ingatlant, amelyiken az Eszközkezelőhöz bevitték. Így az adósnyilvántartásból is egy év után kikerülhetnek és esetleg saját megtakarítás mellé hitelt is igénybe vehetnek 4-5 év múlva, hogy visszavásárolják saját ingatlanjukat. Ehhez azonban a banknak hozzá kell járulnia. Az Eszközkezelőhöz való csatlakozással jobban jöhet ki az adós, mint akár egy megnyert perből.

 

Fel kell mérni a per kockázatát. Ki az ellenfél? Az állam a jogalkotással, a bíróság, amely egyszer így egyszer úgy értelmez, illetve a bank, aki szerint minden jogszerű volt.

Barabás Gyula felhívta a figyelmet, hogy nem lehet összehasonlítani a lakás és a gépkocsi hiteleket.

 

A hozzászólások során szó került a bírósági végrehajtók tevékenységégéről is, amely sok esetben kifogásolható.

Felmerült az is, hogy a bank a hitelkeret megemelésével és egyéb, kártyákhoz kapcsolódó szolgáltatások szerződés nélküli aktiválásával okozott többeknek károkat. Barabás Gyula szerint ha nincs pénzügyi szolgáltatási szerződés például a megemelt összegre, akkor nem érvényes, csak az eredeti összeg.

- Tudni kell, hogy emberi sorsok mentek tönkre a perek alatt, nemcsak anyagilag. Nincs az Európai Unióban még egy olyan ország, ahol ezt megtehetik, amit itt - mondta az elnök. - Egyébként, ha minden devizás pert rendes ügymenetben végig akarnának vinni, az hozzávetőlegesen 65 évig tartana.

 

Felmerült az a téma is, hogy vannak csaló ügyvédek vagy magát annak kiadók, akik azt ígéri, hogy megoldást nyújtanak a problémára. Sablonokat terjesztenek és nyújtanak be a bírságnak. Barabás Gyula arra figyelmeztet, hogy nem lehet perek ezreit bevállalni, mert szinte mindegyik más még akkor is, ha ugyanarról a bankról van szó. A tárgyalásokra is el kell járni és képviselni az ügyfelet. Morálisan teljesen elfogadhatatlan, hogy ezek az emberek a legkiszolgáltatottabbaktól veszik el a pénzüket.

 

Nem igaz, hogy nincs esély a perek megnyerésére, de a kisebb lépésekkel nagyobbakat lehet haladni.

Az egyik résztvevő felvetette a bankok felé a nyomásgyakorlás egyik módját. Ha három hónapig nem fizetné senki a hitelét, akkor a bankok megbénulnának. Ezzel az adósok még nem kerülnének a BAR-listára. De nem lehet egységet kovácsolni addig, amíg úgy tekintjük a dolgokat, hogy ez csak a másik problémája.

 

A közös fellépésnek jelentős akadálya, hogy még ma is szégyelli az, akinek nincs pénze. Pedig egyre többen vannak, akik anyagi gondokkal küzdenek olyanok is, akiknek nincs hitele. Ezt azonban nyíltan nem merik felvállalni. Aki nincs benne ebben a problémában, az nem tudja, mit jelent. A plakátokon sorban azt sugallták a politikai erők, hogy a bankokat és a csalókat elszámoltatják, aztán mégsem történt meg, sőt még rosszabb lett a helyzet.  Ahhoz azonban politikai, jogi vagy bármilyen hatalom kell, hogy asztalra lehessen csapni.

 

 

 

Mezriczky Beáta

 

Utoljára frissítve: 2016-03-04 14:00:30

További híreink
Közös EP- és fővárosi listát állít az MSZP, DK és Párbeszéd
Baloldali, szociáldemokrata, zöld választ adna a DK, az MSZP és a Párbeszéd a jelenlegi belpolitikai krízisre. Közös európai parlamenti- és fővárosi listát állít a három ...
2024-03-28 21:01:27, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A dezertőr, mint politikai playboy – kommentálta Magyar Péter felbukkanását a PHSZ
Magyar Péter bejelentése csalódás. Remény helyett további reménytelenséget, válaszok helyett további kérdéseket vett fel - állítja az immár politikai párttá szerveződött ...
2024-03-26 18:23:19, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Dobrev Klára szerint nem Magyar Péter kell Magyarországnak
Varga Judit lemondott igazságügyi miniszter volt férje még a Demokratikus Koalíció vezetését is megrengette, miután többtízezres tömeget tudott összehívni március 15-én B...
2024-03-17 11:52:01, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Baloldali, szociáldemokrata, zöld választ adna a DK, az MSZP és a Párbeszéd a jelenlegi belpolitikai krízisre....
Bővebben >>