. Ma Márk napja van.
Harc vagy együttműködés?
2014-04-26 10:46:08
Harc vagy együttműködés?

Harc vagy együttműködés?

A Várpalotai Írisz Nőegyesület, a Krúdy Gyula Városi Könyvtár és a Régiók Nőhálózata Egyesület hívta meg Várpalotára Csutorás György pszihológust, lélekgyógyászt, aki  a férfi és a nő harcáról, a boldogságért folytatott küzdelmükről tartott előadást.




Ezúttal nem a női egyenjogúság kérdése volt a középpontban, hanem pszihológiailag közelítette meg a kérdést. Bár egyetlen gondolat erejéig mégis kitért arra, hogy a női egyenjogúságért folytatott harcban miért csak nők vannak. Kivel akarnak küzdeni? Szerinte a férfiakat is be kell vonni ebbe a küzdelembe.

A továbbiakban a férfi és a nő pszihikus különbségeit mutatta be Csutorás György. Kezdve a bal és jobb agyfélteke nőies és férfias vonásainak felidézésével.

 

Néhány alapvető különbségről beszélt, amiben más a férfi és a nő.

Például a stresszre való reagálásban a férfi a „küzdj vagy menekülj” elvet testesíti meg, míg a nő a „gondoskodj és barátkozz” elvet alkalmazza.

A két nem érzelmi élete is alapvetően különböző, hiszen a nők erőteljesebben élik meg az érzelmeiket, talán éppen ezért a depresszióra is hajlamosabbak. Viszont a férfiaknál magasabb az öngyilkosságok száma. A nőknek a fájdalom genetikailag sokkal jobban fáj, míg a férfiak a kisebb fájdalmaktól is nagyon el tudnak keseredni.

A különbségek hosszas felsorolásával, kategorizálásával, a Jung által meghatározott férfi és nő közötti evolúciós különbségekről valamint John Grey által leírt férfi és nő közötti boldogság keresésről esett szó.

 

Kérdés, hogy akarok-e harcolni a vágyam tárgyával. Karinthy Frigyes idézetével élve: „Férfi és nő. Hogy érthetnék meg egymást? Hisz mind a kettő mást akar - a férfi nőt, a nő férfit.”

Egy elromlott párkapcsolat esetén sokkal nehezebb beismerni a rossz választást, a rossz döntést, mint bevallani saját hibáinkat.

 

A boldogság a saját gondolatainkban van.


Csutorás György egyetlen közös jellemzőre hívta fel a hallgatóság figyelmét: mindkettő ember és emberként kell viselkedni.


Aztán – akár hiszik, akár nem – azt mondta, hogy egy matematikai képlettel leírható a boldogság. A legfontosabb, ami 50%-ban befolyásolja a boldogságot, a boldogság tartós szintje, ami a genetikailag öröklött és a szocializáció során összeálló Én. 10-15% ban határozzák meg boldogságunkat azok a körülmények – társadalmi kapcsolatok, képzettség, vallás -, amelyek Körülvesznek bennünket. A fennmaradó részt a változó Erők jelentik, amelyeket befolyásolni tudunk a múltban (a pozitív emlékeket őrizzük meg inkább), a jelenben (élvezzük az életünket) és a jövőben, amelyben olyan célokat, reményeket, olyan jövőképet állítunk magunk elé, melyek elérhetőek.

 

Vagyis a boldogság matematika képlete a következő: B (boldogság) = É (én) + K (körülmények) + E (erő).

 

Olvassuk össze! BÉKE

 

A boldogság megtalálásában nagyon fontos szerepe van az önismeretnek, hogy a magunkról alkotott kép és az, hogy milyenek szeretnénk lenni, közel álljon egymáshoz.

Végül a boldogság receptjét hallhattuk Csutorás Györgytől:

-          élj a mának, éld meg a mát

-          ápold kapcsolataidat

-          helyes időrendi sorrendet válassz

-          legyen egyensúly a munka és szabadidő között, fontos az aktív kikapcsolódás

-          tégy úgy, mintha boldog lennél

-          légy higgadt

-          fejezd ki háládat

-          tudj megbocsájtani.

 

Mindezen gondolatok után a nemrég elhunyt Nobel-díjas Gabriel García Márquez egyik híres mondata jutott eszembe:

"Nem azért szeretlek, aki te vagy, hanem azért, aki én vagyok melletted." 

Utoljára frissítve: 2014-04-26 10:53:22

További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Néhány hónapja egy nyitott esőház készült el a Nagyszénás-hegy csúcsa alatt, pontosan ott, ahol egykor a Munká...
Bővebben >>