. Ma Auguszta napja van.
Hirtelen jött testületi ülés
2013-08-29 23:58:39
Hirtelen jött testületi ülés

Hirtelen jött testületi ülés

A hónap utolsó csütörtöke volt, de még augusztus.

Ha az éves rendes üléseket nézzük, akkor természetes, hogy volt testületi ülés.

Ha azt nézzük, hogy nyári szünet volt még, akkor talán mégsem.





Ha azt nézzük, hogy a képviselők megkapták-e az anyagokat az ülésre, akkor igen, valamivel több, mint 16 órával.

Ha azt nézzük, hogy délután négytől másnap reggel 8-ig rendesen utána tudtak-e nézni a témáknak, alaposan meg tudták-e fontolni döntéseiket, akkor nem biztos, hogy tiszta lelkiismerettel mondhatják, hogy igen. És mi van azokkal az „elvetemült” képviselőkkel akik az adott 16 órában nem nézték meg az elektronikus levelező rendszerüket?

 

A lényeg, hogy csütörtökön rendkívüli testületi ülés volt és döntések születtek a témákban.

A Jogi és Ügyrendi Bizottság ülését reggel 7 óra 50 percre hívták össze és éppen 10 percük volt döntést hozni a tárgyalásra váró pontban.

Nyílt ülésen került sorra a Mátyás kötvények ügye. A központi költségvetés ugyanis rendelkezett az 5000 fő feletti önkormányzatok adósságának részleges átvállalásáról. A hitelező bank kezdeményezheti az államháztartásért felelős miniszternél a fennálló adósságállomány állam általi átvállalását az adott önkormányzat hozzájárulás esetén úgy, hogy az önkormányzat 7%-ot a központi költségvetés részére befizet. Gyors döntésre volt szükség.

 

Nézzünk egy kicsit a számok mögé: a Mátyás kötvényből fennálló adósság kb. 410 millió Ft, a bankszámla-hitel 105 millió Ft, összesen kb. 515 millió Ft. Ennek a 7%-át kell kifizetni szeptember végéig, durván számolva 35 millió forintot.

Persze ez kedvezőnek is mondható - hol van ez egy 10 milliárdos focistadionhoz képest? -, de ki fizeti meg az adósságot a banknak?

Az állam. Az államnak miből van pénze? A különböző helyről beszedett adókból. Az adót kik fizetik? A cégek és az állampolgárok, vagyis mi mindannyian.

A képviselők korábban döntöttek, a lakosság fizet. Megkérdezem – remélem személyesen is lesz rá módon – a város vezetőit, hogy milyen értéket tudnak felmutatni, amely ebből a durván számolva 515 millió Ft-ból megvalósult.

 

Eljátszottam a gondolattal, mi lenne, ha a lakossági hitelek 7%-át kellene magánszemélyeknek kifizetni az állam felé és a többit az állam rendezné a bankokkal. Vajon hány kényszerértékesítést és otthonvesztést lehetne megakadályozni  ezzel?

 

Téma volt még a testület ülésen a Várpalotai Ipari Park Kft. működőképtelensége miatti csődeljárás. Az önkormányzatnak, mint kisebbségi tulajdonosnak az engedélyére is szükség van ahhoz, hogy a csődeljárás meg tudjon indulni. A testület hozzájárult.

 

A nyílt ülés napirendi pontja volt még egy köztéri Szent István szobor felállítása. Az önkormányzat 3 millióért akar megvásárolni egy szobrot. A Szent István év alkalmából október 21-én szeretné felállítani ezt a Szent István út melletti parkban.

A Nemzeti Kulturális Alaphoz pályázatot kíván benyújtani a szobor árára, de ha nem nyernek, akkor a Várpalotai Közüzemi Kft. és helyi vállalkozók adják rá össze a pénzt.

A szirmabesenyői ( Miskolctól 4 km) Béres János készítette az alkotást.

A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. szakvéleményéből idézek: „A szobor szobrászatot nem tanult alkotó műve…..A következetlenségek a megjelenítést részleteiben zavaróvá teszik….köztéren való felállítása – különösen a vár közelében – fejlesztettebb, érettebb megoldású művet kívánna.”

Ennek ellenére a fideszes többségű önkormányzat elfogadta a javaslatot.

Várpalotának egészen kiváló képzőművészei vannak, van helyi kötődésű szobrász is. Hol van  a lokálpatriotizmust?

 

Zárt ülésen tárgyalták a képviselők A Szindbád Kht. vezetőjének lemondását, akit augusztus 31-ével saját kérésére felmentettek a munkája alól. Helyére egy évre kinevezték Csővári Zsófiát.

Ugyancsak zárt ülés témája volt a Bán Aladár iskola igazgatói pályázatának véleményezése. Dr Juhász Attila képviselő feleségének pályázatát a testület támogatta.

Az ösztöndíj támogatásokról is zárt ajtók mögött döntöttek. 3 éve kaphatnak a diákok a várostól ösztöndíjat havi 4-6 ezer Ft értékben. Most 30 fiatalnak szavaztak támogatást a képviselők.

 

A gyorsan összehívott rendkívüli testületi ülésnek a szokásokhoz hűen gyorsan vége is lett. Mindössze másfél óra alatt sikerült túljutni a napirendi pontokon. Szent István szobor

Utoljára frissítve: 2013-08-30 00:04:36

További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
250 ezer szavazót veszíthetett eddig a Fidesz a kegyelmi botrány miatt – derült ki a 21 Kutatóközpont friss, r...
Bővebben >>