. Ma Márk napja van.
Irányok és arányok
2016-02-18 22:25:13
Irányok és arányok

Irányok és arányok

Furcsán kezdődött, de ugyanolyan unalmasan folytatódott a februári testületi ülés, mint szokott. Elsőként Talabér Márta polgármester mint újságírót személyesen szólított meg (oh, hova legyek a gyönyörtől)  persze csak azért, hogy végül diadalittasan közölhesse, hogy személyiségi jogainak megsértése miatt feljelent a Hé Talabér, szültél már ma? cikkemért. Ennek részleteivel itt most nem kívánok foglalkozni, viszont a következő írásban nyílt levélben válaszolok.

 

 

Elsőként az önkormányzat működési szabályát módosították. Míg korábban az szerepelt, hogy  „saját honlappal rendelkező önkormányzat rendeletét a honlapján is közzéteszi”, most ez kikerült a szabályok alól és csak a polgármesteri hivatal hirdetőtábláján függesztik ki 30 napra. Ha jól értem, ez azt jelenti, hogy nem kötelesek ezután feltölteni a honlapra, hogy bárki elolvassa otthonról is. Ha kíváncsi a kedves választópolgár, hogy milyen rendeleteket alkotott a közpénzből működő önkormányzat, mihez igazodjon, hát ballagjon már be a hivatalba, olvassa el, jegyzetelje le.

A képviselői tiszteletdíjak emelésére is sor került benne. Ez valamivel több, mint 700 ezer forint plusz kiadást jelent. Bővült az önkormányzat alaptevékenységének kormányzati funkciók szerinti besorolása a kerékpárutak üzemeltetése, fenntartása, a nevelőszülőnél elhelyezettek ellátása és az intézményen kívüli gyermekétkeztetés feladatokkal.

 

Ezt követte a költségvetési rendelet tárgyalása. Itt Falussy Sándor az arányokra és irányokra hívta fel a képviselők figyelmét. A tervezet szerint ugyanis a felújítási előirányzat  37 millió forint, alig 1%-a a költségvetés főösszegének. Ugyanakkor a Hírcentrum szinte pont ugyanennyi összeget kap. Felhívta arra is a figyelmet, hogy a céltartalékba helyezett 190 millióval, amit a bíróság decemberben ítélt meg a Várpalota- Pétfürdő közötti vagyonmegosztási perben, nem lehet biztonsággal számolni, mert Pétfürdő még fordulhat a Kúriához és lehetséges más döntés is. Míg Pétfürdőnek - szerinte - nem lesz nehéz előteremtenie az összeget, ha marad a jelenlegi felállás, de ha a Kúriánál más döntés születne, akkor Várpalota nagyon megsínylené azt.

 

Galambos István a polgárőrök jelentőségét hangsúlyozta. Mint mondta, csak egyedül ő 3 embert mentett meg a fagyhaláltól. Vagyis a polgárőrök igenis életet mentenek. Szerinte nem jó az a rendszer, ahogy a képviselők segíthetik a helyi szervezeteket.

A jegyző a polgárőrök említésére, hozzáállásukkal kapcsolatban azt hozta fel, hogy a szerződés szerint 2010-től a polgárőröknek kellene fizetni az általuk használt Suzuki kötelező biztosítását, de ezt még mindig az önkormányzat fizeti. 120 ezer forinttal tartozik a polgárőrség és ehhez még hozzá jön, hogy ingyen kapják meg a helyiséget a Tési dombon és különben is 50%-os helyi adókedvezményt kapnak.

 

Talabér azt mondta, hogy a költségvetés biztonságos, ha szűken is, vannak lehetőségek. Idén a Kálváriára akarnak több pénzt fordítani, parkolók, útfelújítás és járdaépítés szerepel a tervek között.

A művészeti együttesek  - Cserregők, Bányász Kórus, Bányász Fúvószenekar - 1-1 millió forinttal támogatják. A pétfürdői perrel  kapcsolatban azt mondta, hogy a késedelmi kamatokkal 500 millió is lehet a megnyert összeg.

 

A helyi adókról  szóló rendelet kiegészült azzal, hogy „Mentes az adó megfizetése alól az a háziorvos, védőnő vállalkozó, vagy vállalkozás, akinek, vagy amelynek vállalkozási szintű iparűzési adóalapja az adóévben a 20 millió forintot nem haladja meg.”

 

Galambos István a város Közbeszerzési Szabályzata módosítását kezdeményezte. Mint a beterjesztésben írja: a város

„közbeszerzési eljárásokat (hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárás, 3 ajánlattevő részére megküldve) folytatott le nemzeti eljárásrendben. Sajnos ez komoly visszaélésekre adott lehetőséget, hiszen a Polgármester javaslata alapján a Közbeszerzési Munkacsoport dönt a meghívott gazdasági szereplőkről. Az utóbbi két évet áttekintve ez gyakran összeférhetetlenséget szült, és számos helyi vállalkozást zárt ki a lehetőségekből. ...félő, hogy az elmúlt évek rossz gyakorlata folytatódni fog.”

 Azt javasolta, hogy a Közbeszerzési Hatóság honlapján közzétett összefoglaló tájékoztatóban is jelenjen meg a felhívás. Meg is indokolta:

„Azzal, hogy az önkormányzat nem csak három kiválasztott gazdasági szereplőnek küldi meg az ajánlattételi felhívást és dokumentációt, hanem az összefoglaló tájékoztató alapján az eljárásra bárki jelentkezhet, széles körű piaci versenyt tud biztosítani. Az eljárásra meghívott gazdasági szereplőkkel az Önkormányzat biztosíthatja, hogy a helyi vállalkozók is ajánlattevőként részt vegyenek a beszerzésben, illetve a több piaci szereplő beengedése jótékony hatással lehet a versenyre is, az ajánlati árat alacsonyabb szintre tudja vinni. Ezzel elkerülhető a korábbi évek során elkövetett, az összeférhetetlenség szabályait, valamint a verseny tisztaságát sértő közbeszerzések lefolytatása.

Természetesen a bizottságok nem támogatták a javaslatot. Talabér kérdéssel kezdte:

Tett-e feljelentés Galambos István? Mert, ha azt feltételezi, hogy visszaélés és összeférhetetlenség volt a közbeszerzések körül, akkor meg kellett volna tennie, ez így rágalmazás. Ez egy amatőr, kisstílű előterjesztés, csakis egy bizonyos cég ihletésére íródott. Ma ilyen napunk van, folytatjuk a bíráságon - mondta.

Galambos István megerősítette, hogy volt olyan közbeszerzés, ahol képviselő cége nyerte a pályázatot.


Kádár István megszólítva érezte magát és annyit mondott, hogy nem az ő cége nyert, mert abban a cégben neki csak 50%-os részesedése van.

 

Zugor Balázs alpolgármester szerint tucatnyi szűrő van, közbeszerzés-előkészítő csoportot és szakértőket kell alkalmazni. A módosító indítványt (freudi félrenyomás?) a fideszes többség nem szavazta meg, kivétel Kádár Istvánt, aki az igen gombot nyomta meg.

 

A következő téma a „kötelező betelepítési kvóta” elutasítása volt. Deák Istvánné jelezte, hogy ő nem vesz részt a szavazásban. Galambos István visszavágott a polgármesternek, hogy ez a napirend pedig a Fidesz házi feladata volt. Zircen levették a napirendről, de Veszprémben megszavazták.

Falussy Sándor szintén kijelentette, hogy nem vesz részt a szavazásban.

A végén 9 igen szavazat is elég volt az előterjesztés elfogadásához.

 

A testületi ülésről készített tudósítás itt véget ér.

 

 

 

A továbbiakban  a Fidesz-kormánynak az önkormányzatokban beterjesztett, gyűlöletkeltésre alkalmas felhívására válaszolva, annak stílusában, a közélet után érdeklődő, Magyarország jövőjéért aggódó civilek és egyben magam véleményét,  tiltakozását ajánlom olvasóink figyelmébe:

ELLENŐRIZETLENÜL

 

2014-ben az átírt választási törvénynek köszönhetően 2 millió, ötödországnyi  fideszes elfoglalta a parlamentet majd az önkormányzatokat. Ez a folyamat azóta is zajlik. Az alkotmány helyett általuk életbe léptetett „gránitszilárdságú” alaptörvényt immár hatodik alkalommal készülnek átírni. Ezúttal terrovészhelyzet bevezetésére hatalmaznák fel önmagukat. Ez már majdnem a szükségállapot, amikor a döntési jogkörök az államfőhöz kerülnek és az állam működésének rendszere megváltozik. Áder János jelenlegi államfő megbízatása 2017. május 10-én lejár. Terrorvészhelyzetben a Fidesz-kormány korlátozhatja és befolyásolhatja a médiatartalmakat, az üzemanyag-fogyasztást, határellenőrzést léptethet életbe, ellenőrizheti az internet-, levél-, és csomagforgalmat, bárki otthonába bemehet,  kijárási tilalmat rendelhet el, betilthatja a tömegrendezvényeket, akár nagyobb területekről is kitelepítheti a lakosságot.

 

Amint arról az elmúlt hetek, hónapok során meggyőződhettünk, a Fidesz-kormány bebizonyította, hogy menekültkérdésben nem hajlandó, nem képes az európai szolidaritásra, ezért az Európai Unió alapító államai a római találkozón egyértelművé tették  egy kisebb, „mag-Európa” szükségét. A Fidesz- kormány egy nyáron keresztül mutatta be a világnak, hogyan kell embertelenül bánni emberekkel, határokon belül és kívül káoszt generálni.

 

A Fidesz-kormány gazdaságilag a nyomor fenntartásában érdekelt, vezetői a gyűlöletre építve saját maffiahálózatukat egyengetik. Az ellenőrizetlen hatalom komoly biztonsági kockázatot jelent. Láthatólag csökken a köz- és jogbiztonság, az uralkodó elit egyre pofátlanabbul lop a közösből, bizonyítottan nő az uralkodó elitnek, rokonainak és üzletfeleinek magánvagyona, miközben milliók süllyednek egyre mélyebb nyomorba. Sérül többek közt az egészséghez és a tanuláshoz fűződő joga is az itt élő embereknek. A közösből ellenőrizetlenül ellopott pénz hiányzik az állam ellátórendszereiből. A kormány által leépített oktatás gyengébb teljesítménye növeli a bűnözés elterjedtségét, és az oktatásból kiszorulók ellátása jelentős összegekkel terheli a magyar adófizetőket.

 

Minden embernek kötelessége megvédeni hazáját a bűnözőktől. Magyarország számára első a polgárai  életének biztonsága, ezért minden eszközre szükség van, hogy meg tudjuk védeni az országot a fehérgalléros bűnözőktől, akik pozícióknál fogva ellopják az Európai Uniós forrásokat.

 

Szükség van végre a maffia-kormányzás elleni határozott fellépésre, ehhez nélkülözhetetlen a gondolkodó polgárok döntése: A Fidesz nem nyilatkozhat az ország lakosai nevében!  Védjük meg Magyarország jövőjét a Fidesztől!

 

 

 

 

Mezriczky Beáta

 

Utoljára frissítve: 2016-02-18 22:34:01

További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei le...
Bővebben >>