. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Itt a piros, hol a piros avagy itt a 8-as hol, a 8-as?
2015-12-02 13:11:38
Itt a piros, hol a piros avagy itt a 8-as hol, a 8-as?

Itt a piros, hol a piros avagy itt a 8-as hol, a 8-as?

In medias res: Kész Zoltán, Veszprém független országgyűlési képviselője bejelentette, hogy aláírásgyűjtés szervez a veszprémi körgyűrű  déli elkerülő szakasz felújítása ügyében. A 8-as főút felújításával kapcsolatban az eredeti döntés visszaállítását, a négysávosítását szeretné elérni. Azon kívül, hogy sok várpalotai jár Veszprémbe dolgozni, ügyeket intézni, vásárolni, más, Várpalotát súlyosan érintő dolog is felszínre került.




Közel egy évet kell visszamennünk az időben. Egy éve volt Várpalotán a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. tájékoztatója, amikor lapunk azt kérdezte Kontrát Károly államtitkártól és Loppert Dánieltől, a NIF kommunikációs vezetőjétől, hogy mi lesz a 8-as út Várpalotát elkerülő szakaszával, ha az uniós forrásokat felfüggesztik. Akkor Loppert Dániel azt mondta, hogy

„ez a beruházást nem veszélyezteti. A forrás rendelkezésre áll, mert a kivitelezővel a magyar állam kötött szerződést ez független az uniós támogatás meglététől. - Vagyis a magyar állam fogja fizetni, ha Brüsszel megvonja a pénzt? - Kontrát államtitkár válasza erre az volt, hogy ne drukkoljanak annak, hogy megvonják ezt a pénzt, hanem drukkoljunk annak, hogy Magyarország sikeres legyen ebben a  projektben.”  


2015 áprilisában Csepreghy Nándor bejelentette, hogy az Európai Bizottság felfüggesztette az uniós gazdaságfejlesztési operatív program forrásainak kifizetését. A felfüggesztés 700 milliárd Ft-ot érintett.( Szeptemberben ebből 210 milliárdot mégis megkapott Magyarország.)


Közben azonban szépen csendben történt valami. Mégpedig a kormány 1031/2015 (I.30.) kormányhatározata. Ebben a 8-as főút Székesfehérvár- Veszprém  szakasz előkészítési feladatai című projekt támogatásának legfeljebb bruttó 805 millió Ft-tal való csökkentését és ezt a veszprémi körgyűrű szakaszának előkészítésére való átcsoportosítását rendelte el.


Ugye megvan mindenkinek, hogy 2015. február 22-én volt az időközi országgyűlési választás Veszprémben?

A kormányrendelet km-szelvényekre is hivatkozik, ebből lehet tudni, hogy a 8-as főút fejlesztése során melyik résztől vonták le a 805 milliót. A pontosítás miatt a NIF válaszát kértük.

 

A   KÖZOP 1.4.0-09-2010-0004 azonosító számú projektben a várpalotai elkerülő szakasz 33+100 km szelvény a Várpalota elkerülő II. üteme végét, a 43+621 pedig a litéri csomópont elejét jelenti.

 

Rakjuk össze az információkat:

a veszprémi országgyűlés választás előtt a kormány elvett 805 millió Ft-ot a palotai elkerülő út péti csomópontjának tervezéséből  és odaadta a veszprémi körgyűrű felújításának tervezésére.

 

Aztán Veszprém megye 1. számú  körzetében nem a Fidesz jelöltje, hanem Kész Zoltán független jelölt győzött. A választási kampányban a Fidesz-kormány uszodát, a 20 emeletes és a körgyűrű felújítását ígérte. Nem ők nyertek, nem is lett egyikből sem semmi.

 

De van itt még egy kis bökkenő. A várpalotai szakasz nem kapta vissza azt a 805 milliót, amit elvettek tőle.  A tervek szerint már 2015-ben ki kellett volna írni a pályázatot a Várpalota elkerülő út második szakszára, a pétfürdői csomópont megépítésre. Most jövő év első negyedére ígérik a pályázatot.

 

Kész Zoltán „Hová lett a 805 millió forint?” című interpellációjára Seszták Miklós azt válaszolta, hogy

„Az átcsoportosított források a 2007-2013-as időszakra szóló KÖZOP program 2015 végi zárási határidejét tartva teljes mértékben a jelenleg is zajló előkészítési feladatok végrehajtásában hasznosultak.”

 

Már elnézést a felvetésért, de ennek sehol nincs nyoma. A januári kormányhatározat ma is érvényben van. Éppen a pétfürdői (és litéri) csomópont tervezési költségét csökkentette a kormány 805 millióval, de a veszprémi körgyűrű tervezési munkáira sem kapták meg.

 

Vajon hol veszett 805 millió Ft?

 

Mert, hogy Pétfürdő és Veszprém között valahol elveszett.

Ezt Kontrát Károly, Várpalota fideszes országgyűlési képviselője nem (akarta) vette észre?

Lába kelt, lelépett, kámforrá vált, elbújt, elmenekült. De vajon hová?

A hírhedt TEK nem akarná megkeresni? Hátha  a „migráns-terroristák” elrabolták. Esetleg körözést kiadhatna akár a rendőrség is.

 

Ha valaki megtalálja, őrizze meg, tartsa vissza, nehogy ismét kedve legyen - mondjuk -  zsebekbe vándorolni.



Mezriczky Beáta

 

Utoljára frissítve: 2015-12-02 13:17:57

További híreink
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Vitézy Dávid szerint öt éven belül megépülhet a vidámpark Budapesten
Az önkormányzati választáson főpolgármesterként induló Vitézy Dávid a BKK-rendészet megerősítése után új szórakoztató központot ígér a budapestieknek – és még közpénz se...
2024-04-18 17:49:40, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A világ legnagyobb IT vállalata tarol a használt laptopok piacán is
A használt laptopok piacán számos márkával találkozhatunk, de főleg a legnagyobbak jól bejáratott sorozatai tűnnek fel. Nem véletlen, ugyanis ezek már bizonyítottak, tart...
2024-04-12 14:15:10, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg a...
Bővebben >>