. Ma György napja van.
Kézi vezérelt döntés kell
2015-05-20 11:28:26
Kézi vezérelt döntés kell

Kézi vezérelt döntés kell

A várpalotai hulladéklerakóba szállított és még sokezer tonna szállításra váró azbeszt tartalmú törmelék körül komoly tiltakozási hullám alakult ki. A várpalotaiak szinte egyhangúlag utasítják el a veszélyes, rákkeltő anyag ideszállítását, a közvetlen közelükben való tárolását. Egy héten belül már a második rendkívüli testületi ülésre került sor tegnap és két lakossági fórum is volt a napokban.



A szokásoktól eltérően mindegyiken nagy volt az érdeklődés, százak voltak kíváncsiak a részletekre, hogy mit mond a városvezetés, az országgyűlési képviselő, az államtitkár, a kormányhivatalok vezetői, a cég ügyvezetője. Joggal keresi mindenki a választ arra a kérdésre, hogyan történhetett meg, hogy a várpalotaiak tudta nélkül nyakukba zúdítanak  26ezer tonna azbeszttel szennyezett törmeléket.


Ahogy arról már beszámoltunk a várpalotai testület határozatban követelte a szállítás azonnali leállítását és azt, hogy az önkormányzatot ügyfélként vonják be, és legyen új eljárás az ügyben. A tegnap esti rendkívüli testületi ülésen két határozati javaslat született, melyet minden jelenlevő képviselő megszavazott. Az alaptörvény adta jog, hogy az önkormányzat az őt érintő kérdésben felterjesztéssel élhet a kormány felé. Az egyik határozati javaslat Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszternek szól, a másik a Fejér Megyei Kormányhivatal környezetvédelmi főosztályának.

 

A határozatot – de még a tervezetet sem – a város honlapján azonban nem lehet megtalálni. Ezt sem. Az eddigi – véleményem szerint – legigénytelenebb és leggagyibb városi honlapon eligazodni sem egyszerű, de alapvető probléma, hogy nagyon hiányosak az információk. A törvényi kötelezettségnek sem tesz eleget. A kaotikus városvezetésre az is jellemző, hogy hétfőn a lakossági fórumon meghirdették másnap 17 órára a lakossági fórumot, majd néhány órával a kezdés előtt egyszerűen emailben közlik, hogy mégsem 17, hanem 19 óra a kezdés. Ezt a módosítást, a meghívót olvashatjuk a város honlapján Talabér Márta aláírásával. A polgármester azonban sem az inotai lakossági fórumon (egy órával a kezdés előtt még sajtótájékoztatót tartott) sem a hétfői, várban megtartott fórumon nem volt jelent, mint ahogy a tegnapi testületi ülésen sem. A folyosói információk szerint szabadságát tölti. Két eset lehetséges, ami persze három. Vagy bent volt a hivatalban és aláírta a meghívót, de arra már nem méltatta a palotaiakat, hogy tárgyaljon róla, vagy előre aláírt papírokkal dolgoznak, amit csak később töltenek ki, a harmadik lehetőséget a fantáziájukra bízom. Tény, hogy a 4 esemény közül csak az elsőn volt ott. A meghozott határozat, úgy látszik annyira nem fontos, hogy nyilvánosan is megismerhető legyen.


Az ülésen kérdések és vélemények is elhangzottak sokszor egymással átfedésben is.

A legtöbb kérdés arra vonatkozott, hogy a felterjesztésen kívül mit lehet tenni. Valamilyen más, jogi lehetőséget igénybe lehet-e venni, valamilyen eljárási hibára hivatkozva le lehet-e állítani a további ideszállítást? A jegyző szerint nincs jogi kapaszkodó. Az összes, amire hivatkozhatnak, hogy a lakossági tájékoztatás elmaradt.

 

Az ülést vezető Katona Csaba alpolgármester szerint kiélesedett a kormányszervek és az önkormányzat között a helyzet. Mindenképpen végig kell vinni, hogy azbeszt tartalmú anyagot ne lehessen lerakni. Ha a kormány nem áll pozitívan a felterjesztéshez, akkor meg kell fontolni, mit lehet tenni.

Deák Istvánné kérdése arra vonatkozott, hogy mi a garancia arra, hogy nem fognak más veszélyes hulladékot lerakni ezen kívül. Az Egészséges Palotáért Egyesület (EPE) ugyan már bejelentkezett a környezetvédelmi felügyelőségnél, de őket is csak tájékoztatni fogják, valódi beleszólási joguk nem lesz. Amennyiben a kormány elutasítja felterjesztést, akkor hogyan tudunk továbblépni?

 

A jegyző figyelmeztetett rá, hogy 2009-ben a hulladék lerakására alkalmas terület lett a kérdéses rész, ahol ipari hulladékot is le lehet rakni. A további engedélyeket a besorolásnak megfelelően adták ki a hivatalok.

Galambos Szilvia a jövőre nézve fogalmazta meg a törvényalkotók felé, hogy az engedélyek módosításába minden esetben vonják be törvényileg az önkormányzatot.


Opsitos doktor az egyik engedélyező hatóság, az ÁNTSZ felé nyitna. Talán kérhető lenne, hogy az egyébként is a levegőszennyezettség tekintetében rendkívül terhelt területet vizsgálják meg, lehet-e egyáltalán itt ilyen veszélyes tárolás.

Antal László azt firtatta, hogy uniós pályázat volt-e és kinek lett volna kötelessége a tájékoztatás. A Pest megyei kormányhivatal állítólag minden tájékoztatást megtiltott.

Deák Istvánné szerint többeknek is lett volna lehetősége jelezni, hogy gond van. Nem igaz, hogy az ott dolgozók – utalt ezzel Antal képviselőre – nem tudtak róla, hogy mire készítik elő a területet.

 

A vádra Antal képviselő azonnal válaszolt.

- Én csak egy munkagépet vezetek, a stratégiai információkhoz nem férek hozzá. A bővítési munka az év elején kezdődött, normális bővítés volt, ami szükségessé vált. Csak hétfőn reggel ott tudtam meg, amikor a védőfelszereléseket kiosztották. A szállítást nem a zöld teherautók végzik, ahogy a médiában mutatták. Nem is helyiek végzik a munkát, hanem egy izsáki cég, a Signum Alfa Sped Kft.  (2006-ban alapították közúti áruszállítás, útépítés, bontás, költöztetés, járműkölcsönzés stb. profillal)

 

Falussy Sándor most is ugyanazt az egyszerű kérdést tette fel, amit a lakossági fórumon is: a jegyző és a polgármester tudott-e róla? Igen vagy nem? Hiszen a márciusi tájékoztatóban két teljesen egyértelmű, világos mondat is van, amire fel kellett volna figyelni. Csak az nincs benne, hogy honnan hozzák. Benne van viszont, hogy mit és mennyit hoznak, milyen ütemezésben, hova teszik. Hogy lehet, hogy mégsem tudott róla senki?

 

A jegyző persze a kérdést is visszautasította és csak azt hangsúlyozta, hogy neki, mint jegyzőnek nincs benne hatásköre. A polgármestert persze nem lehetett megkérdezni, mert nem volt ott. Katona Csaba szerint most nem ez a téma, erre majd máskor térjenek ki.

Deák Istvánné azt a kérdést feszegette, hogy vajon mennyi értelme van ennek a felterjesztésnek, vajon a kormányzatnak mennyire fontos Várpalota? Közben azt is megtudtuk, hogy 3, a hulladék befogadására alkalmas hely volt az országban. Meghívásos pályázat volt. A Partner Depónia úgy nyerte meg a legjobb árajánlattal, hogy még nem volt meg az engedélye ennek az anyagnak a tárolására. Ez a nagyok játéka és a palotai önkormányzat nyakába hullik a probléma és a lakosság elégedetlensége.

 

Falussy Sándor szerint a rendezési terv módosítását felhasználva egy hosszú távú rendezési tervet kell csinálni, hogy a jövőben az ilyen veszélyes lehetőségeket kizárjuk. Jelenleg szinte mindenféle szemetet be lehet ide rakni. Amit most idehozni terveznek csak egy nagyon kicsi részét érinti a hulladéklerakónak, csupán néhány százalékát. A rendezési tervben kell megakadályozni, hogy többet ilyen ne kerülhessen ide.

 

Felmerült még a népszavazás kérdése is, azonban ezt elég gyorsan elvetették a hosszú átfutási idő miatt.

 

Végülis a jelenlevők egyhangú 10 igen szavazattal támogatták a felterjesztést. Talabér Márta polgármesteren kívül Treuer Imre sem vett részt az ülésen.


Marad a kérdés: hogyan tovább? Jelenleg úgy néz ki, hogy politikai döntés szükséges. Vajon Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője a lakossági fórumon tett ígéretét – mindent meg fog tenni, hogy leállítsa ezt a projektet – be fogja-e tartani? Be tudja-e tartani?

A Bakony Erőmű Zrt-nek ráadásul 2018-ig a salakdomb rekultivációját is be kell fejezni. Ahogy már korábban szó volt róla, ezzel a salakkal fednék be az azbeszttel szennyezett törmeléket. Apró pikantéria dologban, hogy a Depónia Kft.-t bízta meg ezzel a cég. És milyen érdekes, ügyfélként a területi érintettség okán persze, hogy a Bakonyi Erőmű Zrt. volt az egyik, akit értesítettek az azbeszt törmelék ideszállításáról. 

 

Kiegészítés - ma délutáni fejlemény.

 

Délután Kontrát Károly sajtótájékoztatón bejelentette, a kormány arról döntött, hogy végleg leállítják az azbesztet tartalmazú hulladék Inotára való szállítását. A veszélyes hulladékot máshová viszik. Vagyis poltikai döntés született. Igen , kézi vezérléssel. A várpalotaiak lehet, hogy most győztesnek érzik magukat - igen, győzelem volt - de nagy örömünkben, azért néhány nap múlva gondolkojuk el azon, milyen arányban tartotta be eddig a Fidesz-kormány az ígéreteit. 

Kíváncsi vagyok, hogy a Környezetvédelmi Felügyelőség mikor vonja vissza a Partner Depónia veszélyes anyagokra vonatkozó lerakási engedélyét és a palotai testület mikor készíti el a hosszútávú rendezési tervét. 

 

 

 

Mezriczky Beáta

Utoljára frissítve: 2015-05-20 21:44:59

További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik,...
Bővebben >>