. Ma József napja van.
Polgári engedetlenség Várpalotán is
2016-03-31 15:04:09
Polgári engedetlenség Várpalotán is

Polgári engedetlenség Várpalotán is

Elindult valami. Valami, ami terjed. Valami, ami elgondolkodtat. Nevetni jó. Kinevetni  valakit nem illendő. Nem „csak” illemtani kérdés, hogy egy bocsánatkérési felszólítást hogyan kezelünk. Orbán kinevetette a pedagógus tüntetésen elhangzott bocsánatkérésre való felszólítást. Nem is tudta értelmezni, csak nevetni tudott rajta. De eljön az idő, amikor arcára fagy értetlen vigyora.



Idén mindkét pedagógustüntetésen több tízezren követelték az oktatás átalakítását, a rengeteg értelmetlen központosítás megszüntetését. Ezek a tüntetések a fővárosban voltak. Eljött viszont az ideje, hogy helyben is szervezetten kezdenek tiltakozni a tanárok, diákok, szülők.

 

Egyre több tiltakozó iskola került fel a térképre. Veszprém  megyében Pápán, Ajkán és Zircen jelentették be középiskolák, hogy a tavaszi szünet utáni első órát polgári engedetlenséggel kezdik, Veszprémben két óvoda jelezte kiállását az oktatásügyben.

 

Kíváncsiak voltunk, hogy Várpalota oktatási intézményei részt vesznek-e az engedetlenségben. Elsőként a Faller Szakközépiskola előtt vártunk, hiába. Sem tanárokat, sem diákokat nem láttunk az iskola előtt.

 

 

A Tési-domb felé vettük az irányt. Mire odaértünk, a Bán Aladár általános iskola előtt egy kisebb csoport „engedetlenkedett”. Tanárok, egykori tanárok, egykori diákok beszélgettek az oktatás helyzetéről. Valamennyiük véleménye megegyezett abban, hogy az általános iskolás diákokat ebbe a tiltakozásba  nem volna szerencsés bevonni.

 

 

Egy rövidebb beszélgetés után a Thuri György Gimnázium felé vettük utunkat. A gimi udvarán, bejárata előtti téren egyetlen lélek sem volt. Kicsit megálltunk ott beszélgetni. Néhány perc múlva egy hölgy jött ki az épületből, kérdezte, segíthet-e valamiben. Ugyan, csak nosztalgiázni mentünk oda, hiszen mi is oda jártunk. Szomorú, hogy egyetlen tanár sem volt, aki fel  merte volna vállalni az egyetlen tanórányi engedetlenséget.

 

 

A Szabadság tér felé a Nepomuki katolikus iskola mellett mentünk el és egy cédulára lettünk figyelmesek. A Civil Közoktatási Platform 12 pontja volt a korlátra kifüggesztve. Néhány lépésnyire két pedagógus álldogált és beszélgetett. Igen, ők is engedetlenkedtek. Beszélgetésbe elegyedtünk, közben jöttek mások is, helyeslően bólintottak, hogy itt helyben is vannak már, akik ki mernek állni az oktatás ügye mellett.

 

 

A 45 perc alatt sajnos több helyszínre nem tudtunk eljutni. Ha a városban máshol is volt tiltakozás, kérem írják meg! Közben kaptam telefonon a tájékoztatást, hogy Balatonalmádiban a gimnáziumban  is egy tanár néhány diákkal felvállalta az első órában való tiltakozást. Délután a tűzoltóknak volt dolguk az iskolánál, hiszen fekete füst szállt fel a tanári feletti tetőről, állítólag a napelem füstölt el. Kicsit meghosszabbodott a tavaszi szünetük, csütörtökre és péntekre tanítási szünetet rendelt el az igazgató.

 

Az interneten számtalan helyről küldtek képeket a polgári engedetlenségekről. Kockás ingek, esernyők, bátor kiállások. Volt ahol csak néhányan, volt, ahol egész iskolányian álltak ki az oktatás megváltoztatásának érdekében.

 

 

Ezt nemcsak etikátlan, de ostobaság is kinevetni. Különösen akkor, ha valóban ezt egy egész napos sztrájk követi. Egyre többeknek jön meg a bátorságuk, egyre többen emelik fel szavukat és tesznek is az esztelen rombolás és az oktatástól ellopott források miatt. 

 

 

 

Mezriczky Beáta

Utoljára frissítve: 2016-03-31 20:59:11

További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
2015 és 2023 között összesen 1360 milliárd forint értékben kötöttek szerződést a Rogán Antal vezette minisztér...
Bővebben >>