. Ma Auguszta napja van.
Tetszettek volna...utánanézni!
2016-03-02 19:47:33
Tetszettek volna...utánanézni!

Tetszettek volna...utánanézni!



Elsőként Galambos István, a várpalotai Jobbik elnöke szólalt fel. Szerinte ők az egyetlenek, akik szeretnék elszámoltatni a „kommunista bűnösöket”. Szerinte az egész 20. század Triannonnal kezdődött.



Azt mondta, történészként vallja, hogy a Tanácsköztársaság időszaka jelentősen befolyásolta a trianoni békediktátumot. Az az egyik legnagyobb bűne a kommunizmusnak, hogy hozzájárultak Magyarország megcsonkításához. (ááá, a vesztes világháborúnak semmi köze hozzá) Előtte hazáját szerető, egészséges nemzet volt Magyarország. (hát persze, a nemzetiségek autonómia követelését talán támogatta az akkori magyar kormány? A közigazgatás nyelve kizárólag vajon mi volt? Vajon miért bénult meg 1904-re a parlamenti élet?)


- Arctalan tömeget csinált az emberekből a kommunizmus és csak az utóbbi talán 10 évben kezd újra arca lenni a magyar nemzetnek - mondta Galambos István. - Akik nem élték át a kitelepítéseket és a felpuhult kádári diktatúrát, azoknak kötelességük, hogy elszámoltassák a bűnösöket.

 

Novák Előd szerint a kommunizmus áldozatai forognak a sírjukban, mert ezek a hóhérok még mindig kapják a kommunista luxusnyugdijakat, mint pl Biszku Béla. Volt szándék az elszámoltatásra, de azt is az 1990-1994 közötti időben az Alkotmánybíróság és Fidesz próbálta kisiklatni.

1991-ben a parlamenti jegyzőkönyv alapján Orbánt idézte, aki azt mondta, hogy elkéstek már az elszámoltatással, már egy éve át kellett volna esni ezen a törvényjavaslaton és problémán.

 

Az állambiztonsági múlt feltárását, a kommunista vezetők elszámoltatását, a közéletből való kitiltásukat,  az ügynöklisták nyilvánosságra hozását akarják elérni. Tudni kellene, hogy kik voltak és mit tettek. Novák szerint tele van a kormány érintettekkel, mint pl. Tasnádi László, rendészeti államtitkár. Azt mondta, hogy állambiztonsági kockázatot is jelenthetnek az érintett emberek, ha kormányzati pozíciót töltenek be, mert zsarolhatók is lehetnek. 

 

- Ha az első Orbán-kormány meghozta volna ezt a rendelkezést, akkor Gyurcsány hatalomra sem kerülhetett volna - mondta. - Az állami cégek éléről is el kell távolítani a kommunista vezetőket.

Novák szerint a legvérlázítóbbak a luxusnyugdíjak, ami több ezer embert és több milliárd forintot jelent.  (bár ezt 2012 óta mondja, de még hivatalos dokumentumokkal nem támasztotta alá)

- Az MSZP és a Fidesz leszavazta a javaslatunkat, és most még van képe a Fidesznek megemlékezni a kommunizmus áldozatairól, amikor így védik őket - mondta.

 

Előhozta azt is, hogy 2000 januárjában Horváth Béla kisgazda képviselő tett javaslatot a kommunizmus áldozatinak emléknapjára is. Így sikerült a kettős mércére való rávilágítással elfogadtatni, hogy ne csak a holokausztról folyjon a párbeszéd.

 

Galambos István egy újonnan alapított Veszprém megyei jobbikos díjról beszélt.  Veszprém megye szabadságáért díjat ezúttal Schmidt Ferenc, volt MDF-es országgyűlési képviselőnek ítélték.

 

Schmidt Ferenc életéről mesélt. Elmesélte, hogy az ötvenes években mentek ők is Rákosit éltetni, mert nem lehetett más vélemény. 1956 a miskolci egyetemen érte, védték a várost, tüntettek a diósgyőri munkásokkal. November 4-ét 2-3 napos fogsággal megúszták.

Pétfürdőn a nagynyomású intézetbe került, ahol szerinte szabadgondolkodásúak voltak. Mint mondta: Ügyesen kellett helyezkedni ahhoz, hogy az ember hasznosat cselekedjen. A közösséget meg kell nyerni a józan, egészséges gondolkodásra. Ő elhivatottá lett a jobb érdekében.

 

Megköszönte, hogy a Jobbik értékeli az ő közéleti szerepvállalását. A jó barátság jegyében közös munkával és erőfeszítéssel, ahogy ezt eddig is tették folytatják a jövőben is a munkát. Szerinte fontos, hogy kinevelődjön az ifjúság. A szülői közösségeknek is nagy felelőssége van, hogy megismerik-e Wass Albertet és a történelmi múltunkat 56-ról. (azt a Wass Albertet, akit az omboztelki és a vasasszentgotthárdi kivégzésekben játszott felbujtó szerepe miatt halálra ítéltek és ma is háborús bűnösként tartják számon Romániában, bár többen vitatják ennek jogosságát)

 

Azt ajánlotta a Jobbiknak, hogy a civil társadalmat ismerje el, biztassa. Mint mondta: Vannak civil szervezetek, akik nevelhetők. Elgondolkodtató a jövő szempontjából, hogy hogyan lesz sikeres nemcsak a Jobbik, hanem egymást elfogadva az egész ország.

 

Ezt követően koszorúzásra indult a mintegy 15-20 érdeklődő. Közben az egyik résztvevő azt kérdezte a másiktól: Miért suttogunk?

- Könyvtárban vagyunk és ránk ragadt - válaszolta egy másik. Közben egy fekete-bakancsos ment el mellettem, magával húzva „a csapszék borszagát”.

 

A könyvtártól az emléktábláig Novák Előddel beszélgettünk:

 

- A kommunizmus eredetileg osztály nélküli társadalmat jelent. Ha a kommunizmus áldozatairól beszélnek, milyen kommunizmust értenek alatta?

- Lehet vitatkozni azon, hogy lehet-e kommunizmusnak nevezni, amit sokszor inkább szocializmusnak nevezünk, alapvetően azt, ami az egypártrendszert képviselte, alapvetően a magyar kommunizmus áldozatairól beszélünk. A filozófusoknak meghagynám, hogy a kommunizmus melyik fajtája volt itt Magyarországon.

 

- Az 50-es évek leghíresebb magyar miniszterelnöke volt Nagy Imre. A Magyar Kommunista Párt vezetőségében volt. Ő hol van ebben a sorban?

- Ő végül mártírként vonult be a történelembe, de kétség kívül a kommunizmus szerves része és egyik vezetője volt. Ilyen értelemben nem is ő a mi példaképünk és az emblematikus személy számunkra nem ő, hanem inkább azok a pesti srácok, akik 1956-ban az egész rendszer ellen küzdöttek. Nem véletlen, hogy Pongrácz Gergely sem akart hazajönni Nagy Imre temetésére. A maga nemében Horn Gyula is 56-os volt, csak egészen más úton harcolt. Az ő életútja is árnyaltabb ennél, hogy egyszerűen elintézzük azzal, hogy pufajkás volt, és hazaárulóként fogott fegyvert a magyar nép ellen. De szerintem most, a kommunizmus áldozatainak emléknapján nem Nagy Imréről kellene beszélni. Bizonyos szempontból ő is a kommunizmus áldozata volt.

 

- Eredetileg a kommunizmus eszméje a kapitalista társadalom lebontását tűzte ki célul. A Jobbik hisz a kapitalista társadalomban?

- A kommunizmusra most nem egy gazdaságpolitikai fogalomra kell tekinteni, hanem, mint egy embertelen rendszerre, legalábbis az, ami ebből meg tudott valósulni. A világtörténelem legtöbb áldozatát követelte. Mi egy ökoszociális gazdaságban hiszünk, élhető, büszke országot szeretnénk. Alapvetően azt tudjuk mondani, nem szeretnénk embertelenséget, az emberi jogok ilyen szinte való sárba tiprását, ilyen kegyetlenségeket.  (Nem is olyan régen az év első újszülöttjére így reagált Novák Előd: Rácz Péter Rikárdó "mellett szerencsére szaporodik a magyar is néhol")

 

- Az emberi jogok sárba tiprását említette. És a 40-es években, a holokauszt idején?

- Nem tudom, hogy jön ide a holokauszt.

- Akkor ön is kettős mércét használ?

- Ma nem szeretnék a holokauszt áldoztairól beszélni, arról beszélnek egész évben, nem szeretnék párhozamot vonni.

 

- A mai orbáni rendszerben van-e diktatúra?

 - Olyan szintű nincs, mint a kommunizmusban volt, de más eszközökkel zajlik ma már minden. És lehet ennél még sokkal durvább is. Ezt bizonyítja az alaptörvénynek az aktuális kormányzati módosítási szándéka, ami a terrorveszélyre való hivatkozással elképesztő jogkorlátozásokra ad lehetőséget a kormányzatnak. Állítható párhuzam a kettő között. Annyit küzdött Orbán Viktor a szavak szintjén a szocializmussal, hogy közben felépített egy hasonló rendszert. Ez a veszély fennáll, hogy még súlyosbodhat is.


- Mennyire függünk az Európai Uniótól?

- Szerintem túlzottan is. Az egyoldalú függőséget ki kellene egyensúlyozni a keleti nyitással. Szóba jöhet elsősorban Oroszország , de Törökország is, akikkel korábban volt sok gazdasági együttműködés, pont a szocialista vagy kommunista rendszer felbomlása után ezek megszűntek.

- A régi kommunista gazdasági kapcsolati rendszert kellene visszahozni?

- Ez nem kommunista kapcsolati rendszer, hanem abban az időben elsősorban velük volt gazdasági együttműködés.

- Az jobb volt, mint a mostani?

- Ezt nem szeretném összehasonlítani, csak azt mondom, hogy Oroszországgal lehetne az élelmiszeriparra épülő élelmiszer feldolgozó iparnak is piacot találni. A piacokat szeretnénk visszaszerezni. Ez már nem világnézeti kérdés, hanem gazdaságpolitikai.

- Végülis jó a Fidesz iránya, hogy ő is kelet felé nyit?

- Nem hiszem , hogy a Fidesz ezt hitelesen meg tudná tenni, de alapvetően egyetértünk azzal, hogy a külügy és külgazdasági is együtt van. Nyilván mi nem pont úgy csinálnánk, mint a Fidesz.

- Mitől lenne jobb az önöké?

- Alapvetően mi a magyar érdeket néznénk.

- Ezt mondja Orbán is.

- Nekünk nincsenek elkötelezettségeink. Az ügynökmúlttól kezdve az elmúlt 25 év kormányai annyi ilyen-olyan külföldi lekötelezettségre tettek szert, hogy ennél csak tisztábban tudjuk a magyar emberek érdekeit képviselni, nincsenek mutyik, mi nem titkosítanánk egy paksi beruházást, és annak finanszírozásának körülményeit. (nekik csak Kovács (KG) Béla jutott, akit az EU-ban orosz kémkedéssel vádoltak)

 

- Az imént beszédében azt mondta, hogy az előző kormányzatok elmulasztották az ügynökmúltat feltárni. Fel tudja idézni, melyik párt volt az, amelyik több lehetőséget is megragadva elsőként akarta az ügynöklista feltárását?

- Az LMP és a Jobbik, amelyik egymást felváltva nyújtották be.

- Még régebben?

- Nem tudom, mást nem láttam ennek harcosát.

- Az SZDSZ.  

- Túl sokat nem tett hozzá. Túl sok érdemi lépést nem láttunk ezzel kapcsolatban. Ha tényleg akarták volna, akkor elérhették volna, meg tudták volna csinálni, amikor kormányon voltak. Most ellenzékben az MSZP is hangos.

 

 

A koszorúzásra éppen odaértünk a Faller Szakközépiskola mellé. Az emlékezők között volt egy fiatal lány is, szalaggal a kabátján, idén érettségizik. Ha véletlenül ezt a témájú tételt húzza és azt mondja az érettségin, amit a megemlékezésen hallott, annak bizony bukás lesz a vége.

 

A történelmi tényeket azonban tegyük helyre:

 

1. Amiről Novák Előd beszélt, az a Zétényi–Takács-féle igazságtételi törvényjavaslat volt. Célja azon bűncselekmények utólagos üldözése volt, amelyeket 1944. december 21-e és 1990. május 2-a között követtek el. Erre a Sólyom László vezette Alkotmánybíróság kimondta, hogy  „jogsértéssel nem lehet jogállamot építeni”. Jogsértésen az elévülés utólagos kiiktatását értette, amivel a törvény a büntető törvénykönyv alapján már elévült bűncselekményeket kívánta újra büntethetővé tenni. 

 

2. A Dunagate-ügy után vetődött fel először, hogy hozzák nyilvánosságra az előző rendszer titkos ügynökeinek névsorát. 1990. 09. 04-én  Dr. Hack Péter (SZDSZ) és Dr. Demszky Gábor (SZDSZ) önálló indítványt terjesztettek az országgyűlés elé. (az indítványt itt olvashatják ) A sürgősséggel való tárgyalását az MDF leszavazta. Köztük Várpalota akkori országgyűlési képviselője, Schmidt Ferenc is, aki éppen Veszprém megye szabadságáért díjat kapott a Jobbiktól.  

 

3. 1991. 10.07-én ugyancsak Dr. Hack Péter A III/III-as ügyosztály adatainak kezeléséről ismét beterjesztette, amit az MDF és köztük Schmidt Ferenc ismét leszavazatott.

 

4. 1994-ben, az MDF-kormány utolsó törvényével fogadták el az ügynöktörvényt, amely a lista nyilvánosságra hozása helyett csak a politikai közszereplők átvilágításáról rendelkezett. Schmidt Ferenc is igennel szavazott. 

Ez az a törvény: http://www.mkih.hu/pdf/t9400023.pdf

Az Alkotmánybíróság még 1994 decemberében megsemmisítette.

 

A kornál maradva idézném Antall József miniszterelnök szavait:

„Tetszettek volna....” utánanézni és azokon számon kérni, akik megakadályozták az ügynöklisták nyilvánosságra kerülését.   

 

 

 

Mezriczky Beáta

Utoljára frissítve: 2016-03-02 20:04:40

További híreink
Közös EP- és fővárosi listát állít az MSZP, DK és Párbeszéd
Baloldali, szociáldemokrata, zöld választ adna a DK, az MSZP és a Párbeszéd a jelenlegi belpolitikai krízisre. Közös európai parlamenti- és fővárosi listát állít a három ...
2024-03-28 21:01:27, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A dezertőr, mint politikai playboy – kommentálta Magyar Péter felbukkanását a PHSZ
Magyar Péter bejelentése csalódás. Remény helyett további reménytelenséget, válaszok helyett további kérdéseket vett fel - állítja az immár politikai párttá szerveződött ...
2024-03-26 18:23:19, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Dobrev Klára szerint nem Magyar Péter kell Magyarországnak
Varga Judit lemondott igazságügyi miniszter volt férje még a Demokratikus Koalíció vezetését is megrengette, miután többtízezres tömeget tudott összehívni március 15-én B...
2024-03-17 11:52:01, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
250 ezer szavazót veszíthetett eddig a Fidesz a kegyelmi botrány miatt – derült ki a 21 Kutatóközpont friss, r...
Bővebben >>