. Ma Márk napja van.
Van az a pénz?
2013-12-06 20:08:04
Van az a pénz?

Van az a pénz?

Három éve tart a huza-vona Zircen a kőbányanyitás körül, de a legutóbbi testületi ülésen hozott döntés sem hozott végleges megoldást. A lényeg az, hogy jelenleg nem nyílhat itt bánya, mert csak a településrendezési eljárást állították le, aminek érvényessége december 31-ével egyébként is lejárt volna.  

 

Az igazi cél az lett volna, hogy a testület mondja ki, hogy egyáltalán nem nyitható ezen a területen bánya. Így ugyanis bármikor újraindítható az eljárás és az új eljárás kimenetele nem jósolható meg előre – mondta el megkeresésünkre Koós Gábor, aki mint „Lakosság” idén november óta „ügyfél” minőségben szerepelhet az eljárásban.

 

A történet bár bonyolult, mégis vázlatosan és röviden a következő:

A KOBOX Magyarország Kft. Borzavár irányában Zirc külterületén kőbánya nyitásához kérte meg a hatósági engedélyeket. Szinte felsorolni sem lehet, hányféle hatóság engedélyre van szükség, éppen ezért nem egyszerű eljárás. Nem is szeretnék részletesen belemenni abba, hogy ki mikor milyen engedélyt adott meg és nem adott meg, ezt Koós Gábor a Zircinfo oldalán részletesen, minden döntésre dokumentarista pontossággal kitért. A lényeg, hogy míg 2012 decemberében a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség, mint első fokú hatóság azt a döntést hozta, hogy  „a rendelkezésre álló adatok alapján táj- és természetvédelmi szempontból kizáró ok merült fel, amelyre tekintettel a tervezett tevékenység kérelem szerinti megvalósítására engedély nem adható”- addig 2013. augusztus 3-án megismételt előzetes vizsgálati eljárást indított.

 

A hivatalból ismét megkeresett 8 hatóság közül kettő az eljárást megszüntette, kettő feltételekkel, négy pedig feltételek nélkül hozzájárult az engedély kiadásához.

 

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság jelentős madárvédelmi terültre hivatkozva megakadályozta az engedély életbe lépést, amit persze a KOBOX megfellebbezett és így a hatóság már a negyedik előzetes vizsgálati eljárást indította el. Az eljárásba ismét bevont szakhatóságok szigorúbb feltételekkel, de hozzájárultak a bányanyitáshoz, kivéve Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságát, amely 2005-óta nem hatóság, így döntési jogköre sincs, csak véleményezhet.

 

A Magas-Bakony  Környezetvédelmi Egyesület saját mérlegelése alapján és a helyiek kérésére érdekképviseletként azonban az ügyben ügyfélként bejelentkezett. Szintén ügyfélként jelentkezett be Koós Gábor is. Mint hangsúlyozta, nem mint a bányaellenzők arca, hanem mint magánszemély vesz részt az ügyben. Egy nemzetközi környezetvédelmi egyesülettől hatékony jogi segítséget is kapnak a zirci terület védelmében.

 

Egy kis pikantéria az ügyben, hogy idén októberben a tulajdonos KOBOX Kft mellett egyetemleges kérelmezőként belépett a Dolomit 2002 Kft. Igen, ez az a kft, akiket a vörösiszap-katasztrófa helyreállítási munkái során a közeli szőci bánya helyett megbíztak, hogy az általuk bérelt, jóval távolabbi ugodi bányából tíz falun keresztül hordják a kármentesítéshez a murvát. A Dolomit 2002 Kft. tulajdonosa és egyben ügyvezetője is Simicska József és Simicska Tibor, akik a korábbi nyilatkozatok szerint távoli rokonai Simicska Lajosnak.

 

Mi a baj a kőbánya nyitásával?


Két alapvető probléma van.

 

1. A visszafordíthatatlan tájrombolás. Amit egyszer onnan kibányásznak azt többet nem tudják pótolni, csak ha máshol egy újabb gödröt ásnak és a kitermelt kővel temetik be. A bányászati eljárás során olyan mértékben változik a felszín, hogy a termőföldet, amelybe fákat lehet ültetni, csak részben lehet pótolni. Olyan sebet ütnek a tájon, ami 100 év múlva sem gyógyul be. A zirci jegyző által 90 év múlva előírt „az eredeti állapotot vissza kell állítani” feltétel józan ész szerint teljesíthetetlen.


2. A kibányászott követ - más út nem lévén – Zirc belvárosán keresztül szállítanák el. Bár a tervek szerint napi 8 db 20 tonnás kamion haladna át a városon, de semmi sem garantálja, hogy ez minden nap csak ennyi lenne. Vajon mi szabályozná, hogy egy több hétig tartó esős vagy fagyos időt követően sem növekedhetne a számuk. Talán a napszakot is érdemes figyelembe venni, hiszen vannak olyan reggeli és délutáni időszakok, amikor a hétköznapi munka miatt egyébként is feltorlódik a forgalom. A többi lehetőséget a fantáziájukra bízom.

 

Végül nézzük meg, miért nem örülhetnek a zirciek felhőtlenül a testületi döntésnek.

-  Továbbra is érvényben maradt a képviselő-testület azon határozata, amely szerint "Zirc északi területén, a borzavári út mellett, ásványi nyersanyag lelőhelyként kijelölt területen a bányászati tevékenységet tegye lehetővé a helyi szabályozás"

-  Továbbra is érvényben van az önkormányzat és a KOBOX Kft. közötti megállapodás, amelyben az önkormányzat kötelezettséget vállal a bányanyitás lehetővé tételére.

-  Sem a jelenlegi sem a későbbi testületeket semmi nem akadályozza meg abban, hogy később bármikor olyan döntést hozzon, hogy a bányanyitást mégis engedélyezi.

 

Koós Gábor elmondta, hogy a tiltakozó petíció, melyet az internet indítottak továbbra is aktuális. A testületi ülésen – bár kérdés, hogy miért volt annyira fontos, hogy sürgősséggel tárgyalják – csak részsiker született, ugyanis csak JELENLEG nem nyílhat bánya.

 

Igaz, a városnak komoly bevételt jelentene a bánya nyitása. Munkahely szempontjából elhanyagolható jelentőségű, hiszen mindössze 10-12 főt foglalkoztatnának.

 

Van az a pénz, amiért érdemes a Bakony szívén egy lyukat ütni?

 Kőbánya

 

A képeket a Zircinfo engedélyével közöljük. 

Utoljára frissítve: 2013-12-09 16:45:13

További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg a...
Bővebben >>