VÁRPALOTAI HÍRHATÁR - 4 óvónő kirúgás nem vita téma

VÁRPALOTAI HÍRHATÁR
   
 2024.04.14.
 Vasárnap
Ma Tibor napja van.
Holnap Tas, Anasztázia napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 04. 11. 10:52     


4 óvónő kirúgás nem vita téma
A márciusban esedékes, de csak a parlamenti választás után megtartott testületi ülésen a képviselők részletesen tárgyalták a rendőrségi beszámolót, de az óvodai kirúgásokat csak simán megszavazták. A rendőrségnél minden nagyon szép és jó, de az éppen megtörtént -valószínűleg - rabláshoz két órás késéssel tudtak csak érkezni. A forró nyom talán egy kissé kihűlt.

Április 10-én tartotta meg a várpalotai önkormányzat az egyébként március végén soros  testületi ülését. A városvezető korábban arra hivatkozott, hogy semmi fontos tárgyalnivaló nem lett volna a szokásos hónap utolsó csütörtökjén tartandó testület ülésen. Ehhez képest 24 előterjesztés került 10-én a képviselők asztalára.

 

 

 

Elsőként a rendőrségi beszámolót fogadták el a képviselők.

Falussy Sándornak az előterjesztéssel kapcsolatos észrevétele az volt, hogy nem szerepel benne az infrastrukturális és személyi feltételek alakulása, holott korábban ez mindig a részét képezte a beszámolónak.

Deák Istvánné azt tudakolta, hogy a lopásoknál látszó jelentős eredmény vajon azt jelenti-e, hogy az elkövetők száma csökkent vagy azt, hogy a felderítés kevésbé sikerült. Mivel magyarázható viszont az, hogy a kiskorúak veszélyeztetettségére vonatkozó adat jelentősen nőtt?

Máté József  a gyalogos járőrözést hiányolta.


Csányi Zoltán várpalotai rendőrkapitány válaszában jelezte, hogy a rendőrség a szabályok szerint dolgozik, az országos rendőrkapitányság határozta meg azt a keretet, amiről a beszámolónak szólni kell.  A személyzeti és fegyelmi helyzet alapvetően belügy, a rendőrség belügye, ezért nem tartalmazza a beszámoló. Ebben a témában szóban tájékoztatta a képviselőket arról, hogy nőtt a várpalotai rendőrkapitányságon a  státuszok száma. (ez vajon azt jelenti, hogy nőtt a rendőrség létszáma?)

Kiemelten kezelik a körzeti megbízotti feladatokat.  Az összes helyet alkalmas, megfelelő emberrel töltötték fel.  Van egy egészséges fluktuáció is, de nincsenek fegyelmi eltávolítások és elvándorlások. Tudják biztosítani a rendet, megfelelő létszámban vannak, bár lehetne azért még több rendőr is

 

A jelentés a regisztrált bűncselekményeket tartalmazza, vagyis ennyivel kevesebb bűncselekményt követtek el területünkön az előző évekhez képest.

A kiskorúak elleni veszélyeztetettség növekedése annak tudható be, hogy a jelzőrendszer, a családsegítő, az iskolák, a gyámhivatal hatékonyabban végzik a munkájukat és több információ érkezett a rendőrséghez. Több bejelentés nagycsaládokkal kapcsolatban érkezett és egy családon belül minden gyermek ügyét  külön számítják. Péntek és szombatokon bevezetik a gyalogos rendőrt, de ezzel lassabban ér oda a helyszínre az intézkedő rendőr, lassabban tud reagálni.

 

Galambos Szilvia szerint visszatartó ereje van a rendőri jelenlétnek. Azt tudakolta még, hogy mi történik a kiskorú veszélyeztetésének felderítés után. A következő lépések, a családból való kiemelések megtörténnek-e? - Kérdezte ezt egy alsó tagozatban tanító tanár.

 

Máté József felhívta a figyelmet arra a törvényi változásra, hogy 50 ezer forintra emelkedett a szabálysértések értéke, szerinte ennek köszönhető a lopási bűncselekmények számának csökkenése.

 

Deák Istvánné a legális és illegális kábító szerek felderítése ügyében érdeklődött, míg Falussy Sándor az javasolta, hogy a felesleges meghurcolás végett talán más gyorstesztet kellene használni, mivel  a gyorstesztek eredményét a későbbi vizsgálat nem mindig támasztja alá. Kérdés, hogy vajon a jelenlegi technika tudja-e követni az újabb tudatmódosító szerek kimutatását.


A városi rendőrkapitány a képviselőknek válaszolva elmondta, hogy a jelzőrendszerben van szerepe a rendőrségnek. Átadja az információkat és lefolytatja az eljárást és utána véget ér a feladata. Nincs hatáskörük és nem is kötelességük végigkövetni a továbbiakat. Több futó programjuk is van az iskoláskorú gyerekek kábítószer fogyasztása kapcsán ilyen például a DADA program. A központilag beszerzett gyorsteszteket használják, ezt követni kell a szakértői vizsgálatnak. Mintavételi eljárás minden állampolgárral előfordulhat. A vegyészet olyan rohamosan fejlődik, hogy nehéz követni, ezért hatóanyagként folytatnak vizsgálatot. Ha valamilyen szer nincs a tiltó listán, akkor nem büntethető. A nagyobb rendőri jelenlétet csak plusz emberekkel lehetne megoldani, ehhez pénz kellene. 

A rendőrségi beszámolót természetesen a képviselők többsége elfogadta, az egyetlen "nem" szavazatnak – ahogy szokott – most sem volt jelentősége.

 

Bár nem a testületi ülésen történt, de ide kívánkozik: tegnap, csütörtökön délután fél 4 körül az Együtt 2014-PM Szent István úti irodájából – talán besurranó tolvaj lehetett-  elloptak egy hátizsákot és egy kabátot. A táskában jelentős készpénz, személyes iratok, az Európai Parlamenti választásokhoz aláírásgyűjtő ívek (darabja a Fidesz új szabályozásának köszönhetően 50.750 Ft), fényképezőgép és egy notebook volt. A bejelentést követően több mint két óra múlva értek oda a rendőrök, mert éppen máshol helyszíneltek.

 

A képviselőtestület szépen sorban végigszavazta az előterjesztéseket. Így többek között a fideszes kétharmad egy laza csuklómozdulattal megszavazta az összevont óvoda és bölcsőde létszámnak csökkentését is. Szeptembertől „csak” 4-gyel  kevesebb óvónő  dolgozik Várpalotán.

Vitára nem kerülhetett sor, mert egyedül a Huszárné Bacsárdi Valéria által vezetett humán bizottság tárgyalhatta a témát, amelynek döntésében ellenzéki képviselő nem vett részt. Mivel a bizottság tagjai ellenszavazat nélkül fogadták el a beterjesztést, ezért a testületi ülésen szót sem érdemelt a téma.


Vajon március végén - amikor lenni kellett volna a testületi ülésnek – még a városvezetők nem tudták vagy nem akarták, hogy mások is megtudják az elbocsátásokat?

 

Ha már elbocsátásoknál tartunk: április 9-én 5 kórházi dolgozónak mondott fel a várpalotai kórház vezetése. Az indoklás szerint a kórház átépítése és átszervezése miatt.

Érdekes módon erre is csak alig április 6, a parlamenti választások után került sor.


Egy biztos: a Fidesz tényleg jobban teljesít itt helyben is. A kirúgásokban biztosan. S a programjukban azt ígérték, hogy folytatják. Ennyi elég volt.

Erre szavazott valamivel több mint 2 millió magyarországi és nem magyarországi  magyar állampolgár.

 

Az április 10-én megtartott márciusi soros testületi ülésről a beszámolót folytatom egy következő cikkben. Ebben szó lesz arról, hogy a polgármester és a képviselők hogyan állnak hozzá a gyermekétkeztetés, a nyári napközis tábor kérdéséhez, s arról is, ki mennyit ér.


De én is azt ígérem: amíg tehetem folytatom. 

 

 

Mezriczky Beáta


További hírek

  Magyar Péter, a hiányzó hős
2024. 04. 13. 08:33 hirhatar.hu
  Bodrogi Gyula 90 éves lett
2024. 04. 13. 08:33 hirhatar.hu
  A világ legnagyobb IT vállalata tarol a használt laptopok piacán is
2024. 04. 12. 14:15 hirhatar.hu
  Voltak turistaházaink a Budai-hegyekben is
2024. 04. 09. 19:50 hirhatar.hu
  Romos, penészes cserelakást ajánlott a MÁV a mini-Dubaj helyett
2024. 04. 04. 17:38 hirhatar.hu
  Karsai Dániel befejezi ügyvédi tevékenységét és kilép a Budapesti Ügyvédi Kamarából
2024. 04. 04. 17:38 hirhatar.hu
  A Kúrián is győzött, mégsem jut hozzá a kétmilliárdhoz
2024. 04. 04. 17:38 hirhatar.hu
  Közös EP- és fővárosi listát állít az MSZP, DK és Párbeszéd
2024. 03. 28. 21:01 hirhatar.hu
  Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
2024. 03. 28. 21:01 hirhatar.hu
  Kútmélyre zuhant a „Petőfi-film” nézettsége
2024. 03. 28. 21:01 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport