VÁRPALOTAI HÍRHATÁR - 63. Bányásznap - az emlékezést aktuálpolitikával tönkre tenni

VÁRPALOTAI HÍRHATÁR
   
 2023.12.06.
 Szerda
Ma Miklós napja van.
Holnap Ambrus napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 09. 09. 17:08     


63. Bányásznap - az emlékezést aktuálpolitikával tönkre tenni
Szép megemlékezésnek indult. Előkerültek a féltve őrzött bányászegyenruhák, összejöttek az egykori munkatársak. A hagyományok őrzése példát mutat a gyerekeinknek is. Az értékeket felismerjük és megóvjuk. Majd jön az aktuálpolitika és belepiszkít az ünnepbe.

1951 óta az országban egységesen szeptember első vasárnapján ünneplik a nehéz és veszélyes munkát végző bányászokat. A Bányász Nap Várpalotán évtizedekkel korábban jelentős esemény volt. Mára az emlékezés és a hagyományőrzés jutott örökségül. Szerencsére a bányászhagyományok még mindig sokakat érdeklenek és a Bányászhagyományok Ápolásáért Egyesület sokat tesz azért, hogy ezek ne menjenek feledésbe.

 

A szombat reggeli ünnepségen nemcsak a fúvószenekar tagjai viselték a bányászegyenruhát, hanem szép számban voltak jelen az egykori bányászok, a föld alatt sok ezer órát dolgozók is. Hogy miért ünneplik még mindig ilyen tisztelettel a bányásznapot? Mert lelkükbe ivódott az apákra, a nagyapákra való emlékezés. Ezt nem lehet felejteni, még ha itt Várpalotán már lassan 20 éve befejeződött is a bányászkodás.

Erre az iparágra épült Várpalota és környékének ipara. A lakótelep is azért épült meg, mert a munkáért házakat épített a bányászoknak a társadalom. Ez a közösség hatalmas lelki töltettel rendelkezik, nagyszerű kollektívát kovácsolt össze. A bányászhagyományok ápolása jelentős munka, amihez jó egészséget és jó szerencsét kívánt Dr. Buzás István.  

 bányásznap 2.18

A várpalotai bánya talán a legutolsók között volt a rendszerváltás utáni bezárások sorában. Szeptember elején nemcsak a szénbányászokra, hanem az olaj- és bauxit bányászokra is emlékezni kell.

Akkoriban a bányamunkások felvállalták, hogy lemennek a föld alá, a természet erőivel is szembe szállnak. Megtanulták, hogy nagyon kell egymásra figyelni – folytatta a  megemlékezést Pénzes András. Szóba hozta a szakszervezeteket, akik kiálltak a munkások érdekiért. Nagy szerepük volt abban, hogy a kemény munkát hűségjutalommal díjazták és abban is, hogy a társadalom elismerte a bányászokat. Ugyancsak a szakszervezet  érdekérvényesítő eredményének nevezte, hogy a valamikor szénpénznek nevezett összeget, ami mára már nem jelentős, de mégiscsak megkapják a nyugdíjas bányászok.

bányásznap 2.14

Katona Csaba alpolgármester elmondta, hogy az emlékművet, amelynél összegyűltünk 4 éve adták át, ekkor bontakozott ki a hagyományőrzők munkája. A bányászatról úgy beszélünk, mint a múlt, de az értékeket tudjuk és igyekszünk is megmenteni.

bányásznap 2.13

Mindeddig a pontig tényleg méltóságteljes volt a megemlékezés és eddig a pontig, de csak eddig megőrizte azt, amiért valamennyien eljöttek fejet hajtani. Ettől kezdve azonban Katona Csaba aktuálpolitikát vitt az ünnepbe. Azt mondta, hogy a bányabezárások következményeit az akkori városvezetés nem mérte fel, teljes mértékben kihúzták a bányászat lába alól a fennmaradás lehetőségét. Bezzeg a mai kormány majd a Dunaferrt meg a MAL-t jól megmenti.

Az akkori vezetők nem segítették hozzá a várost az iparstruktúra-váltáshoz. A bányák bezárása véglegességgel történt, pedig van még kitermeletlen szén.

Újra bányákat kell nyitni - mondta Katona Csaba azok előtt a bányászok előtt, akik között  - igaz, nem díszegyenruhában  - ott volt az egykori polgármester, Leszkovszki Tibor, aki 16 éven keresztül vezette a várost. Aki az utolsók között engedte csak bezáratni a bányát, aki korábban maga is a bányánál dolgozott, aki műszakilag átlátta a folyamatosan, minőségileg és mennyiségileg  apadó szénkészlet kitermelésének lehetőségeit, aki barátainak tudhat sok bányászt, volt munkatársat.

Nem utolsó sorba abba a Leszkovszki Tibor volt polgármesterbe kötött bele, aki egyébként a 63. Várpalotai Városi Bányásznap  ünnepi megemlékezésének szónokaként két órával később a várban tartott ünnepi beszédet. Katona Csaba bizonyára nem látta a hallgatóság soraiban az összenézést, ahogy villantak a szemek. Nem lettem volna meglepve, ha a volt bányászok ahogy szokták, egymásra figyelve megindultak volna felé és megtapasztalta volna azt az erőt ami még most is rejlik bennük.

bányásznap 2.12

Einreinhof Attila gyorsan átvette a szót és örömmel emlékeztetette a hallgatóságot, hogy a városi ünnep része lett az itteni megemlékezés és városi kitüntetést, Thury-díjat is kapott egy tagjuk, Hargitai László. Elmondta, hogy egyre több fiatal akar csatlakozni az egyesülethez. Majd felidézett néhány olyan jellegzetes bányász szót, mely talán már feledésbe  merült vagy a mai fiatalok nem is hallották. Csak néhány példa: bakó, bika, cájg, puklizás, sikta. Vajon hánya értik még mit jelentenek ezek a kifejezések? Köszönetet mondott mindazoknak akik segítenek a hagyományőrzésben.

Az idei évben pályázat hiányában csak a támogatóktól számíthattak segítségre.

Végül felhívta  figyelmet a délutáni emlék-focira és a szokásos bányászköszöntéssel búcsúzott a hallgatóságtól:

 

Jó szerencsét!

 bányásznap 2.3

 

További képeket láthatnak a galériában. 


További hírek

  Csák miniszter cenzúrázná a mobiltelefon használatát az iskolákban
2023. 12. 05. 17:49 hirhatar.hu
  Maxi-Dubajt tervez Lázár János Rákosrendezőre
2023. 12. 05. 17:49 hirhatar.hu
  A kormánymédia túltolta a valóságon Koltai Semmelweis-filmjét
2023. 12. 05. 17:49 hirhatar.hu
  865 millióból reklámozza a katonaságot az Elk*rtuk peoducere
2023. 11. 28. 17:05 hirhatar.hu
  A DK közös ellenzéki listát állítana a fővárosban
2023. 11. 28. 17:04 hirhatar.hu
  Az eltűnt nemzeti szuverenitás nyomában
2023. 11. 28. 17:04 hirhatar.hu
  A halálos beteg alkotmányjogász szerint az eutanáziáról kellene nemzetei konzultációt tartani
2023. 11. 20. 10:49 hirhatar.hu
  Miért 2B a jelzése a Jászai Mari tér – Pesterzsébet villamosjáratnak?
2023. 11. 20. 10:49 hirhatar.hu
  Orbán veje a gazdasági bevándorlókon is gazdagodhat
2023. 11. 20. 10:49 hirhatar.hu
  Görög Zita: a „dubajozós” ismert celebek bármilyen perverzióra kaphatóak
2023. 11. 11. 16:09 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport