VÁRPALOTAI HÍRHATÁR - A VENÖKE egy asztalhoz ültette a jelölteket

VÁRPALOTAI HÍRHATÁR
   
 2023.12.06.
 Szerda
Ma Miklós napja van.
Holnap Ambrus napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 09. 26. 19:38     


A VENÖKE egy asztalhoz ültette a jelölteket
A Veszprémi Nők Kerekasztal Egyesület közel 20 éve vesz részt aktívan a város életében. A önkormányzati választáson való döntés megkönnyítése érdekében minden alkalommal meghívják a polgármester jelölteket egy beszélgetésre, hogy az érdeklődők egyszerre tájékozódhassanak az összes jelölt programjáról.

A Veszprémi Nők Kerekasztala az önkormányzati választások kapcsán beszélgetésre hívta Veszprém polgármesterjelöltjeit és egy-egy képviselőjelöltjüket. Komoly presztizse van a VENÖKE-nek, mert ők az egyetlenek, akiknek valamennyi jelölt elfogadta a meghívását. Azért rendezik meg választásról választásra a találkozót, hogy az elhangzott információk megkönnyítsék a döntést.Máthé Éva, a Veszprémi Nők Kerekasztala Egyesület társelnöke elmondta, hogy egyesületük közel 20 éves működése során a női értékek megőrzésére és fejlesztésére törekedett. Elkötelezettek az esélyegyenlőség növelésében, a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentésében. Már hivatalos helyekről is visszacseng szlogenjük: Veszprém a nőarcú város.

 

A bemutatkozást követően két témában várták a jelöltek véleményét. Elsőként az volt a kérdés, hogy mit tennének a város hátrányos helyzetű polgárai érdekében majd arra kerestek válaszokat, hogy hol látnak lehetőséget a civil élet fejlesztésében, támogatásában. Összesen 15 perc állt minden párt rendelkezésre.

 

Huszárné Júlia alapító elnök azt emelte ki, hogy milyen fontos, hogy a nők elmenjenek választani. A magyar nők 1945-ben kaptak általános és korlátlan választójogot. Ezt gyakorolni igazából csak a rendszerváltás után tudták, hiszen csak akkortól volt lehetőség több jelölt közül választani. Sajnos ma Magyarországon még mindig nagyon kevés a vezető beosztású nő.

 

A bemutatkozáson minden induló listájáról nők is jelen voltak. Elsőként a Jobbik polgármesterjelöltje Forgóné Kelemen Judit kapott szót.  Ő az egyedülő nő a polgármesterjelöltek között. Pedagógus, 2010-től önkormányzati képviselő.  Polgármesterként azért szeretne dolgozni, hogy minél több fiatal itt, Veszprémben találja meg a boldogulását. Egy fiatal jelölttársát hívta el erre a bemutatkozásra.

Borsik Márk 30 éves 1999 óta él Veszprémben. Azért fogadta el a jelöltséget, mert a hozzá hasonlóan albérletben élő fiatalokért szeretne tenni. A legnagyobb probléma szerinte, hogy sokan fiatal megy külföldre. Azért szeretne dolgozni, hogy a fiatalok itt telepedjenek  le és vállaljanak munkát.

 

Ezt követen az LMP jelöltjei mutatkoztak be. Gertsmár Ferenc polgármesterjelöltről megtudhattuk, hogy szerinte Veszprémben mind az elmúlt 24 mind pedig az elmúlt 4 évben sikerült megőrizni a párbeszédet. Művelődésszervező, 2009-től esz részt a politikában. Az LMP veszprémi alapító tagja majd 2010-tól önkormányzati képviselő. Mivel három lánya van, ezért a mindennapjait alapvetően maghatározza a női jelenlét. Képviselőként az előző ciklusban azon munkálkodott, hogy a veszprémiek is megismerhessék, mit jelent helyi szinten az ökopolitika. A következő 5 évben is egy zöldebb és igazságosabb várost szeretnének, ahol az emberek minél inkább részt vesznek a döntéshozatalban. Említette még az energiahatékonyságot és a megújuló energia kihasználásnak lehetőségét. Veszprém energia kiszolgáltatottságát is minél inkább szeretnék csökkenteni. A kerékpáros és gyalogosközlekedés feltételeit is javítanák. Eredményekről is beszámolt, az alacsonypadlós autóbuszok és a kerékpárutak fejlesztése kapcsán. Képviselőjelölt társa Madarasi-Papp Rita  itt járt iskolába, a Lovassyban érettségizett majd építész lett. Egy tragédia miatt egyedül neveli a 3 és féléves kislányát, így szembesül az összes problémával, ami egy gyermekvállalás kapcsán adódhat. A rugalmas munkahelyek és gyermekelhelyezés problémáját vetette fel.

 

A harmadik polgármesterjelölt függetlenként induló Horváth Lajos veszprémi vállalkozó. A barátok felkérésének köszönhetően vállalta a megmérettetést. Ő összevonná a fiatalok és az idősgondozás problémáját. A zöldmezős, lehetőleg természetbarát beruházásokat szeretne.

 

Őt követte volna Katanics Sándor, az MSZP, a DK, az Együtt, a PM, a Liberálisok és a Lokálpatrioták polgármesterjelöltje. Az udvariasság szabályait értelmezve azonban előbb  a demokratikus ellenzék hölgy tagjának, Janicsekné Ádám Györgyinek adta át a szót. Ő közgazdász, aki szintén a Lovassyban érettségizett. Mindig is részt vett a közösségi munkában. Szülei által az idősek, gyermekei és unokái révén pedig a fiatalok problémáit ismeri. Egész életét lakótelepen töltötte, ezért nagyon jól tudja és saját bőrén érzékeli a problémákat.

Katanics Sándor 30 éve dolgozik a Lovassyban matematika – fizika szakos tanárként. Ez  az első munkahelye, itt volt 10 évig igazgató is. Az önkormányzati munkában 1998 óta vesz részt. Különböző tisztségeket látott el, 2002 és 2006 között országgyűlési képviselő volt.

 

Porga Gyula, Veszprém jelenlegi polgármestere úgy gondolta, hogy nem kell különösebben bemutatkoznia, hiszen 4 évig vezethette a lakosok bizalmából a várost. Számos sikerről beszélt. Nem volna jó, ha csak betonban és uniós forrásban mérnék a fejlesztések. Azt szeretnék, hogy élhető és szerethető város legyen. Veszprém azon kevés nagyvárosok egyike, ahol nem csökkent a népesség, hanem egyre többen költöznek be. Nemcsak a fizikai biztonságot, hanem egzisztenciát találnak az itt élők. Nem véletlenül esett jelöltként Hegedűs Barbarára a választás, hiszen felkészült közéleti szereplő. Hegedűs Barbara Budapesten tanult, de születése óta veszprémi. Országos és városi szinten is jól látja, hogy milyen nehézségekkel néznek szembe a fiatalok. Képviselői munkájával szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy a családalapítás és munkahelyteremtés feltételei megoldódjanak. Bízik benne, hogy tudja majd folytatni körzete korábbi képviselőjének munkáját.


A következő körben Máthé Éva arra kérte a polgármester és képviselőjelölteket, hogy fejtsék ki elképzeléseiket a hátrányos helyzetű emberek problémáinak megoldása tárgyában.

 

Horváth Lajos arról beszélt, hogy sokkal jobban oda kellene figyelni arra is, hogy pl.  aki olyan eszközöket gyárt, ami a mozgássérültek életét könnyítené meg, azoknak a vállalkozásoknak segítenék a működését. Saját példája, hogy a mozgássérülteknek alkalmas bútorok gyártáshoz nem tudott segítséget kapni, sikertelenül pályázott, mert teljesíthetetlen szigorú feltételekhez kötötték. Nemcsak a saját gazdaságának lett volt jó, hanem a mozgássérülteknek is hiánypótló lett volna.  A hajléktalanokról szólva azt mondta, hogy egyre több, aki nem is veszprémi, ezt el kell viselnünk - mondta. Egyre nehezebb és rosszabb helyzetben vannak. A parkolókban kéregetnek, összeszennyezik a parkolókat. Jobban kellene őket kontrollálni. Be kellene terelni őket egy hajléktalan szállóba és rákényszeríteni őket arra, hogy maguk körül tartsanak olyan rendet, tisztaságot, amit elvár az állampolgár. Nekünk sem mindegy, hogy milyen a belváros, hogy koszt szemetet látunk, bűzt érzünk-e. Meg kell őket tanítani halászni, nemcsak halat adni nekik.

 

Katanics Sándor elmondta, hogy a hajléktalanok problémáit közelebbről megismerni csak akkor lehet, ha beszélgetünk velük. Néhány társával együtt egy éjszakát töltöttek az aluljáróban, tiltakozva a hajléktalanok kriminalizálása ellen. Az éjszaka folyamán együtt voltak olyanokkal, akik az utcán élnek vagy éltek és elmondták a tapasztalataikat valamint azt, hogyan sikerült kikerülniük ebből a helyzetből.

 

Porga Gyula szerint van aki segítségre szorul. Egy ilyen erős és gazdag közösség, mint a veszprémi közösség, késznek kell legyen arra, hogy a 200 hajléktalan problémáját megoldja. De van olyan helyzet, amikor az aktivitásukat kell kérni. Szociális terülten történtek képzések is.

 

Forgóné Kelemen Judit arra szerette volna felhívni a figyelmet, hogy a kiszolgáltatottság nem csak a nőket és időseket, hanem társadalmi csoportokat is veszélyeztet például a szolgáltatók vagy a hitel tekintetében. A hajléktalanokkal kapcsolatban az az álláspontja, hogy meg kellene előzni, jelzőrendszer kellene, ami idejében jelezné a problémát. Veszprémnek a saját hajléktalanjait kellene ellátni. A közmunka keretében munkát is kell adni nekik.

 

Esélyegyenlőségi koncepcióra hivatkozott Gertsmár Ferenc, amit széles körben kellene alkalmazni. Minden koncepció annyit ér, amennyi megvalósul belőle. Vannak csoportok, akikre úgy gondolunk, hogy hátrányos helyzetűek, de egy állás elvesztésével bárki kerülhet hátrányos helyzetbe. Ennek megoldására egy bérlakás koncepcióra van szükség. A hitelproblémákkal küzdőknek és a fiatal pályakezdőknek ezzel lehetne segíteni. Madarasi-Papp Rita azzal egészítette ki, hogy azok is hátrányos helyzetben vannak, akikhez nem jutnak az információk, a mikor éppen az ő problémájuk megoldását szolgálnák. A lehetőségeket kell elvinni hozzájuk.


A második téma a civil szervezetek voltak.

Porga Gyula kezdte a válaszadást. Ahol jól működő civil szervezetek vannak, az elég erős identitással rendelkező város. Erőforrásként lehet tekinteni a civil szervezetekre. Nehéz a mérlegelés, hogy milyen módon támogassák őket.

 

Janicsekné Ádám Györgyi fontos tartja a zöld területek növelését. Veszprémben főleg a lakótelepen nagyon sok a szürkeség és a beton. A zöld felületek kialakításába és kezelésébe jó lenne bevonni a civil szervezeteket. A lakótelepi körzetben nemcsak egy-egy ház külső falának megújítására volna szükség, hanem  minél több panellakást kell felújítani ahhoz, hogy valódi rezsicsökkenés legyen. Így az is elérhető, hogy kevesebben fognak tartozni a közösségnek. A másik nagy problémának az akadálymentesítés tartja. Jelenleg még az iskolák akadálymentesítése sem megoldott, a közlekedés is komoly problémát jelent. A lakótelepen többen is tartanak kutyát, de hiányosságként említette meg, hogy nincs megfelelő kutyafuttató. Ugyanakkor a kutyások figyelmét is fel kell hívni, hogy a megfelelő helyekre és a megfelelő higiéniával járjanak el.

Katanics Sándor beszélt arról, hogy adócsökkentés is végre kell hajtani. Ha a vállalkozások adóterheit csökkentik, akkor kevesebb lesz a kiadó üzlethelyiség a belvárosban is. A telekadó mértékén is változtatni kell. Ugyanakkor sokszor teljesíthetetlen feltétlelket szabott a város többségi vezetése az építkezéshez. Ő a közlekedésben is más hangsúlyokat állított volna. A Budapesti úti körforgalom nem képes teljesíteni a feladatát, mert nem épült meg a másik körforgalom. Rávilágított a sok omladozó közvagyonra is. Számtalan önkormányzati tulajdonban levő, egykor szebb napokat látott intézmény mai siralmas állapotát említette meg. A több mint 400 millióért megvásárolt területen az ipari parkot hiányolta, ami a repülőtér mellett épült volna. Sajnos a reptérrel kapcsolatosan sincs már mit tenni.

Azért hozta elő ezeket a témákat, mert a civil kontrolt erősíteni szeretnék mindenhol, főleg ott, ahol költségek jelennek meg. Az időseknek is sokkal több beleszólást kell adni. A fiatalok sajnos nem tudnak elhelyezkedni a városban, általában külföldre kénytelek menni. A nyilvánosságot szeretnék kinyitni. Azért különösen hangsúlyos ez a téma, mert a város a nyilvánosság és törvényesség szempontjából a megyeszékhelyek sorában sajnos az utolsó helyen, a többi várossal való összehasonlításban esetében is teljesen a lista végén kullog.

 

Horváth Lajos szerint kiürül a város. Veszprém egy egyetemi város, ahol rengeteg fiatlanak kellene mozognia. A nagy vállalkozásokat idehozva - ahol később üzemet építenek - nem szabad földet eladni, csak bérbe adni. Munkahelyek kellenek a fiataloknak és akkor már képesek lesznek arra, hogy házasodjanak és gyermeket vállaljanak. Akár úgy is, hogy lakhatásért idősekről gondoskodnak. Bírálta ő is a városközpont szürkeségét, az anyagok beszerzésének módját.

 

Gertsmár Ferenc a civil szervezetek bátorságáról ejtett szót. Biztatta a civil szervezeteket, hogy legyenek minél inkább érdekérvényesítőek.


Borsik Márk a fiatalok nagykörű érdektelenségét látta. Nem pártja aktivistáira, hanem a szavazáson résztvevők számára gondolt.

Forgóné Kelemen Judit annyit tett hozzá, hogy nagyon sok olyan véleménnyel találkoztak, hogy a politikus mind egyforma. Itt lenne a civil kontrollnak feladata, szerepe. Egy politikus mindig csak addig tud elmenni, amíg a civil szervezetek engedik. Szerinte nagy a veszélye annak, hogy a civil szervezetek átpolitizálódnak. Kifogásolta, hogy a listáról bekerült képviselők nem rendelkeznek képviselői kerettel. Azt várja, hogy olyan civil szervezetek legyenek, akik tudatosak, elkötelezettek a hazájukkal kapcsolatosan. 

 

A közönség soraiból rákérdeztek a civil pénzek elosztásának módjára. Többségben az volt a vélemény, hogy ez a rendszer nem jó. Porga Gyula elmondta, hogy ez a választókerültekre szól és nem a képviselőkhöz kötődik. Ugyanakkor elismerte, hogy ez a rendszer nem jó, nem tökéletes, a rendszert kell felülvizsgálni, hogy kiszámítható legyen. 


További hírek

  Csák miniszter cenzúrázná a mobiltelefon használatát az iskolákban
2023. 12. 05. 17:49 hirhatar.hu
  Maxi-Dubajt tervez Lázár János Rákosrendezőre
2023. 12. 05. 17:49 hirhatar.hu
  A kormánymédia túltolta a valóságon Koltai Semmelweis-filmjét
2023. 12. 05. 17:49 hirhatar.hu
  865 millióból reklámozza a katonaságot az Elk*rtuk peoducere
2023. 11. 28. 17:05 hirhatar.hu
  A DK közös ellenzéki listát állítana a fővárosban
2023. 11. 28. 17:04 hirhatar.hu
  Az eltűnt nemzeti szuverenitás nyomában
2023. 11. 28. 17:04 hirhatar.hu
  A halálos beteg alkotmányjogász szerint az eutanáziáról kellene nemzetei konzultációt tartani
2023. 11. 20. 10:49 hirhatar.hu
  Miért 2B a jelzése a Jászai Mari tér – Pesterzsébet villamosjáratnak?
2023. 11. 20. 10:49 hirhatar.hu
  Orbán veje a gazdasági bevándorlókon is gazdagodhat
2023. 11. 20. 10:49 hirhatar.hu
  Görög Zita: a „dubajozós” ismert celebek bármilyen perverzióra kaphatóak
2023. 11. 11. 16:09 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport