VÁRPALOTAI HÍRHATÁR - Aula-galéria a DLSB-ben

VÁRPALOTAI HÍRHATÁR
   
 2024.04.14.
 Vasárnap
Ma Tibor napja van.
Holnap Tas, Anasztázia napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 11. 26. 15:22     


Aula-galéria a DLSB-ben
Az Almádiban élő művészek munkásságát szeretné közelebb hozni az almádi gimnázium diákjaihoz az a kiállítás sorozat, amelynek első rendezvényén Veszeli Lajos képzőművész festményeit és kisplasztikáit állították ki az iskola aulájában.

- A kiállítás a szülői munkaközösség kezdeményezésére jött létre, célja egy olyan kiállítás sorozat elindítása, amely a városban élő művészeket szeretné közelebb hozni az iskola tanulóihoz. Ennek első állomása a mai kiállítás - mondta megnyitó beszédében Dudásné Pirik Mariann, az iskola megbízott igazgatója.

 

 

 

November 25-étől Veszeli Lajos, Balaton díjas festőművész képei láthatók a Balatonalmádi Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium (DLSB) aulájában. Mint az iskola volt tanára első hívásra eleget tett a kérésnek.

A megnyitón a városvezetés is képviseltette magát, de voltak ott művésztársak és az iskola címzetes igazgatója, Czuczor Sándor is eljött.


Veszeli Lajos munkásságnak állomásait a diákok mondták el.

Végzettsége szerint rajszakos tanár és esztéta. Először Budapesten tanított majd illusztrációkat készített és különböző kiadványok művészeti szerkesztője volt. A 95-96-os tanévben  visszatért a tanításhoz itt, az almádi gimnáziumban. Sokat segített azoknak a diákoknak, akik  a képzőművészettel kapcsolatosan akartak továbbtanulni. Alkotásai nemcsak Magyarországon találhatók meg, hanem Ausztriában, Svájcban, Ohioban vagy Görögországban, ahol 11 éven keresztül évenként 2 hónapot töltött. Munkásságát többek között a Veszprém megyéért Érdeméremmel, a Váthi János díjjal és a Balaton díjjal ismerték el.

 

- Élmény volt számunkra, amikor a múlt hét folyamán találkozhattunk vele. Bepillantást nyerhettünk műhelyébe, ahol megismertetett minket a különleges festési technikájával, azzal, hogy milyen anyagból készültek kisplasztikái vagy a festményeiben visszatérő elemekkel, mint például a Balaton, ami a kiállítás témája is.

 

Fenyvesi Zoltán, a Megyei Közgyűlés alelnöke Weöres Sándor idézettel kezdte beszédét. Azzal az idézettel, melyet korábban az iskola alapító igazgatója, Czuczor Sándor is gyakran idézett: „Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra.”                 

Elsőként párhuzamot vont saját maga és a művész között. Amint mondta, jó érzés számára olyan embert méltatni, akivel sok a közös pont. A közös pontok a pedagógus végzettség, a szombathelyi diploma, mindketten Veszprém megyeiek és szeretik a Balatont. Részletesen felsorolta Veszeli Lajos szakmai díjait majd a kiállított alkotásokról beszélt.

 

- Képei nem hagyományos tájképek és emberábrázolások, hanem spirituálisak, könnyed harmóniát sugároznak, szinte megbabonázva tartják a nézőt a képei előtt.  Engedi szárnyalni a fantáziát és így mindenki megtalálhatja a maga válaszát a kérdéseire. A művész a valóságtól független világot igyekszik bemutatni alkotásiban. Veszeli Lajos nem a természetet akarja utánozni, hanem kiszakad a mindennapok világából. 7 kisplasztika és 16 kép szerepel a kiállításon. Valamennyiben közös, hogy a festő számára oly fontos Balaton a témája. A képek meditációt sürgetnek, a képet nézve szinte vágyódom ott lenni a vitorláson, élvezni a szabadságot, a békét és nyugalmat. Olyan képi világot teremt, amelyben a mítosz és a valóság hatásos festői látvánnyá olvadnak össze.     

 

Szándékosan nem szerepelnek az újságban fotók a kiállított képekről.

Jószívvel ajánlom, hogy menjenek el és nézzék meg a kiállítás.

Veszeli Lajos képeit és plasztkáit december 17-éig láthatják az almádi gimnázium aulájában.


További hírek

  Magyar Péter, a hiányzó hős
2024. 04. 13. 08:33 hirhatar.hu
  Bodrogi Gyula 90 éves lett
2024. 04. 13. 08:33 hirhatar.hu
  A világ legnagyobb IT vállalata tarol a használt laptopok piacán is
2024. 04. 12. 14:15 hirhatar.hu
  Voltak turistaházaink a Budai-hegyekben is
2024. 04. 09. 19:50 hirhatar.hu
  Romos, penészes cserelakást ajánlott a MÁV a mini-Dubaj helyett
2024. 04. 04. 17:38 hirhatar.hu
  Karsai Dániel befejezi ügyvédi tevékenységét és kilép a Budapesti Ügyvédi Kamarából
2024. 04. 04. 17:38 hirhatar.hu
  A Kúrián is győzött, mégsem jut hozzá a kétmilliárdhoz
2024. 04. 04. 17:38 hirhatar.hu
  Közös EP- és fővárosi listát állít az MSZP, DK és Párbeszéd
2024. 03. 28. 21:01 hirhatar.hu
  Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
2024. 03. 28. 21:01 hirhatar.hu
  Kútmélyre zuhant a „Petőfi-film” nézettsége
2024. 03. 28. 21:01 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport