VÁRPALOTAI HÍRHATÁR - Az áldozattá válás megelőzésére

VÁRPALOTAI HÍRHATÁR
   
 2024.02.29.
 Csütörtök
Ma napja van.
Holnap napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 10. 02. 10:28     


Az áldozattá válás megelőzésére
Az Idősek Napja alkalmából egy hetes kiemelt figyelmet kapnak a Várpalotai Rendőrkapitányságnál az időskorúak. Az információnak, a figyelemfelkeltésnek nagy szerepe lehet abban hogy elkerülhessék az áldozattá válást. A házról házra járó rendőröket szívesen fogadták az idős emberek.


Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét az idősek világnapjává.

Várpalotán kutattam, hogy milyen programot szervez a városvezetés a jeles napra.

Október 4-én, pénteken az Inotai Részönkormányzat tart egy Idősek Napi megemlékezést, de a várpalotai városrészben semmit nem találtam.

Az ilyenkor szokásos versek, dalok, zenék, szép szavak helyett valami teljesen más módon köszöntötték az időseket Berhidán a Várpalotai Rendőrkapitányság rendőrei.

Számukra az idősek biztonsága kapott főszerepet a héten. Több fórumon és több alkalommal hívták fel és még fogják felhíni a figyelmüket arra, hogyan ne váljanak áldozatokká.

Kedden például házról házra keresték fel a többségben egyedül élő vagy sok időt magányosan töltő időseket.

 

Alkalmam volt elkísérni őket néhány helyre. Amikor az egyik utcában megálltunk egy rendőr és egy civil autóval, szinte rögtön kezdtek gyülekezni az emberek és kíváncsiak voltak, miért jelentek meg az egyenruhások.

Az idősek elsőre talán meghökkentek a rendőrök láttán, de aztán egyre barátságosabban folyt a beszélgetés.

A rendőrök nyomtatott anyagokat adtak át nekik, amiben trükkös lopási módokra hívták fel figyelmüket és tanácsokat is adtak a kivédésükre legyen szó akár bevásárlásról, akár az otthonukról.

trükkös lopás

Minden háznál, ahová betérünk zárva volt a kapu, a legtöbb helyen kutya is volt. A rendőrök szóban elmondták, mire kell figyelni, vigyázni.

Nem voltak tájékozatlanok a lakók, hiszen már előre mondták, hogy nem engedik be az ismeretlen embereket. A legtöbb panasz az utcai árusokra vonatkozott. Elmondásuk szerint erőszakosak, úgyhogy legtöbbször már szóba sem állnak velük.

Több lopásról, betörésről is hallottak már és említették a megélhetési bűnözést is. Volt akinek a szomszédaival van gondja, főleg amikor éjjel kérik számon egymáson, hogy kit mit vitt el a másiktól, mivel tartozik neki.

Az egyedül élőket többnyire látogatják a gyerekeik vagy a mozgásában akadályozott időseket a szociális gondozók is segítik rendszeresen.

 

A kapuban való beszélgetéshez aztán egyre többen csatlakoztak és hasonló tapasztalatokat mondtak el. A rendőrök végül arra kérték őket, hogy ha gyanúsat látnak akár a szomszédban is, nyugodtan hívják a 112-es vagy a 107-es telefonszámot. Figyeljenek egymásra és adják át az információkat, figyelmeztessenek másokat is a biztonságuk védelmére.

 

Egy másik utcában járva a rendőr azt vette észre, hogy az utcán álló autóban bennt felejtették a slusszkulcsot. A tárva-nyitva hagyott kapun keresztül aztán hamarosan előkerült az autó tulajdonosa is. Arról panaszkodott, hogy tőle az előnevelt csirkéket lopták el, de nem jelentette a rendőrségen. Egy másik helyen két fiatal fiú a papírgyűjtő konténerből szedte ki az újságokat, szórólapokat. Elmondásuk szerint az iskolában papírgyűjtés lesz, ezért oda akarták vinni. A rendőri figyelmeztetésre aztán visszapakolták az onnan kiszedett újságokat.

Arról is szó esett, hogy az utóbbi időben sok kerékpárt loptak a környéken, ezt azonban nagyon nehéz megtalálni, mert nincs rendszáma. Mint megtudtam, ha rendszáma nincs is, de van azonosító minden kerékpáron, egy kis fém lapocskán. Célszerű ezt a számot otthon felírni és akkor könnyebb dolguk van az azonosításban, ha eltűnne.

 

A felkeresett idősek kivétel nélkül segítőként fogadták az őket felkereső rendőröket és jól esett nekik, hogy figyelnek rájuk. Akiket személyesen nem tudtak elérni, őket várják október 7-én 17 órától a nyugdíjas klubban, ahol szintén információkhoz juthatnak és a problémáikat is lemondhatják.

 

Kérdezheti a kedves olvasó, hogy egy internetes újság miért foglalkozik ezzel a témával, hiszen az érintett idős emberek közül valószínűleg kevesen interneteznek. Valóba, ez igaz.

De nekünk, fiatalabbaknak és idősebbeknek kell vigyáznunk a kiszolgáltatottabbakra és a mi felelősségünk is, hogy mi történik velük. Mi jobban megtehetjük, hogy figyelünk rájuk, hogy elmondjuk nekik, hogy hová fordulhatnak gondjaikkal, mire figyeljenek jobban, legyenek gyanakvók az ismeretlenekkel szemben és megerősíthetjük őket abban, hogy bízhatnak a rendőrökben, a körzeti megbízottak pedig még jobban figyelnek rájuk.  

Már az is segítség, ha annyit elmondunk, hogy október 7-én menjenek el a Berhidán a nyugdíjas klubba. 

rendőrségi szórólaprendőrségi szórólap 1


További hírek

  Lemondott az MSZP-elnök a gyermektáborban történtek miatt
2024. 02. 28. 13:22 hirhatar.hu
  Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
2024. 02. 28. 13:22 hirhatar.hu
  Juszt László legyalulta a Nemzeti Múzeum vezetőjének is kinevezett Demeter Szilárdot
2024. 02. 28. 13:22 hirhatar.hu
  A közismerten baloldali Moldova György özvegye csalódott Novák Katalinban
2024. 02. 26. 12:34 hirhatar.hu
  Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
2024. 02. 26. 12:34 hirhatar.hu
  Nagy-Bandó üzent az ATV-től távozó Somos Andrásnak
2024. 02. 26. 12:34 hirhatar.hu
  Rákay Philip szerint az elmúlt 34 év magyar filmtermésének 70 százaléka kuka
2024. 02. 24. 13:57 hirhatar.hu
  14 év után nem csak az ATV-től, de a képernyőtől is búcsúzni kényszerül a népszerű tévés
2024. 02. 24. 13:57 hirhatar.hu
  A Novák-Varga pedofilügy robbant a Fidesz-táborban, teljes a káosz
2024. 02. 24. 13:57 hirhatar.hu
  A pilisi terrorcselekménnyel csak harminc évet tévedett a Parkerdő Zrt
2024. 02. 20. 15:17 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport