VÁRPALOTAI HÍRHATÁR - Az igazság, a hazugság, és az ő árnyalataik…

VÁRPALOTAI HÍRHATÁR
   
 2023.12.06.
 Szerda
Ma Miklós napja van.
Holnap Ambrus napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 11. 01. 18:10     


Az igazság, a hazugság, és az ő árnyalataik…
A hazugság fokozatai: a naiv és butácska, a sunyi és a pofátlan. Az információk arról szólnak, hogy aktuálisan ki mit hazudott. Ha egy a tábor, egy a zászló, miért pont a hazugság lenne más?

Mottó: „Az igazak igazsága, igaztalan az igaztalanok igazságával szemben, ezért az igazak, igaztalanok”

Az igazságnak több arca van, miként a hazugságnak is. Az igazmondás többnyire erény, a hazudozás jellemhiba, bár vannak megbocsátható, kegyes hazugságok is. Persze, hogy mikor, kinek, és miért hazudunk, nem mindegy, mint ahogy az sem, hogy magunkat akarjuk-e megnyugtatni az igazság elhallgatásával, vagy azt, azokat, akit, akiket becsapunk. A hazugság többféle lehet. Lehet naiv, butácska, lehet sunyi, ami igazságnak akarja magát álcázni, és lehet pofátlan.

Nézzünk ezekre néhány példát:

Naiv, butácska hazugságnak nevezném, azt, hogy Várpalota Mátyás király kedvenc városa. Aztán nem súlya, mondanivalója, hanem inkább az elhihetősége miatt, a beígért egymillió új munkahelyet vagy a közbiztonság két héten belüli helyreállítását. Hiába hivatkozik ugyanis a kormány statisztikákra, hogy régen volt alacsony szinten van a munkanélküliségi ráta, az nyílt titok, hogy ez csak a közmunka programnak köszönhető, viszont ott érték, egy gramm sem keletkezik. A pintérsándor által pallérozott közbizonytalanságról pedig jobb nem is beszélni.

Aztán sunyi, igazságnak álcázott hazugság az államadósság csökkentése. Mert a magánnyugdíj pénztárakból elrabolt 3000 milliárd forint ugyan ideig-óráig elég volt arra, hogy úgy tűnjön, mintha csökkent volna az államadósság, de a megszorítások ellenére ma már meghaladja a kormányváltáskor mért 83%-ot. Arról nem is beszélve, hogy amire Orbán olyan büszke, hogy államkötvények kibocsátásával a piacról finanszírozta az országot, ez néhány év múlva a magas hozamok miatt, még vissza fog köszönni. mert ugye ez majd akkor fáj igazán, amikor el kell kezdeni a kifizetéseket. 

Azon gondolkodom, hogy vajon mekkora igazság tartalma lehet a „Magyarország jobban teljesít”, szlogennek? Ez szerintem már megüti a pofátlan hazugság szintjét, ha erről a tényről fizetett politikai hirdetésekben kell nap mint nap rádióban, tévében győzködni a fülkeforradalmárokat. Én eddig úgy gondoltam, ha jól mennek az ország dolgai, akkor ezt propaganda nélkül is észrevesszük. Van munkánk, van pénzünk, van szabadságunk. Van működő oktatás- és egészségügyünk és hivatali apparátusunk. Nincsenek hajléktalanok, nincsenek éhező gyerekek, nincsenek elégedetlen munkavállalók, szabad, nyílt verseny van a piacon, ezért a vállalkozások azonos eséllyel pályázhatnak, ergo a szakmailag legjobbak fognak érvényesülni, nem pedig a politikai prostituáltak.


És vajon mennyire őszinte a szándék a rezsicsökkentési harcban, ha ehhez aláírásokat kell gyűjteni? A kormány nem biztos magában, hogy tényleg csökkenteni akarja az energia és közmű díjakat? Nem lehet, hogy azért volt szükség erre a színjátékra, hogy amikor majd szétpukkan ez a szivárványos szappanbuborék, akkor ránk mutathassanak és azt mondhassák: akkora volt a társadalmi igény, hogy ők nem tehettek mást, nekik eleget kellett tenni az állampolgári akaratnak.

Aztán, hogy közelebbről is merítsek példákat a pofátlan hazugságokra, amikor a hazugság kiötlője olyat állít egyenesen a kamerába nézve, hogy az uszodák pedig a világon mindenütt így épülnek, vagy azt bírja mondani, hogy a kötvény az nem hitel.

Az azért elég lehangoló a mai politikai közéletben, hogy akár jobbról, akár balról érnek bennünket az információk, azok szinte nem szólnak másról, hogy aktuálisan ki, mit hazudott. A legszebb az, amikor valaki a saját hazugságát, egy másikéval próbálja láthatatlanná tenni. Arról, hogy a bajai választást elcsalta a Fidesz, kár lenne vitát nyitni, hiszen erről bírósági ítélet született, nem véletlenül kellett megismételni a választásokat. Hogy milyen megfélemlítő, és lejárató hadjáratot folytattak a két választás között, szintén nyílt titok. Most mégsem lehet másról hallani, mint a hamisított videóról, mintha ezzel az előzményeket meg nem történtté lehetne tenni. És milyen érdekes, sokakat nem is érdekel az igazság, mert a szívüknek kedvesebb a hazugságot elhinni, akárcsak az öszödi beszéd kapcsán. 

Persze mindez nem előzmények nélküli, mert abban az országban, ahol a miniszterelnök választási csalásra szólíthatja föl híveit: „ Úgyhogy én is biztatok szombaton és vasárnap a talpon maradt összes kerületben az én hangomon megy a szavazásra való felhívás, amiért majd engem elmarasztal az Országos Választási Bizottság, a jogászok meg megvédenek, oszt jónapot.”  mire is számíthatunk? 


Talán ezért nem is érdemes sok szót vesztegetni arra, hogy egy neve nincs várpalotai fideszes megmondó ember éppen milyen hazugsággal rukkol elő egy ellenzéki sajtótájékoztató után. Egyébként ezek tudvalevően a Fidesz központi hazugsággyárában készülnek, és onnan terítik szét azokat ország szerte.

Ha egy a tábor, egy a zászló, miért pont a hazugság lenne más?


La Rosa


További hírek

  Csák miniszter cenzúrázná a mobiltelefon használatát az iskolákban
2023. 12. 05. 17:49 hirhatar.hu
  Maxi-Dubajt tervez Lázár János Rákosrendezőre
2023. 12. 05. 17:49 hirhatar.hu
  A kormánymédia túltolta a valóságon Koltai Semmelweis-filmjét
2023. 12. 05. 17:49 hirhatar.hu
  865 millióból reklámozza a katonaságot az Elk*rtuk peoducere
2023. 11. 28. 17:05 hirhatar.hu
  A DK közös ellenzéki listát állítana a fővárosban
2023. 11. 28. 17:04 hirhatar.hu
  Az eltűnt nemzeti szuverenitás nyomában
2023. 11. 28. 17:04 hirhatar.hu
  A halálos beteg alkotmányjogász szerint az eutanáziáról kellene nemzetei konzultációt tartani
2023. 11. 20. 10:49 hirhatar.hu
  Miért 2B a jelzése a Jászai Mari tér – Pesterzsébet villamosjáratnak?
2023. 11. 20. 10:49 hirhatar.hu
  Orbán veje a gazdasági bevándorlókon is gazdagodhat
2023. 11. 20. 10:49 hirhatar.hu
  Görög Zita: a „dubajozós” ismert celebek bármilyen perverzióra kaphatóak
2023. 11. 11. 16:09 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport