VÁRPALOTAI HÍRHATÁR - Azbeszt, az örök

VÁRPALOTAI HÍRHATÁR
   
 2024.06.16.
 Vasárnap
Ma Jusztin napja van.
Holnap Laura napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2015. 06. 20. 00:28     


Azbeszt, az örök
Nagy örömmel nyugtázta Várpalota lakossága, hogy az azbeszt ideszállítását leállította a kormány. Azért, mert Kontrát Károly azt mondta. A hivatalok némák és egymásra mutogatnak, de sehol egyetlen dokumentum róla. A szerződés él, az engedély él, bármikor újra jöhetne az azbeszt vagy más hasonlóan káros anyag.

Legutóbb kérdéseket tettem fel a selypi azbeszt Inotán való elhelyezése ügyében. A Partner Depónia egyértelműen megmondta, hogy nem kíván nyilatkozni. A Pest megyei Kormányhivatal Kontrát Károly országgyűlési képviselőre tolta a választ, aki viszont a Földművelésügyi Minisztérium, a Pest megyei és a Fejér megyei Kormányhivatalok illetékességéről tájékoztatott.  A FM-től azt a választ kaptuk, hogy a május 20-ai MTI hírnél frissebb információval nem tudnak szolgálni. A Fejér megyeiek nyugtázták a kérdést és azt írták, hogy „A jogszabályban megállapított határidő betartásával kérelmét érdemben el fogjuk bírálni, megkeresésére válaszolni fogunk.”Nos, úgy látszik, hogy lejárt a törvényi határidő, mert kaptam levelet tőlük.

„A Fejér megyei Kormányhivatal  e témájú sajtómegkeresésekre reagálva, jó néhányszor tájékoztatást adott, és részletesen kifejtette szakmai álláspontját, választ adott a lakosságot, a közvéleményt foglalkoztató kérdésekre.

Szeretnénk felhívni a figyelmét arra, hogy legutóbb Veszprém megyei napilap, a Napló hasábjain 2015. június 5-én , továbbá a lap internetes kiadásában, a veol.hu-n 2015. június 4-én jelent meg tájékoztatásunk, valamint a szolgáltató részletes nyilatkozata.

A megyei kormányhivatali összefoglalók, köztük a Naplóban megjelent riportban közreadott információk részletesen, sokoldalúan tájékoztatják az ügyről a közvéleményt, és az Ön kérdéseire is választ adnak.”

Természetesen buzgó kutatásba kezdtem, de hiába, semmit nem találtam a témáról egész június hónapban. Így újra kértem azokat a dokumentumokat, amelyekből egyértelműen kiderülhet, hogy a selypi azbeszt Inotára való szállítását leállították.

„Végigtekintve a Veol oldalait sajnálatos módon sehol nem találom meg az Ön által ajánlott cikket, amiből részletesen megtudhatnám a választ. 

Több variáció lehetséges: 

- a Veol becsapta Önöket és nem jelentette meg a cikket

- A Veol eldugta a cikket és se a Várpalota se az Inota, se az Engedély, se az Azbeszt nem szerepel benne

- A Napló mínuszos hírben jelentette meg és nem volt olyan fontos, hogy az online felületen is megjelenjen

- Ön nem írt igazat. 

Kérem, ha van írásos dokumentum arról, hogy hivatalosan leállították az azbeszt Várpalotára történő szállítását, akkor küldje át azt nekem, hogy megnyugtathassam a  Várpalotai Hírhatár olvasóit, hogy valóban így történt.”

 

Az újságíró, ha ad magára (vagy még 2010 előtt tanulta a nyilvános betűvetést) nem egyetlen forrásból igyekszik információkhoz jutni.

Fodor Gábor (Liberálisok) országgyűlési képviselő segítségemre volt abban, hogy a megfelelő helyen, a parlamentben tegye fel a nagyon egyszerű kérdéseket a Földművelésügyi Minisztériumot vezető miniszterhez. Érdekes módon ő is tegnap kapott rá választ.

 

Most a kérdéseket és a rájuk adott írásbeli választ olvashatják: 

 

1.  Hivatalosan tájékoztatták-e a kormánydöntésről a szállítást végző Partner Depónia Kft-t és a Pest megyei Kormányhivatalt? Ha igen, mikor és milyen úton?

- Kontrát Károly államtitkár úr tájékoztatta a közvéleményt. (vagyis nincs róla semmiféle dokumentum, nincs írásbeli határozat, mert azt mondták, hogy…)


2.   Kötelezik-e arra a Partner Delpónia Kft-t, hogy a már odaszállított törmeléket elszállítsa az inotai hulladéklerakóból?

-  A Partner-Depónia Kft. végig méltányos és korrekt módon járt el, a szerződésben foglaltaknak megfelelően végezte és végzi feladatait . A már beszállított hulladékok jogszerűen és szabályszerűen kerültek a várpalota-inotai hulladéklerakó területén elhelyezésre, és ezzel kapcsolatban a lerakó területe szerint illetékes, a m űködési engedélyt kiadó Fejér Megyei Kormányhivatal részéről sem merültek fel problémák a Pest Megyei Kormányhivatal rendelkezésére álló információk szerint . (vagyis az ideszállított azbeszt itt is marad, nix ugri-bugri)


3.   Hivatalosan visszavonták-e már a közbeszerzési szerződést, vagy kezdeményezték-e már ezt a Pest megyei Kormányhivatalnál?

-   A Pest Megyei Kormányhivatal részéről a Partner-Depónia Kft. szerződésszerű teljesítésével kapcsolatban probléma eddig nem merült fel, így a szerződés felmondásának oka nincs jelenleg, mivel a szerződésben sem került meghatározásra konkrét lerakóként a várpalota-inotai hulladéklerakó, csupán annak megfelelőségi feltételei kerültek előírásra. (Vagyis a pályázati szerződés mind a mai napig érvényben van és abban nem is volt kikötés, hogy Várpalotára szállítsák az azbesztet.)


4.   Kezdeményezik-e a Partner Depónia Kft. azbeszt lerakására szóló engedélyének bevonását a Fejér megyéi Kormányhivatalnál?

-   Nem. (Vagyis bármikor bárhonnan újra szállíthatnak ide azbesztet.)


5.  Írnak-e ki új pályázatot a selypi cementgyár veszélyes hulladékának megsemmisítésére ?

-   A közbeszerzési eljárást követően a Partner-Depópia Kft.-vel kötött vállalkozási szerződés alapján a teljesítés folyamatban van, nem szükséges új pályázat kiírása.( Vagyis elszállítják a selypi azbesztet. Ez persze végre jó az ott lakóknak, de vajon hová szállítják, vajon tudnak-e az ott lakók róla?)


6.  Az erre a projektre szánt 1,3 milliárdból történt-e már kifizetés a Partner Depónia Kftnek?

-   Nem történt kifizetés eddig . (Nincs kommentár.)

 

Az internetet átböngészve egyetlen sort sem találtam 2015.  május 22-óta az azbeszt-ügyről.  

 

A várpalotai jegyző határozottan állította, hogy nem tudtak az ügyről, majd azt, hogy mivel nem voltak ügyfelek, nem volt ráhatásuk a dologra. Végül kiderült a mégiscsak előkerült papírokból, hogy március 20-án átvette a jegyző a Veszprém megyei Kormányhivatal határozatát, amelyből egyértelmű volt, hogy azbeszt lerakásra is kért és kapott engedélyt a cég. Talabér Márta, Várpalota polgármestere eközben Olaszországban pihent.

 

Itt tartunk most.

 

Kontrát Károly azt üzente….Inotára ne hozzátok. Osztjónapot. A szerződés él, az engedély él, minden nagyon szép, minden nagyon jó és ezzel meg vagyunk elégedve?


Számtalan idézetet mázolhatnék most ide arról, hogy a Fidesz-kormány tagjai mondtak egyet, aztán egy kis idő után a második kijelentés éppen az első ellentéte volt, de minek.

 

Kézi vezérléssel minden megtörténhet és az ellentettje is.

 

A képviselői kérdéseket és Miniszterelnökség válaszát itt olvashatják. 

 

Mezriczky Beáta


További hírek

  Rogán Cecíliáék fantom médiacége bő milliárdos bevételt produkált
2024. 06. 11. 18:06 hirhatar.hu
  Választások után – sokan vannak még a változások ellen
2024. 06. 11. 18:06 hirhatar.hu
  „Öntsünk TISZ(t)A vizet a pohárba” – Magyar Péter reagált az ATV nyilatkozatára
2024. 06. 11. 18:06 hirhatar.hu
  Botrány Újpesten - hazugságok hálójában a helyi politika
2024. 06. 07. 19:29 hirhatar.hu
  Pazar színházi és utcaszínházi előadások a VéNégy Fesztiválon
2024. 06. 07. 19:29 hirhatar.hu
  Visszalépett Szentkirályi Alexandra a főpolgármesteri jelöltségtől
2024. 06. 07. 19:29 hirhatar.hu
  Hamarosan startol a VéNégy Fesztivál, 4 nap varázslat a Dunakanyarban
2024. 06. 04. 15:41 hirhatar.hu
  A Magyar Péter jelenségről
2024. 06. 04. 15:41 hirhatar.hu
  Idén is nagy merítés lesz a hazai előadókból a Szigeten
2024. 06. 04. 15:41 hirhatar.hu
  Azahriah egy Fidesz-influenszer szemével
2024. 05. 31. 10:22 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport