VÁRPALOTAI HÍRHATÁR - Búcsú senki szigetétől

VÁRPALOTAI HÍRHATÁR
   
 2024.07.25.
 Csütörtök
Ma Kristóf, Jakab napja van.
Holnap Anna, Anikó napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2015. 06. 16. 01:16     


Búcsú senki szigetétől
A Krúdy-sorozat 23. könyvét mutatta be Praznovszky Mihály Várpalotán. Ezúttal az első világháborúról szóló írások közül válogatott. Az előadáson most sem maradtak el az apró színes történetek, párhuzamok.

Bajban vagyok, ha Praznovszky Mihály előadásáról kell írnom. Egyszerre legalább két síkon (ami persze mindjárt három) tárgyalja a témát. Az irodalmat az adott történelmi korban helyezi el, majd megtűzdeli a társadalmi helyezet felvillantásával, ráadásként egy csipet személyes történetet is belecsempész. A végén megbolondítja finom humorral, de az aktualitásról sem feledkezik meg. És máris öt oldalról járta körbe az irodalmi alkotást.


A hallgató élvezi a lendületes előadást, az újságíró meg megfeledkezik arról, miért is van itt és elfelejt jegyzetelni. Aztán bajban van, hogyan írjon róla, hogyan adja vissza a hallottak lényegét. Esélytelen próbálkozás. A lényeg az, hogy látni és hallani kell.

Csak arra vállalkozhatok, hogy lecsupaszítva leírjam a száraz tényeket.


Szajp Istvánné elmondta, hogy a TIT Várpalotai Szervezete és a várpalotai Krúdy-olvasók Baráti Köre Krúdy halálának évfordulóján szerette volna bemutatni a Prospektus Nyomda 23. Krúdy-kiskönyvét. Kicsit csúszott, mondjuk a könyvhét záró eseménye lett. A kötet szerkesztője természetesen Praznovszky Mihály. A Búcsú senki szigetétől címet viseli a kiadvány.

 

A történelmi kor ezúttal az első világháború, vagy ahogy akkor nevezték, a nagy háború ideje. A második világháború borzalmai jobban kitöltötték az emlékezetünket, ezért az elsőről kevesebbet beszéltünk. Az irodalomtörténész Kosztolányi Ignotushoz írt levelének idézetével kezdte:

„Nincs többé egy háború, mint a múltban. Annyi háború van, ahány ember van, ahány író van. Mindegyiknek más és más.”

Sokkal több volt ez, mint egy háború, hiszen a nemzetünk nagy részét vesztettük el, egy hatalmas országot semmisítettek meg.

Majd gyorsan, lendületesen sorolta, ki mindenki alkotott ebben az időben. Kezdve Gyóni Gézával (Csak egy éjszaka), folytatva Erich Maria Remarque-vel (Nyugaton a helyzet változatlan) de ide sorolta Babai József Mi 22-en és Kuncz Aladár hátborzongató feljegyzéseit Fekete kolostor címmel is. Aztán kapásból jön a többi magyar író, költő Adytól Tóth Árpádig, Móricztól Krúdyig. Majd a világirodalom ismert és kevésbé ismert művészei: Hemingway (Búcsú a fegyverektől), Brecht, Eric Kastner, Kipling, Bernard Shaw, Apollianire, Krleza és az örök Jaroslav Hasek Svjek – je.

 

Most jut eszembe, a részletek olvasása már a hatodik a sík, amivel még tovább színesíti előadásait Praznovszky Mihály.

 

Milyen lesz az ember a háborúban? Hogyan tudja feldolgozni?

Az első hónapokban még lelkesedtek a háborúért, mindenki várt tőle valamit, úgy érezték, a régi világ megérett a változásra.

Krúdyt is előbb (A 42-ös mozsarak) elkapta a harctéri hév, ami nem sokáig tartott. A lelkesedést hamar követte a kiábrándulás.

Személyesen is érintette, hiszen őt magát is besorozták (de valamiért nem vitték el) a 3 testvérével együtt. 1914 végére már pontosan látta a háború borzalmát.

Budapest teljesen megvadult, féktelen mulatozásokba kezdett. A cipők egyre silányabbak lettek, egyre több pénzt loptak ki az árukból a nyerészkedők.

 

Krúdynak ebben a korban íródott műveiből válogatott Praznovszky Mihály a Krúdy-sorozat 23. kötetébe. Az írásokból pontosan látható Magyarország döbbenetes keresztmetszete. Krúdyt annyira sokkolta a háború 4 esztendeje, hogy elvesztette egy mesebeli ország mesebeli lényeit. Az ember nem tud mit kezdeni ezek után az életével.

Praznovszky Mihály azt mondta, biztosan nem folytatja a háborús írások válogatását. Őt is megviselte. A következő kötetben visszatér a napfényes Krúdyhoz. 

 

 

 

Mezriczky Beáta


További hírek

  A Hír TV-ből kirúgták, polgárőr lett Pálffy István
2024. 07. 21. 08:58 hirhatar.hu
  Harmadával kevesebb orvosi ügyelet lesz Budapesten
2024. 07. 21. 08:58 hirhatar.hu
  Tovább hízik Orbán apjának földbirtoka
2024. 07. 21. 08:58 hirhatar.hu
  Medián: a Fidesz népszerűsége zuhanóban, a Tisza Párté növekvőben
2024. 07. 18. 12:49 hirhatar.hu
  Pénzért erőszakolt erdei túrák
2024. 07. 18. 12:49 hirhatar.hu
  Sziget – FutureGrounds: Gondolj a jövőre!
2024. 07. 18. 12:48 hirhatar.hu
  Az egyetemisták közel fele fontolgatja a külföldi letelepedést
2024. 07. 14. 12:22 hirhatar.hu
  Dr. Magyar György az elszámoltatások jogi buktatóiról
2024. 07. 14. 12:22 hirhatar.hu
  Utolsó értékes ingatlanát is kénytelen volt eladni az MSZP
2024. 07. 14. 12:22 hirhatar.hu
  Kilép az MSZP-ből a második került újraválasztott polgármestere, Őrsi Gergely
2024. 07. 07. 09:47 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport