VÁRPALOTAI HÍRHATÁR - Búcsú senki szigetétől

VÁRPALOTAI HÍRHATÁR
   
 2022.08.17.
 Szerda
Ma Jácint napja van.
Holnap Ilona napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2015. 06. 16. 01:16     


Búcsú senki szigetétől
A Krúdy-sorozat 23. könyvét mutatta be Praznovszky Mihály Várpalotán. Ezúttal az első világháborúról szóló írások közül válogatott. Az előadáson most sem maradtak el az apró színes történetek, párhuzamok.

Bajban vagyok, ha Praznovszky Mihály előadásáról kell írnom. Egyszerre legalább két síkon (ami persze mindjárt három) tárgyalja a témát. Az irodalmat az adott történelmi korban helyezi el, majd megtűzdeli a társadalmi helyezet felvillantásával, ráadásként egy csipet személyes történetet is belecsempész. A végén megbolondítja finom humorral, de az aktualitásról sem feledkezik meg. És máris öt oldalról járta körbe az irodalmi alkotást.


A hallgató élvezi a lendületes előadást, az újságíró meg megfeledkezik arról, miért is van itt és elfelejt jegyzetelni. Aztán bajban van, hogyan írjon róla, hogyan adja vissza a hallottak lényegét. Esélytelen próbálkozás. A lényeg az, hogy látni és hallani kell.

Csak arra vállalkozhatok, hogy lecsupaszítva leírjam a száraz tényeket.


Szajp Istvánné elmondta, hogy a TIT Várpalotai Szervezete és a várpalotai Krúdy-olvasók Baráti Köre Krúdy halálának évfordulóján szerette volna bemutatni a Prospektus Nyomda 23. Krúdy-kiskönyvét. Kicsit csúszott, mondjuk a könyvhét záró eseménye lett. A kötet szerkesztője természetesen Praznovszky Mihály. A Búcsú senki szigetétől címet viseli a kiadvány.

 

A történelmi kor ezúttal az első világháború, vagy ahogy akkor nevezték, a nagy háború ideje. A második világháború borzalmai jobban kitöltötték az emlékezetünket, ezért az elsőről kevesebbet beszéltünk. Az irodalomtörténész Kosztolányi Ignotushoz írt levelének idézetével kezdte:

„Nincs többé egy háború, mint a múltban. Annyi háború van, ahány ember van, ahány író van. Mindegyiknek más és más.”

Sokkal több volt ez, mint egy háború, hiszen a nemzetünk nagy részét vesztettük el, egy hatalmas országot semmisítettek meg.

Majd gyorsan, lendületesen sorolta, ki mindenki alkotott ebben az időben. Kezdve Gyóni Gézával (Csak egy éjszaka), folytatva Erich Maria Remarque-vel (Nyugaton a helyzet változatlan) de ide sorolta Babai József Mi 22-en és Kuncz Aladár hátborzongató feljegyzéseit Fekete kolostor címmel is. Aztán kapásból jön a többi magyar író, költő Adytól Tóth Árpádig, Móricztól Krúdyig. Majd a világirodalom ismert és kevésbé ismert művészei: Hemingway (Búcsú a fegyverektől), Brecht, Eric Kastner, Kipling, Bernard Shaw, Apollianire, Krleza és az örök Jaroslav Hasek Svjek – je.

 

Most jut eszembe, a részletek olvasása már a hatodik a sík, amivel még tovább színesíti előadásait Praznovszky Mihály.

 

Milyen lesz az ember a háborúban? Hogyan tudja feldolgozni?

Az első hónapokban még lelkesedtek a háborúért, mindenki várt tőle valamit, úgy érezték, a régi világ megérett a változásra.

Krúdyt is előbb (A 42-ös mozsarak) elkapta a harctéri hév, ami nem sokáig tartott. A lelkesedést hamar követte a kiábrándulás.

Személyesen is érintette, hiszen őt magát is besorozták (de valamiért nem vitték el) a 3 testvérével együtt. 1914 végére már pontosan látta a háború borzalmát.

Budapest teljesen megvadult, féktelen mulatozásokba kezdett. A cipők egyre silányabbak lettek, egyre több pénzt loptak ki az árukból a nyerészkedők.

 

Krúdynak ebben a korban íródott műveiből válogatott Praznovszky Mihály a Krúdy-sorozat 23. kötetébe. Az írásokból pontosan látható Magyarország döbbenetes keresztmetszete. Krúdyt annyira sokkolta a háború 4 esztendeje, hogy elvesztette egy mesebeli ország mesebeli lényeit. Az ember nem tud mit kezdeni ezek után az életével.

Praznovszky Mihály azt mondta, biztosan nem folytatja a háborús írások válogatását. Őt is megviselte. A következő kötetben visszatér a napfényes Krúdyhoz. 

 

 

 

Mezriczky Beáta


További hírek

  Kisfaludy államtitkár szerint elég lesz télen 20 fokra fűteni az osztálytermeket
2022. 08. 16. 18:56 hirhatar.hu
  A hajdan szappanopera dalversenyen felkapaszkodott Tóth Gabi ma már a nemzet nagyasszonya címre pályázik
2022. 08. 16. 18:56 hirhatar.hu
  Sehol sincs az infláció és a kormánymédia túlsúlya: leszbikus csók miatt bepanaszolta a Netflixet a magyar médiahatóság
2022. 08. 16. 18:56 hirhatar.hu
  Pénzmosodának nézték Sarka Kata és Rogán-Gaál Cecília profitbányáját
2022. 08. 13. 21:59 hirhatar.hu
  Tuzson Bence szerint a „bacon” szó a Bakonyból ered
2022. 08. 13. 21:59 hirhatar.hu
  Tovább csökken a Fidesz támogatottsága
2022. 08. 13. 21:59 hirhatar.hu
  Valótlanul vádolták a DK-s politikust – kíméletlen helyreigazítást kellett közölnie a 168.hu portálnak
2022. 08. 10. 17:08 hirhatar.hu
  Az ész megáll – kis közéleti színes hír
2022. 08. 10. 17:08 hirhatar.hu
  A gyerekeik jövője miatt aggódnak – már 50 000-en bejelentkezek a Kossuth téri tüntetésre
2022. 08. 10. 17:08 hirhatar.hu
  Az élet mégis szép, kezdődik a Sziget!
2022. 08. 09. 19:33 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport