VÁRPALOTAI HÍRHATÁR - Bűncselekmény hiányában

VÁRPALOTAI HÍRHATÁR
   
 2021.09.21.
 Kedd
Ma Máté napja van.
Holnap Móric napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 10. 10. 23:49     


Bűncselekmény hiányában
Szeptemberben sok állatbarát kedélyét borzolta az egyik közösségi oldalon és egy országos kereskedelmi televízióban is megjelent hír, hogy egy kutyát harci kutyákkal tépettek szét Berhidán. A "hivatott mindenetlátók" azonban sem a rendőrséget, sem a szakértőt nem győzték meg. A megbélyegzés maradt, a tények már nem számítanak szenzációnak.

Az egyik közösségi oldalon olvastam arról, hogy egy tibeti terrier kutyát harci kutyákkal tépettek szét Berhidán. Ezt állítja a biztonsági őr. Így tényként. Videóval, megszólalókkal, tanúknak, bemutatott nyilatkozókkal. Egy ott szolgáló biztonsági őr állítja, látta a tizenéves gyerekeket, akik pitbullokkal tépették szét az állatot. – hozza öles betűkkel az egyik hírcentrum, akinek anyagát az egyik  országos kereskedelmi televízió már így vezeti fel: "Gyerekek raboltak el egy kutyát a gazdájától, majd harci kutyákkal széttépették a közeli szeméttelepen, pusztán szórakozásból"

 

Ráadásul "többen látták aznap a hosszú szőrű kutyát, ahogy bálakötöző madzaggal a nyakában, tíz és tizennégy év körüli gyerekek rángatták az utcán, majd feldobták egy kordélyra. Annak is több szemtanúja volt, hogy a négy fiatal Mityával és pitbullokkal a közeli hulladékudvar felé tartott… A hulladékudvar helyben is lakó biztonsági őre mindent látott. Azt mondja, állításait nem lesz nehéz leellenőrizni, ugyanis a telepnél biztonsági kamera is rögzíthette a brutalitást...Felnyírt hajú, fejük tetején taréjszerű frizurát viselő tíz és tizennégy év körüli gyerekek voltak. Négyen. Egy zsinegen rángattak egy hosszú szőrű kiskutyát, és pórázon vezették a pitbullokat” - s hosszasan taglaja még az adott médium a  "szenzációt". 

 

A szeptember 25-ei berhidai lakossági fórumon a rendőrkapitány kérdésre már jelezte, hogy ezek az információk nem valósak. Hivatalosan megkértem a rendőrség részletes tájékoztatását.


Kérdésemre a következő választ adták:

 

"A Várpalotai Rendőrkapitányság ügyeletére 2013. szeptember 14-én a délutáni órákban bejelentés érkezett Berhidáról, amely szerint a bejelentő házából szeptember 11-én eltűnt tibeti terrirer fajtájú kutyát Berhidán a szeméttelep mellett elpusztulva találták meg. A bejelentő szerint a kutya – mivel az eb teteme a fején véres volt – bántalmazástól pusztulhatott el. Az eljárás során a már elhantolt kutya tetemét hatósági állatorvos közreműködésével a rendőrség megvizsgálta, azonban azon bántalmazás, illetve más állat okozta sérülések, esetleges állatviadal nyomait nem észlelte. Az oszlási folyamat előrehaladott volta miatt az állat elpusztulásának konkrét okát megállapítani nem lehetett, de az bekövetkezhetett a már ismert tüdőbetegsége ellátatlansága miatt is.

 

Az eset összes körülményének tisztázására, valamint a sajtóban megjelent információk valóságtartalmának ellenőrzésére – amely szerint az állat egy állatviadal során sérült meg – a rendőrség több tanút is felkutatott és meghallgatott. A beszerzett adatok alapján megállapítható volt, hogy a kérdéses kutya pusztulását nem állatviadalban szerzett sérülések okozták, és a tévériportban ismeretlen gyerekekként említett, az eljárás során azonosított személyeknek az állat elpusztulásához nincs köze, ezért az eljárását a rendőrség bűncselekmény hiányában befejezte.'

 

Az állítások alapján nagyon sokan „bedőltek” a szenzációt közlő hírforrásnak. Ezt a hírcentrumot, amely országos kereskedelmi televízióknak bedolgozik vagy nagyon megvezették vagy enyhén szólva manipuláltak (ez már nem az első eset). Ha többen is látták, ahogy gyerekek rángatták az utcán a kiskutyát, a biztonsági őr is mindent látott és kamerák is rögzítették, akkor vajon miért nem tanúskodtak hitelt érdemlően a rendőrségen, miért nem használták a videófelvételt, a hatósági állatorvos miért „nem észlelte” a bántalmazást, más állat által okozott sérülést?

 

Tehát a kutya halálát nem álltaviadal okozta és a nyomozás során azonosított gyerekeknek semmi közük nem volt az egészhez. Az eljárást nem bizonyítottság hiányában, hanem bűncselekmény hiányában fejezte be a rendőrség. Vagyis nem tépették szét az idős betegeskedő kutyust.

 

Félreértés ne essék, nem tartom elfogadhatónak sem az állatkínzást sem a számomra ugyanezt jelentő kutyaviadalokat. Különösen nem, ha szórakozásból kínozzák meg az állatot. Elfogadhatatlan. Akárcsak a hírhamisítás.

 

Sajnálom szegény Mityát, aki biztosan nagyon sok szép percet szerzett gazdáinak. De az ellenséggyártást csak ahhoz vezet, hogy embert ember ellen uszítson.

 

Vajon a rendőrségi nyomozás eredménye miért nem kap országos nyilvánosságot az adott hírcentrum által? Talán úgy szólna a helyesbítés, mint a jereváni rádióé?


A kérdés: Igaz, hogy Moszkvában a Lenin téren Volvókat osztogatnak?

– A hír igaz, azzal az apró helyesbítéssel, hogy nem Moszkvában, hanem Leningrádban, nem a Lenin téren, hanem a Moszkva téren, nem Volvókat, hanem Volgákat, és nem osztogatnak, hanem fosztogatnak.

 


További hírek

  Iványi Gábor szerint félreértették: ő nem kizárólag Dobrev Klárát támogatja, hanem őt is
2021. 09. 19. 21:15 hirhatar.hu
  Békesi: Bukásuk után Orbánéknak felelniük kell a hazugságaikért
2021. 09. 19. 21:15 hirhatar.hu
  Forró Zugló: etikai vizsgálatot kezdeményez Tóth Csaba ellen Jakab Péter
2021. 09. 19. 21:15 hirhatar.hu
  15 éve került nyilvánosságra az őszödi beszéd
2021. 09. 17. 21:15 hirhatar.hu
  Póka Egon emlékére
2021. 09. 17. 21:15 hirhatar.hu
  Jelentősen nőtt a járvány alatt az öngyilkos magyar férfiak száma
2021. 09. 17. 21:15 hirhatar.hu
  10 milliót kapott életműkoncertre, aláírta Zalatnay a „Stop Gyurcsány, Stop Karácsony” brossurát
2021. 09. 14. 19:48 hirhatar.hu
  Tóth Gabi kiborult: Arra kér mindenkit, ne bántsák azért, mert keresztény
2021. 09. 14. 19:48 hirhatar.hu
  Kiirtotta a családját és önmagát is fejbelőtte egy férfi Dunakeszin
2021. 09. 14. 19:48 hirhatar.hu
  Kétezer forintos órájában jött Ferenc pápa Budapestre
2021. 09. 12. 18:01 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport