VÁRPALOTAI HÍRHATÁR - Dicséretek a testületi ülésen

VÁRPALOTAI HÍRHATÁR
   
 2023.12.06.
 Szerda
Ma Miklós napja van.
Holnap Ambrus napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 05. 27. 14:13     


Dicséretek a testületi ülésen
Sok napirendi ponttal készült a testület a májusi ülésre. A tervek és beszámolók sorában az ellenzék elismerte a Közüzemi és a Thury-vár Kft. működését, erőfeszítéseit, a polgármester pedig a Magániskolát dicsérte. Ezúttal is két órán belül végeztek az üléssel.

A májusi várpalotai testületi ülésen 28 napirendi pontot tárgyaltak a képviselők. 

Többségében az önkormányzat intézményeinek  2013-as évi beszámolói és a 2014-es tervek elfogadásának napja volt.


Terítéken volt a Közüzemi  Kft., a Thury-vár, a Hírcentrum, a Palotsport , az Esélyegyenlőség Alapítvány, a Sport Közalapítvány, a Közoktatási Közalapítvány,  az Ápoló Otthon, a Vöröskereszt, a Gyermekjóléti Szolgálat, a Közterület felügyelet és a Többcélú Társulás is. A testület elfogadta a Bakony Volán beszámolóját és 2014-es terveit. 

 

Elsőként az építési szabályozásról szóló előterjesztést vették napirendre, melyhez az építész tett kiegészítést. Ha jól értettem két változásra  került sor, de sajnos a honlapon nem találtam meg, miről van szó. Rendhagyó módon azonban erről a pontról Kádár István képviselő – bár jelen volt a teremben - nem szavazott.


A honlapon szintén nem található az az előterjesztés, amelyben Talabér Márta polgármesternek költségátalányt javasoltak megszavazni.  Az érintett természetesen nem szavazott. Eddig országgyűlési képviselőként vett igénybe térítést ezen a jogcímen, amivel képviselői fizetése 990 ezer forint volt havonta.  Mindezt  az 521 ezres polgármesteri fizetése tett teljessé. Beláthatjuk, hogy most közel 2/3-dal csökkent a jövedelme, tehát élt azzal a lehetőséggel, hogy a polgármesteri fizetése mellé jogosan kérje a költségtérítést. Havonta a polgármesteri fizetés negyedét kérte és szavazta meg a testület a várpalotai polgármesternek. Az is igaz, hogy a parlamentből kieső képviselők  az elmúlt félévben kapott alapdíjuk és pótdíjuk átlagát még hat hónapon keresztül megkapják. A szépséghibája a dolognak, hogy 2 millió felett a Fidesz által bevezetett a különadót kell fizetni.  A kieső képviselők felé gyakorolt gesztus összességében az államnak (az adófizetőknek) 553 millió forintjába kerül.

 

A Közüzemi Kft. 2013 üzleti jelentése kapcsán Falussy Sándor  megjegyezte, hogy csak a ciklus utolsó évére jutott pénzügyileg nyugalmi állapotra a cég. Bár egy állam által befagyasztott szolgáltatási árral könnyen negatívba fordulhat a mérleg, de most értékelni és elismerni kell a vezetés munkáját.  Deák Istvánné annyit tett hozzá, hogy a cég vezetője Horváth Tamás nehéz helyzetben vette át a vezetést és a folyamatos törvényi változások is nehezítették a dolgát , de bízik benne, hogy jövőre is hatékonyan tud működni a Közüzemi Kft.

 

A hulladékgazdálkodásról szóló 2014-es üzleti tervben Falussy Sándor arra hívta fel a fegyelmet, hogy kizárólag attól lesz egyensúlyban, ha a folyamatban levő pályázati összeget elnyeri. Ez az árbevétel 20%-át jelenti. Ha nem nyernek a pályázaton, akkor ki fogja finanszírozni? Hatósági árszabályozás van és szolgáltatási területet vesztett a Hulladékgazdálkodó cég. Tartósan labilis rendszerben nem fog tudni működni. Vagyis a szolgáltatások államosítása nem jó. Deák  Istvánné szerint  ha a rezsicsökkentés tovább folytatódik a cégek felé, akkor még jobban borulhat a közüzemi helyzete.

Talabér Márta megerősítette, hogy  az fogja eldönteni a cég jövőjét, hogy milyen állami szabályozás lesz. Mivel ezt ma még nem tudjuk,  így az üzleti terv reális. 

 

A Thury-vár tavalyi beszámolójában Falussy Sándor a vár látogatottságának elmaradását firtatta. Mivel uniós pályázati pénzből újították fel a várat, ezért a vállalási feltételeket ellenőrizhetik és a látogatószám nagyon elmaradt. Pappné Csővári Zsófia, a Thury-vár kft. igazgatója elmondta, hogy a korábbi számok irreálisan magasak voltak, ezért már változás bejelentéssel éltek. A cég 2014-es évi tervéhez Antal László képviselő javasolta, hogy a várpalotai kulturális cég vegye fel a kapcsolatot a Zirci Apátsággal , amelyet szintén nem régen újítottak fel és nagyon jó látogatottságot hozott. Együttműködést is ki lehetne alakítani velük. Deák Istvánné szerint az üdülők árbevételét lehetne jelentősen növelni. Ugyanakkor be kellene kapcsolódni a szomszédos települések programjaiba  és az iskolákat, óvodákat jobban be kellene vonni .

 

Falussy Sándor szerint  tartósan növelni kellene a fizető vendégek számát, hogy bevétel is legyen.

Katona Csaba itt tartotta fontosnak megemlíteni, hogy hozzá is lejutott az a szóbeszéd, hogy Jószerencsét Művelődési  Központ épületét le kívánják bontatni.  Kérte, hogy senki ne terjesszen ilyent, ez  téves információt, erről szó sincs.

A várral kapcsolatban megjegezte, hogy a kérdés, a pedagógusok nyitottak-e  a múzeumi órákra. Akár évente is meg lehetne látogatnia várat. Persze fontos volna emellett az aktív turizmus  megindulása. 

Deák Istvánné szerint életidegen a közüzemiben a vár működtetése, de most úgy látszik korrekt együttműködés van, szerencsére nem csökkent a kulturális program.

 

Talabér  Márta szerint az üdülőkre előbb költeni kellene.  Zirc egy klasszikus turisztikai központ, mi még nem vagyunk, így nem célszerű összehasonlítani vele.  Nádasdladánnyal próbáltak együttműködni például kombinált jeggyel, de nem sok sikerrel játak. A vár pályázati anyagában irreális indikátor számok voltak, mert a személy is irreális volt, aki vállalta. Idén a vár belső udvarának felújítása miatt nem lesznek várudvari rendezvények,  de ha elkészül a felújítás, akkor megint megnőhet a látogatottság.

Az iskolák bevonásával folyamatosan próbálkoznak, de azt tapasztalták, hogy az iskolák egy része elkényelmesedett. A magániskolát könnyebb bevonni, mint a többit. Deák Istvánné ezt dicséretnek fogta fel.

 

Az ellenzéki képviselők (a jobbikos Máté József ezúttal sem volt jelen) megdicsérték a közüzemi gazdálkodását és Thury-vár Kft. –t, a polgármester megdicsérte Deák Istvánné magániskoláját, szóval ez egy dicséretes nap volt. 

 

 

A folytatásról a következő cikkben olvashatnak. 


További hírek

  Csák miniszter cenzúrázná a mobiltelefon használatát az iskolákban
2023. 12. 05. 17:49 hirhatar.hu
  Maxi-Dubajt tervez Lázár János Rákosrendezőre
2023. 12. 05. 17:49 hirhatar.hu
  A kormánymédia túltolta a valóságon Koltai Semmelweis-filmjét
2023. 12. 05. 17:49 hirhatar.hu
  865 millióból reklámozza a katonaságot az Elk*rtuk peoducere
2023. 11. 28. 17:05 hirhatar.hu
  A DK közös ellenzéki listát állítana a fővárosban
2023. 11. 28. 17:04 hirhatar.hu
  Az eltűnt nemzeti szuverenitás nyomában
2023. 11. 28. 17:04 hirhatar.hu
  A halálos beteg alkotmányjogász szerint az eutanáziáról kellene nemzetei konzultációt tartani
2023. 11. 20. 10:49 hirhatar.hu
  Miért 2B a jelzése a Jászai Mari tér – Pesterzsébet villamosjáratnak?
2023. 11. 20. 10:49 hirhatar.hu
  Orbán veje a gazdasági bevándorlókon is gazdagodhat
2023. 11. 20. 10:49 hirhatar.hu
  Görög Zita: a „dubajozós” ismert celebek bármilyen perverzióra kaphatóak
2023. 11. 11. 16:09 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport