VÁRPALOTAI HÍRHATÁR - DLSB - Ebbe nem lehet belenyugodni!

VÁRPALOTAI HÍRHATÁR
   
 2024.04.14.
 Vasárnap
Ma Tibor napja van.
Holnap Tas, Anasztázia napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 06. 09. 23:05     


DLSB - Ebbe nem lehet belenyugodni!
A KLIK 7 hónapos késéssel kiírta az almádi gimnázium igazgatói pályázatát. Egy jelentkező volt, Márkus Gábor, akit a szülők és diákok szerettek volna véleményezni, de nem tehették. Kiderült, hogy félévkor szüntették meg a gimnáziumi képzést a pályázó általa vezetett alapítványi iskolában. A tantestület a véleményét közleményben fejezte ki, melynek első részét olvashatják.

Miért kell már harmadik éve a Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium igazgatói pályázataival foglakozni? Számtalan oka van. Legújabban a negyedszerre kiírt és azóta már le is zárult igazgató pályázat és a nyomában nyilvánosságra hozott tantestületi közlemény. Előbb azonban egy rövid történeti áttekintés. 2012. januárjától a korábban megyei fenntartású gimnáziumot fokozatosan átvette  KLIK (Klebelsberg Intézményfenntartó Központ). Egyben minden iskolába, így a DLSB-ben (Dual Language School Balatonalmádi) is új igazgatói pályázatot írt ki a központ. A DLSB-ben először két, az iskolában tanító pedagósus pályázta meg. 

Mindkét pályázót elutasították és újabb igazgatói pályázatot írtak ki, amelyre 4 jelentkező volt. A tanári kar, a diákok és a szülők az egyetlen belső pályázót, a korábbi igazgatóhelyettes, Kersch Máriát javasolták. Ezt persze semmibe vette a KLIK és kinevezte Gránásniné Bácsi Tündét. Az újdonsült igazgató elsőként azzal tette magát híressé, hogy egy tanórán való beszélgetést politizálásnak minősített és a diákokat valamint a tanárokat az 50-es éveket idéző módon hallgatta ki  és listázta őket. Az adatvédelmi biztos 300 ezer Ft-ra büntette miatta - az iskolát. Szintén Gránásiné volt az, aki Heller Ágnes angol nyelvű etikaóráját tiltotta ki az intézményből. A tanárok nyílt levelet írtak az Intézményfenntartónak, a szülők egy része szintén tiltakozott a megfelelő fórumokon, természetesen a KLIK-nél is. Eredmény semmi. Végül tavaly júniusban Gránásiné a pápai református gimnázium igazgatói posztjára cserélte a kéttannyelvűét.


Újabb pályázati kiírás két pályázóval, az egyiküket nem megfelelő végzettségre hivatkozva - melyet az érintett kifogásolt - kizárták. Maradt egyetlen pályázó, az iskola tanára, Dr Várkuti Anna. Támogatták a diákok, a szülők, a tanárok, az önkormányzat, de a KLIK hivatalos állaspontja szerint szerint a véleményalkotók javaslata nem köti a döntéshozót. Így kerülhetett sor arra, hogy augusztus 2-i dátummal Széplaki Leát egy még meg sem hirdetett  állásra felvették a DLSB-be. Előbb igazgatóhelyettesként majd a sikertelenként lezárt igazgatói pályázat után megbízott igazgatóként ma is ö vezeti az intézményt.


Nem volt az évben látványos "tevékenysége", csak nem találta meg a hangot sem a diákokkal sem a tanárokkal. A tantestület tagjai gyakran megalázva érezték magukat, mert szakmai irányításról nem lehetett beszélni, jól bevált szakmai gyakorlatokat vett semmibe. "Regnálását" azzal kezdte, hogy a nyitó értekezleten  egy  nyilatkozatban megfenyegette a tantestületet, hogy ha tovább folyik az iskola körüli médiafelhajtás, a tankerület „keményebb eszközökhöz folyamodik”.

 Ezután a KLIK saját szabályozását is sértette, hiszen 30 napon belül ki kellett volna írni az új pályázatot, de erre csak 7 hónappal később, áprilisban került sor.


Az új pályázó, Márkus Gábor a székesfehérvári Tatay Sándor Alapítványi Gimnázium Szakközépiskola és Szakiskola igazgatója volt. Pályázatát  a szülők is megkapták véleményezésre, a megbeszélt időben találkozhattak is a pályázóval. A Szülői Munkaközösség meghívta a tanárokat és diákokat is a beszélgetésre. Az SZM szerette volna véleményezni a pályázatot, a tantestület nem. Erről és a háttérben zajló történésekről szól a tantestület közleménye, melynek első részt itt olvashatják.


„A tantestület közleménye

  1. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján nem tartjuk érdemesnek véleményezni a pályázatot. Egymást követő három évben is kérték a tantestület véleményét a pályázatokról és a pályázókról, a tantestület szakmai érvekkel alátámasztott véleménye ellenére mégis mindig más személyt neveztek ki igazgatónak. Eljátszottuk az áldemokráciát, de az aktuális fenntartók nemhogy a véleményünket nem vették figyelembe, de érdemben még csak meg sem indokolták a döntéseket. Ezek után számunkra a pályázat tartalma érdektelen.
  2. A pályázatot feleslegesen véleményeznénk, mert a jelölt ugyan a pályázati kiírásban szereplő szinte valamennyi feltételnek megfelel, kivéve annak, hogy nincs olyan tantárgy gimnáziumunkban, ahol a műszaki szakmai tanári végzettségét, szakmai ismereteit és az ehhez kapcsolódó módszertant alkalmazni tudná. Tehát nem rendelkezik olyan tanári végzettséggel és tantárgyhoz kapcsolódó módszertani ismeretekkel, amelyek alkalmassá tennék arra, hogy tanári kinevezést kapjon a mi középiskolánkban. Ugyanis a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 3. melléklete (6. sor) előírja alkalmazási feltételnek az egyetemi szintű vagy mesterfokozatú, a tantárgynak megfelelő szakos tanári végzettséget. Ezt egyébként a tankerület is megfogalmazta a következőképpen: „A pályázó a pályázati kiírásnak megfelelően rendelkezik egyetemi szintű végzettséggel és tanári szakképzettséggel, azonban ezen végzettségek alapján a gimnázium hatályos helyi tanterve szerint tanítási órát az intézményben nem láthat el.”

 

Ennek ellenére az intézmény megkapta a pályázati anyagot, amelyet a Diákönkormányzat (DÖK) és a Szülői Munkaközösség (SZM) szeretett volna véleményezni 2014.május 26-án, amikorra meghívták a pályázót.  Sajnos a DÖK-öt 2013 decemberében az intézmény jelenlegi vezetése illegitimnek nyilvánította, és azóta is a lassú ügyintézéssel hátráltatja az önszerveződést, emiatt pillanatnyilag nincs véleményezési joga.

A SZM-elnököt a pályázóval való találkozó előtti pár órával szembesítette a helyettesi feladatokkal megbízott vezető azzal, hogy nem tartja legitimnek a szülői szervezetet, ezért nekik sincs joguk véleményezni.

Aggódva nézünk a jövő tanév elé, hiszen úgy érezzük, hogy a jelenlegi vezetés sem az iskola érdekében dolgozik.

Úgy tűnik, hogy a lassan tragikomédiába hajló két és fél éves folyamat célja nem más, mint az iskola tudatos tönkretétele, amelynek vége minimum egy átfazonírozás, de lehet, hogy a bezárás. A tankerület meghallgatás, interjúztatás nélkül rak ide-oda tanárokat, ezzel elindítja az oktatás színvonalának csökkenését. Az állandó botrányhangulat miatt elpártolnak a szülők, csökken az idejelentkezők száma, s aztán a relatíve kis létszámú iskolát már nem indokolt fenntartani.

Miért???

Ennek ellenére a gimnázium működik!!! A munkaközösségek végzik a feladataikat. Az OKTV-ken idén is országos döntőbe jutottak, s ott előkelő helyezést értek el több tárgyból is tanulók. Comenius programban vesznek részt diákok, tanárok. Az érettségi és a kompetenciamérés eredményei jóval az országos átlag felett vannak. De ami a legfontosabb: a diákok számára érték a tudás és a tanulás, és nagyon szeretnek a gimnáziumba járni. A végzett diákok pedig nagyon kötődnek volt iskolájukhoz legyenek akár külföldön, akár belföldön. Ezeket az eredményeket, értékeket lassan 2 és fél éve a vezetés szándékai ellenére próbálja a tantestület fenntartani. Vajon meddig képesek erre???

Ez az összefoglaló, tájékoztatás és egyben figyelemfelkeltés céljából állt össze, csak a tényeket próbálta rögzíteni, s megpróbálta a háttérben megbújó szándékokat megtalálni, mert valami nagyon nincs rendben, s ebbe nem lehet belenyugodni."


Kiegészítésképpen mindössze két információ:

- Az igazgató jelölti bemutakozón a szülők legfajsúlyosabb kérdése a következő volt: igaz-e és ha igen, miért eresztette szélnek a gimnázium diákjait és tanárait Márkus Gábor igazgató a félév zárása előtt?

A hír igaz, de nem szélnek eresztette - mondta Márkus Gábor -, hanem a Tatay Sándor Alapítványi iskola gimnazistáit a támogatás elmaradása miatt december végén az első félév lezárásával elküldte. 

A tankerület a pályázót nem felejtette el tájékoztatni arról, hogy a szülők nem jogosultak véleményezni pályázatát. Erről előbb tudott Márkus Gábor, mint az SZM vezetője.


- Miért nem legitim az újonnan választott Szülői Munkaközösség? Áprilisban a szülők a korábbi SZM vezető leköszönése miatt új Szervezeti és Működési Szabályzatot készítettek, fogadtak el, aláírták és aláírásra átadták a megbízott igazgatónak. Aztán eltűnt az SZMSZ - akárcsak korábban a DÖK-é - és nem jutott el a tankerülethez.


A Márkus Gábor által vezetett alapítványi iskola honlapján most ez szerepel:

Az intézmény átmenetelig szünetel! A 2014-15. tanévre nem fogad jelentkezőket. 


A hónap közepén döntésnek kellene születni az igazgató személyéről. 


A történet folytatódik. 

 

 Mezriczky Beáta

 


További hírek

  Magyar Péter, a hiányzó hős
2024. 04. 13. 08:33 hirhatar.hu
  Bodrogi Gyula 90 éves lett
2024. 04. 13. 08:33 hirhatar.hu
  A világ legnagyobb IT vállalata tarol a használt laptopok piacán is
2024. 04. 12. 14:15 hirhatar.hu
  Voltak turistaházaink a Budai-hegyekben is
2024. 04. 09. 19:50 hirhatar.hu
  Romos, penészes cserelakást ajánlott a MÁV a mini-Dubaj helyett
2024. 04. 04. 17:38 hirhatar.hu
  Karsai Dániel befejezi ügyvédi tevékenységét és kilép a Budapesti Ügyvédi Kamarából
2024. 04. 04. 17:38 hirhatar.hu
  A Kúrián is győzött, mégsem jut hozzá a kétmilliárdhoz
2024. 04. 04. 17:38 hirhatar.hu
  Közös EP- és fővárosi listát állít az MSZP, DK és Párbeszéd
2024. 03. 28. 21:01 hirhatar.hu
  Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
2024. 03. 28. 21:01 hirhatar.hu
  Kútmélyre zuhant a „Petőfi-film” nézettsége
2024. 03. 28. 21:01 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport