VÁRPALOTAI HÍRHATÁR - Ezek a Fidesz-reformok működnek

VÁRPALOTAI HÍRHATÁR
   
 2024.04.14.
 Vasárnap
Ma Tibor napja van.
Holnap Tas, Anasztázia napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2015. 08. 10. 21:58     


Ezek a Fidesz-reformok működnek
Nyári, de nem mondhatni, hogy könnyed összefoglaló Várpalota nyári önkormányzati működéséről. Személyi kultusztól a pártpropagandáig, a csúsztatástól az elhallgatásig, a saját-emberek helyzetbe hozásától a választók akaratának semmibevételéig. És ez csak 6 hét volt.

Nem akartam írni. Elhatároztam, hogy nyáron nincs kritika, nincs elégedetlenség. Van napsütés, meleg, jól megérdemelt szünet, szabadság, szórakozás, kikapcsolódás. Aztán úgy jártam, mint a pohár, amibe csak csöpörög a víz, csak telik, telik és most kicsordult, kifolyt, kifröccsent, mint mikor hirtelen nagynyomással megindul a vízsugár.
Előbb még csak mosolyogtam Várpalota város  honlapján a hőséghullám idejére való jó tanácsokon, aztán kissé morcosan vettem, hogy a nyitóoldalon személyi kultusz mintájára Talabér kényszermosolya fogadja a virtuális látogatót. Aztán kiokosítás kullancsról, lóútlevélről. A harmadfokú hőségriasztás miatt elrendelték az önkormányzatnál a korábban kezdődő  munkakezdést. Vajon aki ügyet akart intézni ebben az időben mennyire örülhetett annak, hogy korábban ért véget az ügyfélfogadás?

Csak egy apró, nüansznyi tévesztés (vagy mégsem?) a Veszprém megyei napilap oldalán, hogy a meghosszabbított hőségriasztás miatt a Veszprém megyében található, bárki által elérhető klimatizált helyiségek felsorolásakor várpalotai lehetőségként tüntetik fel a pétfürdői közösségi házat. Pétfürdő 1997 óta önálló település. Vagy mást mondtak a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak, akik a cikk forrásaként szolgáltak? Esetleg Pétfürdő „visszaszakadt” Palotához?

 

Azért a képviselőtestület sem maradt munka nélkül a nyáron, pedig a tervek szerint csak szeptemberben lett volna ülés. De nagyon fontos volt, hogy július közepén egy rendkívüli ülés keretében döntsenek egy nagyon fajsúlyos kérdésben. Hogy miért volt olyan fontos a Dankó utca 14 számú ingatlanon az építmény bontásának azonnali elrendelésére? Ez nem derül ki a 10 perces testületi ülés jegyzőkönyvéből. Egyetlen kérdés Deák Istvánnétól volt, hogy mikorra fejeződik be a bontás. A nyár végére – hangzott a válasz. Milyen érdekes, hogy korábban többszöri értékbecslői felmérést követően senki nem vette meg az ingatlant, ahol valamikor rászoruló családok kaphattak átmeneti otthont. Aztán egyre romlott az épület állaga, az évek során eljutott oda, hogy a törött ablakokon és a falakon kívül nem sok más maradt belőle. Persze biztosan csak véletlen, hogy ez a terület éppen a Kárpátia Tüzép közvetlen szomszédságában van, ami Kádár István önkormányzati képviselőhöz köthető. Nagyon számító lennék, ha fogadnék rá,  hogy a bontástól hamarosan üres résszel éppen a tüzép területe fog majd növekedni?

 

A nyár nyugalmát aztán Talabér szenzációs médiafelhajtása zavarta meg. Beleordította a lakájmédiába, hogy „a MAL Zrt. bővíteni akarja a város melletti hulladéklerakóját, hogy 30 ezer tonna veszélyes anyagot, egyebek mellett arzént, ciánt és higanyt helyezzen el ott.” Fúúú, nagyon felháborodott, hogy egyeztetés nélkül. Érdekes, most azonnal tudott a Fejér Megyei  Kormányhivatalhoz beérkezett kérésről. Csak az nem stimmelt, hogy ki kért és mit. Nem a Mal Zrt. kérte, nem is kérhette volna, hanem a felszámolás alatt álló Mal Zrt. felszámolóbiztosa,  a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft.  a már létező,a palotai testület által jóváhagyott veszélyeshulladéklerakó-telepre kiadott, jelenleg is érvényes egységes környezethasználati engedély felülvizsgálata során nyújtottak be módosítási kérelmet. Nem keverendő össze azzal a lerakóval, ahová az azbesztet kezdték el hordani. A Mal Zrt. vagyonát igyekeznek értékesíteni és a korábban engedélyezett veszélyes hulladékok körét akarták kibővíteni. Esze ágában sem volt a Mal-nak idehozni arzént, ciánt, higanyt – mivel nincs is neki – csak a felszámoló valószínűleg a jobb ár reményében akarta kibővíteni. Másnap a felszámlóbiztos vissza is vonta a kérelmet. Minden bizonnyal  akkor is visszavonta volna a bővítési kérést, ha közvetlenül beszél vele és nem a sajtón keresztül verte volna a habot Talabér.

 

A pohár szépen lassan telik. Enyhén szólva is felháborodott lakó keresett meg, hogy a Loncsosban útépítést kezdett a Dömper Kft. Igen, ők építik a Várpalotát elkerülő utat is. Ehhez kapcsolódva mindössze az Alsóvárosban és a  főúton ígértek felújításokat, de hogy a Loncsos hogyan került bele, ez talány. Az útépítők fűrészelik az élő fákat, a lakók döbbenten állnak. Nem tudni kik, miért, milyen pénzből, milyen megbízásból, miért pont ott kezdtek útfelújítási munkákba. A lényeg, hogy verik szét a régi utat, vágják ki a fákat, teljes a káosz. (Valamire el kell költeni a kapott 300 millát? Úgy okosban?)

 

Kíváncsian vártam a roma holokauszt évfordulóját, amelyen  tavaly államtitkári szintem képviseltette magát a kormány. Ja, tavaly önkormányzati választás volt októberben. Idén egyetlen sor, egyetlen emlékező mondat sem volt sem a cigány nemzetiség részéről sem a város vezetőitől. Több, mint 100 ember hullámsírja van a Grábler tóban. 71 év után már nem érdekes. Nincs se kerek évforduló se választás. Csak egy ember vette a fáradtságot és a fiával kisétált a tragédia helyszínére,  vittek egy csokor virágot (mint a szerencsésen életben maradt Lakatos Mici néni szokta minden évben), imádsággal megemlékeztek az itt meggyilkolt cigányokról, a templomban pedig mécsest gyújtottak az emlékezetükre. A tavaly állított emlékkő még megvan, igaz, az emléktábla sajnos épp egy éve eltűnt, de a száraz koszorú és a nemzetiszín szalag még ott hever a térdig érő gazban.

Ez ma már nem fontos. Helyette a város tele van a nevetségesen agyonretusált, az ötvenes évekre emlékeztető „húazanyjamindenitdejónekünk” agitprop kormány-plakátokkal.

 

Augusztusra is jutott egy rendkívüli testületi ülés. Korábban úgy volt, hogy a Mal hulladéklerakójának engedélye is terítékre kerül, de a visszavonás miatt aktualitását vesztette. Helyette a  Bakonykarszt Zrt., elkészítette az ivóvíz- és csatornahálózatra vonatkozó gördülő fejlesztési tervet. Az érintett települések önkormányzatának  ezt véleményezni kell.  A véleményekkel ellátott terveket a szolgáltató összegyűjti, és együttesen nyújtja be a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz. A fejlesztési tervet átnézve Falussy Sándor  kezdeményezte, hogy az Árpád utca ne 2026-ra, hanem 2017-re kerüljön ütemezésre (azért, hogy a 300 mm-es főnyomócső cseréje után mielőbb újraaszfaltoztathassák az utat célszerűen egy füst alatt a Mátyás király utcával, amihez kapcsolódik, és ami eredetileg is 2017-re volt betervezve).Persze mindebből akkor lesz valami, ha pénz is lesz rá. A fogyasztók által fizetett díjban ugyan jelentős fejlesztési hányad is van, amit azonban a Fidesz-kormány által kivetett különadó el is visz. Erre a témára egy másik cikkben visszatérek majd.

 

Ezekkel szépen csendben be is telt az a bizonyos pohár. A túlcsordulást az jelentette, amikor az aug. 6-án reggel 8-ra meghirdetett testületi ülést egy gyors módosítással áttették reggel 7-re. Úgy, hogy előtte a bizottságoknak negyed órájuk, vagyis 15 percük volt „megvitatni”. Vagyis csak azt várták a bizottsági tagoktól, hogy egyhangúan megszavazzák a javaslatot, hogy vita nélküli tárgyalást lehessen tartani. Oszt jónapot.

 

És mitől fröccsent ki a víz a telt pohárból? Hát az augusztus 20-ai program miatt. Azt gondolnánk, hogy a szervezők egyeztetik az érdekeltekkel. Nem tudom, hogy a hivatalos szervező, a Thury-Vár Kft. vezetője vajon megengedhetné-e magának azt, hogy a szokásokkal ellentétben nem a mindenkori polgármestert kérné fel az ünnepi beszéd megtartására. Esetleg nem tájékoztatná a mindenkori polgármestert, hogy kit kér fel az ünnepi beszédre. Ne felejtsük el azt sem, hogy van egy külön városrész, egy részönkormányzattal. Igen, Inota és a Készenléti lakótelep Részönkormányzatáról van szó. A szokásjog alapján eddig mindig a részönkormányzat vezetője tartotta Inotán a megemlékezést. Katona Csaba biztosan emlékszik rá. Vajon előfordulhatott-e volna, hogy a tudta nélkül mást kérnek fel erre az eseményre és csak az újságból tudja meg, hogy nem ő mondja a beszédet? Kizártnak tartom. Pedig most ez történt. Ja, nem fideszes nyerte az önkormányzati választáson a térség képviseletét, hanem egy független jelölt,  Dr. Opsitos István. Talabér már a ciklus megkezdésekor próbálta besározni őt azzal, hogy tartozása van az önkormányzat felé, ami ugyanolyan hazugság volt, mint, hogy a Mal arzént akar lerakni Inotánál. Korábban az azbeszt-ügyben a térségben Talabér is tartott lakossági fórumot (aztán gyorsan nyaralni ment) , ahová éppen csak a térség képviselőjét, Opsitos doktort nem hívta meg. Helyette a Fidesz színeiben Inotán  indult, de vesztes Petneházy Beatrix lépett fel, mint a részönkormányzat külsős tagja. Az augusztus 20-ai rendezvényen na vajon ki mond beszédet Inotán? Ugye kitalálták! Petneházy Beatrix. Az inotaiak által nagytöbbséggel megválasztott Dr. Opsitos Istvánt negligálta a Thury-Vár Kft. Vajon saját szakállukra tették-e? Erre szeretett volna választ kapni az inotai részönkormányzat vezetője, amikor felhívta a polgármestert. Talabér szerint a szervező joga meghívni a rendezvény szereplőit. Különben pedig, ha a képviselő úr szeretne ünnepi megemlékezést tartani, akkor szervezzen magának.

 

Na, kedves inotaiak! Nem volt elég az azbeszt, ahol a választott képviselőjüket nem engedték szóhoz jutni, pedig végig ott volt, tiltakozott, nem elég a leromlott városrész ezer gondja-baja az épületek rossz állapotától  kezdve a szétbarmolt uszodáig, a boltok és művelődési lehetőségek megszüntetéséig, már a saját maguk által megválasztott képviselőt is el akarja tenni az útból a palotai Fidesz? Útjukban van, mert nem fideszes? Aki nem az ő emberük, akkor az nincs is? Igaz a szlogen: csak a Fidesz. Ezek a Fidesz-reformok működnek. Kérdés, hogy még meddig. 

 

 

Mezriczky Beáta


További hírek

  Magyar Péter, a hiányzó hős
2024. 04. 13. 08:33 hirhatar.hu
  Bodrogi Gyula 90 éves lett
2024. 04. 13. 08:33 hirhatar.hu
  A világ legnagyobb IT vállalata tarol a használt laptopok piacán is
2024. 04. 12. 14:15 hirhatar.hu
  Voltak turistaházaink a Budai-hegyekben is
2024. 04. 09. 19:50 hirhatar.hu
  Romos, penészes cserelakást ajánlott a MÁV a mini-Dubaj helyett
2024. 04. 04. 17:38 hirhatar.hu
  Karsai Dániel befejezi ügyvédi tevékenységét és kilép a Budapesti Ügyvédi Kamarából
2024. 04. 04. 17:38 hirhatar.hu
  A Kúrián is győzött, mégsem jut hozzá a kétmilliárdhoz
2024. 04. 04. 17:38 hirhatar.hu
  Közös EP- és fővárosi listát állít az MSZP, DK és Párbeszéd
2024. 03. 28. 21:01 hirhatar.hu
  Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
2024. 03. 28. 21:01 hirhatar.hu
  Kútmélyre zuhant a „Petőfi-film” nézettsége
2024. 03. 28. 21:01 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport