VÁRPALOTAI HÍRHATÁR - Fakuló narancsködben

VÁRPALOTAI HÍRHATÁR
   
 2024.04.14.
 Vasárnap
Ma Tibor napja van.
Holnap Tas, Anasztázia napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 10. 16. 19:07     


Fakuló narancsködben
Hivatalossá vált mára a 2014-es önkormányzati választás eredménye. Idén harmadszor szavaztunk. Választottunk országgyűlési, uniós képviselőket és most októberben helyi képviselőket és polgármestereket. A 2006 őszi önkormányzati választáson narancsba borult az ország nagy része, 2010-ben szinte az egész. Bár még tart, de fakul már a narancsköd.


Most már hivatalosan is kimondhatjuk a választás végeredményét: narancssárga ködben az ország. Na jó, kicsit világosabb narancs,  már fakulóban van, (nem) kicsit (narancs) sárga, kicsit savanyú – de miénk. Sajnos azok is ezt kapják, akik nagyon unják már a (narancsot) banánt.

 

 

 

 

 

Hogy fakulóban van a narancs, az nemcsak Várpalotán látszik, hanem a környező településeken is.

Ősiben, Öskün és Tésen (hivatalosan) csak független jelöltek indultak és kerültek be az újonnan felálló testületbe.

 

Ősiben, Berhidán és Pétfürdőn újrázott a régi független polgármester, vagyis Kotzó Lajos (Ősi), Pergő Margit (Berhida) és Horváth Éva (Pétfürdő) maradt a település élén. A három helyen a képviselőtestületben is csak egy-egy-egy változás volt. A pártosodás itt sem volt jellemző. Ősiben nem volt párt jelölt, Pétfürdőn a négy fideszes jelölt közül (akárcsak a korábbi testületbe) kettőnek sikerült bejutni. Berhidán az öt fideszesből csak egy, a korábbi képviselő jutott be ismét. Az egyetlen változás az, hogy míg 4 évvel korábban nem tudott, most Kovács Rajmund a Jobbik színeiben bekerült.

 

Tésen és Öskün jelentős változásokra került sor. Tésen a korábbi polgármester, Berki József Gézáné ezúttal alul maradt Fodor-Bödös Istvánnal szemben. A négytagú képviselőtestületből kettő régi maradt és két új képviselő jutott be.

Öskün az 1994 óta polgármester, Gyapay Zoltán (Fidesz) idén el sem indult. Igaz, hogy már 2010-ben is csak 32 szavazattal sikerült megvernie ellenfelét, a függetlenként induló Ángyán Tamást, aki idén meggyőző fölénnyel lett Öskü polgármestere. A hattagú testületbe négy új képviselő került be, valamennyien függetlenként.

 

Nézzük Várpalotát a számok tükrében!

Ismét Talabér Márta lett Várpalota polgármestere (úgy, hogy az előző négy év alatt eszében sem volt Palotára költözni, maradt berhidai, házat Eplényben építtet). Míg 4 éve 45,21%-kal nyert, most mindössze 38,03%-os eredményt ért el. Konkrét szavazatszámban 423-mal szerzett kevesebb most. Az újonnan felálló testületben pártarányokban egy kis változást állt be. A nyolc körzet közül hetet vitt a fideszes jelölt, Inota városrészben azonban idén független jelölt kapott bizalmat Opsitos doktor személyében. Listáról egy mszp-s, egy dk-s és egy jobbikos képviselő jutott be, ahogy 4 éve is.

 

Ha összehasonlítjuk a választókörzetekben elért egyéni eredményeket a 2010-es eredményekkel azt látjuk, hogy mind szavazatszámban mind % arányban jóval kevesebbet kaptak a 2014-es győztes jelöltek (ez igaz Inotára is). A DK-Együtt-PM képviselőjelöltek közül a legjobb eredményt Szöllősi János (DK, 7. sz. vk.) érte el, mindössze 65 szavazattal maradt el a győztestől. Igaz, hogy itt az MSZP nem indított jelöltet. Az MSZP-ből Sipos Tamás szerepelt a legjobban (3. sz. vk.). A megszerzett 21,61%-ot érő szavazatszám azonban csak a harmadik helyre volt elég, hiszen a Jobbik jelöltjei közül Kiss György éppen ebben a körzetben szerezte pártja legjobb eredményét 24,96%-kal.

A függetlenként induló jelöltek közül Jákli Tivadar (7.sz. vk.) hozta a legmagasabb támogatottságot 23,17%-kal (kivéve a képviselővé választott Dr. Opsitost). Jákli Tivadar mindössze 69 szavazattal szerzett kevesebben a fideszes győztesnél, de eredménye csak a harmadik helyre volt elég.

 

Ha a számok mögé nézünk: Várpalotán a nyáron Huszárné Bacsárdi Valéria és Jákli Tivadar kilépésével gyakorlatilag kettészakadt a helyi Fidesz. Polgármesterjelöltként Huszárné 1198 szavazatot (19,45%) vitt el feltehetően Talabértól, és 25 szavazattal többet szerzett, mint az MSZP és a DK-Együtt-PM baloldali két polgármester jelölt. 

 

A Jobbik háza táján is komoly változások voltak, hiszen új emberek jelentek meg, míg a régieket háttérbe szorították. A polgármesterjelöltjük szintén nem várpalotai volt, de azt ígérte, hogy ideköltözik. Bár az mszp-s Falussy Sándort nem tudta beérni (20 szavazat volt a különbség), de a DK-Együtt-PM jelöltjénél, Beck Richárdnál 55 szavazattal többet szerzett.

 

Tehát borult a Fidesz, borult a Jobbik, a bal oldali pártok ennek ellenére egyetlen körzetben sem tudtak győzni.

A legszomorúbb az egészben az, hogy ha körzetenként összeadjuk az MSZP és a DK-Együtt-PM szavazatait, még így sem nyertek volna egyetlen körzetet sem.

 

A számok azt mutatják, a függetlenként indulóknak köszönhető, hogy fakul a narancs. Nagyon lassan.

Még öt évig szagolhatjuk a fakuló narancsködöt. 


További hírek

  Magyar Péter, a hiányzó hős
2024. 04. 13. 08:33 hirhatar.hu
  Bodrogi Gyula 90 éves lett
2024. 04. 13. 08:33 hirhatar.hu
  A világ legnagyobb IT vállalata tarol a használt laptopok piacán is
2024. 04. 12. 14:15 hirhatar.hu
  Voltak turistaházaink a Budai-hegyekben is
2024. 04. 09. 19:50 hirhatar.hu
  Romos, penészes cserelakást ajánlott a MÁV a mini-Dubaj helyett
2024. 04. 04. 17:38 hirhatar.hu
  Karsai Dániel befejezi ügyvédi tevékenységét és kilép a Budapesti Ügyvédi Kamarából
2024. 04. 04. 17:38 hirhatar.hu
  A Kúrián is győzött, mégsem jut hozzá a kétmilliárdhoz
2024. 04. 04. 17:38 hirhatar.hu
  Közös EP- és fővárosi listát állít az MSZP, DK és Párbeszéd
2024. 03. 28. 21:01 hirhatar.hu
  Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
2024. 03. 28. 21:01 hirhatar.hu
  Kútmélyre zuhant a „Petőfi-film” nézettsége
2024. 03. 28. 21:01 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport