VÁRPALOTAI HÍRHATÁR - Fél éve törvénysértésben

VÁRPALOTAI HÍRHATÁR
   
 2023.12.06.
 Szerda
Ma Miklós napja van.
Holnap Ambrus napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 09. 27. 22:09     


Fél éve törvénysértésben
A soron következő testületi ülést tartotta a várpalotai testület. Hogy miről, azt csak találgatni lehet, nyilvánosan ugyanis több, mint fél éve nem tájékoztat a város honlapja. Egy év alatt sem sikerült új, a törvényi előírásoknak is megfelelő honlapot létrehozni. Határozatszámok, vita nélküli szavazás, 8 igen, két nem vagy tartózkodás. Olyan, mint a határon túli szavazás: borítékolható.

A szeptemberi soron következő testületi ülést  Katona Csaba alpolgármester vezette le. Sürgősséggel kérte a napirendre tűzni  az önkormányzat kiegészítő támogatása igényének ügyét és a temetkezési rendelt módosítását. Falussy Sándor megjegyzésként csak annyit fűzött hozzá, hogy előző nap kapták meg az anyagot és megdöbbentő, hogy a határidő négy nap múlva lejár és csak most vették észre, hogy ilyen támogatásra is van lehetőség.Nehéz témákat kiemelni a testületi ülésről, mert gyakorlatilag most is zsinórban ment a szavazás. Gyors ütemben a szavazásra váró téma száma, bizottsági állásfoglalás, egyöntetű támogatás, vita nélküli szavazás. Általában 8 igen, 1 nem, 1 tartózkodás. Mintha beragadt volna gomb.  A nyolc igen mindig bejön, aztán hol Falussy Sándor, hol Deák Istváné nyom nemet vagy tartózkodást.

 

Tisztességes újságíró persze előre felkészül a témákból. Ha van miből. Törvénytisztelő állampolgárként bárki elvárhatja, hogy a nyilvános adatokhoz hozzáférjen. Erről a törvény is rendelkezik.  „Az önkormányzati törvény (Ötv.) szerint a nyilvános üléshez készült előterjesztések és azok mellék­le­tei mindig nyilvánosak – az elektronikus információszabadságról szóló törvény (Eitv.) pedig kötelezően írja elő ezek honlapon való közzétételét.”

 

Várpalota hivatalos honlapján megtalálható 2013-as előterjesztések:  1-12  (február 21.) 14-27 (február 21.) táblázatok, mellékeltek: 53, 59, 164, 165 előterjesztések: 166, 167, 184-189, mellékletek: 54-60 és előterjesztés (KEOP) február 11 rendkívüli testületi ülés. Van még 2, azaz kettő db testületi jegyzőkönyv február 11-ei és 21-ei. A Határozatok közül  az 1-27  február 21-ei,  a 42-47 március 21-ei,  a 48-53 március 29-ei dátummal. A rendeletek és a bizottsági előterjesztések száma a honlapon pedig nulla.


Természetesen tudom, hogy átalakították Várpalota honlapját. A régi oldalra is átvezet az új, de ott csak a 2012-es és korábbi előterjesztések találhatóak,  a határozatok közül  a legújabb 2013. 04.16., a rendeletek és jegyzőkönyvek legfrissebb számai júniusiak.

2012. október 1-jével kezdte meg munkáját az újonnan alakított Hírcentrum, melynek feladata lett volna a televízió, a városi újság és a városi honlap működésének biztosítása. Igaz, hogy a kinevezett ügyvezető egy éven belül távozott és pályázat nélkül  nevezték ki az újat, de már annak is két hónapja. Azért jutott mindez eszemben, mert a szavazásra váró előterjesztések sorában szerepelt a Hírcentrum felügyelőbizottságának  módosítása.  A jelenlegi vezető ugyanis korábban felügyelőbizottsági tag volt. Tehát ajánlom figyelmébe a felügyelőbizottságnak, hogy vizsgálják meg a helyzetet. Felmerül a lehetősége annak, hogy a Hírcentrum a feladatának nem teljesítése miatt az önkormányzat törvényt sért.


Nézzünk mégis néhány konkrétumot a textületi ülés témai közül:

Szó esett a 2013 első félévi gazdásáról szóló beszámolóról. Igaz, hogy a felhalmozási és beruházási táblázatban egy sorral elírták a számokat, de ez nem torzítja állítólag a számokat. Az előre nem tervezett kiadás okán Falussy Sándor  megjegyezte, hogy biztosan az egyszerre feltörő vásárlási kényszert kellett finanszírozni. Már a bizottsági ülésen is feltette a kérdést a korábban megyei fenntartású intézményekkel kapcsolatban, ahol többletkiadások várhatók. Különösen akkor aggályos, ha erre még pályázati lehetőség sem lesz. Szeretett volna beszámolót látni a késedelmes fizetésekről is.

Az alpolgármester válaszában elmondta, hogy a kormányzat a változások miatt fellépő hiányokat megpróbálta pótolni. Remélhetőleg a jövő évi költségvetés stabilabb lesz.  Jövőre hiánnyal már nem lehet tervezni.  A fizetési kötelezettség területén jelentősebb fennakadás nem volt, bár a képviselői tiszteletdíjaknál  előfordult akadozás.

A Bakony Integrált Szakképző Központ teljesítésével kapcsolatosan szintén  Falussy Sándor fűzött rövid megjegyzést:  élt két évet.

A soron kívül tárgyba vett ponttal, az önkormányzat működésének kiegészítését lehetővé tevő előterjesztéssel kapcsolatban szintén a szocialista képviselő kérdezett: ha a felsőbb szintű jogalkotó 07.31-én jelentette meg ezt a lehetőséget, akkor miért csak most került napirendre? A kiegészítő támogatás igénylésénél a jelentős mértékű iparűzési alap csökkenésre kellene hivatkozni.  Hát ez itt nem volt, hiszen az csak néhány % volt. De drukkolunk, hogy sikerüljön, mert elképesztő, ahová sodródott a három év alatt a város. Vajon kapunk-e támogatást? Egy folyamatban lévő vagyoni perre hivatkozva is kérünk támogatás. A két érv hajánál előrángatott.


Katona Csaba szerint  nem az az alapvető probléma, hogy az elmúlt 1 évben rohamosan csökkent volna a bevétel, hanem az alapvető probléma, hogy 1996-tól semmilyen infrastruktúra nem változott. Nincs olyan ipari szegmens, ami a bevételeket tudná növelni. Az előző ciklusokban is dolgozó képviselők  emlékezhetnek, hogy több kritikus döntést is kellett hozni. Olyan ördögi körbe került a város, hogy saját erőből nem tud kimászni.  Arra kellene nagyobb erőt fordítani, hogy hogyan tudunk cégeket idehozni, akik kimozdítanak ebből a helyzetből,


A polgármesteri hivatal és az ápoló otthon létszámcsökkentését is simán vette a képviselőtestület.

További vita nélküli szavazások, majd egy kis szünet következett. Katona Csaba, ha nem is szívesen, de válaszolt  a kérdésemre. Korábban írtam a Tési dombi rehabilitációról és arról, hogy a felújítás során szétbontották a terméskő falakat. Arra voltam kíváncsi – s talán nem csak én -, hogy az elbontott köveknek mi lesz a további sorsa. Megtudtam, hogy ezek a Közüzemi Kft.-hez kerülnek, illetve a Rózsakút utcába.

A folytatásban a rendezési tervet fogadták el – szintén vita nélkül - a képviselők. Ennek örömére a beterjesztő megígérte, hogy Várpalotán jegyezteti be a cégét.

Téma volt még a hőellátás fejlesztése és az inotai  hulladéklerakó üzemletetése, a biomassza kazán is.

Katona Csaba annyi kiegészítést tett hozzá,  hogy a főmérnökkel és az igazgatóval voltak megnézni biomassza üzemet. Voltak tárgyalások, készültek tanulmányok. A kommunális lerakónak és az ott tervezett biogáznak is befogadója lenne a Közüzemi Kft. A földgáz függőséget a lehető legnagyobb mértékben kellene csökkenteni.

A települési értéktár létrehozását több hozzászólást követően első olvasatnak tekintették, a következő testületi ülésre remélhetőleg elkészül a végleges változat.

A Bakony Volán első félévi beszámolóját most elsőre, simán  elfogadták.  Szociális kérdésekről és a nemzeti vagyontárgyak hasznosításáról döntöttek még a szeptemberi ülésen a képviselők.

Kíváncsian várom, mikor olvashatjuk a részletes előterjesztéseket és határozatokat a honlapon, mikor szűnik meg az elektronikus információszabadságról szóló törvény megsértése, mikor lehet végre a város honlapjáról hiteles tájékoztatáshoz jutni. 


További hírek

  Csák miniszter cenzúrázná a mobiltelefon használatát az iskolákban
2023. 12. 05. 17:49 hirhatar.hu
  Maxi-Dubajt tervez Lázár János Rákosrendezőre
2023. 12. 05. 17:49 hirhatar.hu
  A kormánymédia túltolta a valóságon Koltai Semmelweis-filmjét
2023. 12. 05. 17:49 hirhatar.hu
  865 millióból reklámozza a katonaságot az Elk*rtuk peoducere
2023. 11. 28. 17:05 hirhatar.hu
  A DK közös ellenzéki listát állítana a fővárosban
2023. 11. 28. 17:04 hirhatar.hu
  Az eltűnt nemzeti szuverenitás nyomában
2023. 11. 28. 17:04 hirhatar.hu
  A halálos beteg alkotmányjogász szerint az eutanáziáról kellene nemzetei konzultációt tartani
2023. 11. 20. 10:49 hirhatar.hu
  Miért 2B a jelzése a Jászai Mari tér – Pesterzsébet villamosjáratnak?
2023. 11. 20. 10:49 hirhatar.hu
  Orbán veje a gazdasági bevándorlókon is gazdagodhat
2023. 11. 20. 10:49 hirhatar.hu
  Görög Zita: a „dubajozós” ismert celebek bármilyen perverzióra kaphatóak
2023. 11. 11. 16:09 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport