VÁRPALOTAI HÍRHATÁR - Felelősséggel dönteni

VÁRPALOTAI HÍRHATÁR
   
 2024.04.14.
 Vasárnap
Ma Tibor napja van.
Holnap Tas, Anasztázia napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 01. 21. 01:15     


Felelősséggel dönteni
A Polgári Platform felhívást tett közzé, melyben arra kérik a választópolgárokat, hogy ne tiltsák le adataikat a választói névjegyzékből, hanem tájékozódjanak a pártok programjai és a politikusok vállalásai között. Kész Zoltán elnökkel beszélgettünk a témáról.

A Polgári Platform egy felhívást tett közzé, melyben arra kéri a választókat, hogy ne tiltsák le az adataik használatát a választói névjegyzékben, hanem engedjék meg, hogy a pártok tájékoztassák őt a programjukról. Így tudnak csak megfontolt és felelős döntést hozni végső soron a saját sorukról. Azt javasolja, hogy „Szavazz, és döntsd el, merre menjen Magyarország, egyben szólj bele Európa ügyeibe is!” 

A felhívásról Kész Zoltánnal, a Polgári Platform elnökével beszélgettünk.


 

- A felhívásban abból indulnak ki, hogy a demokrácia alapja a jól informált, tudatos, de kritikus állampolgár. Van ma Magyarországon felelősen gondolkodó polgárság?

- Az igény megvan rá, az emberekben ott rejlik ez a gondolkodás, ki kellene aknázni. A polgári lét arról szól, hogy tudatos állampolgárok vannak, akik felelősséggel viseltetnek a saját sorsuk iránt, a kis közösségük iránt és ezután beszélhetünk arról, hogy a hazájuk iránt is. Ahhoz, hogy az értékrendünknek és értékeinknek megfelelő döntést tudjunk hozni, több forrásból is tájékozódnunk kell a pártokról, a jelöltekről és a programokról. Erre szolgál maga a kampány és aztán a választás.

 

- A felhívásban úgy fogalmaz, hogy aki nem szavaz, az a szélsőségekre szavaz. Miért gondolja ezt?

- Mert az alacsony részvétel a demokráciával szemben álló pártokat erősíti meg. Arányaiban a szélsőségesek többen mennek el voksolni. A szélsőségeknél ott van a stabilitás, ők már nem fognak más felé szavazni. Fegyelmezettem mind elmennek és fegyelmezetten szavaznak is.

 

- Említi a több forrásból való tájékozódás szükségességét. A Polgári Platform felhívása hogyan ér el az emberekhez? Országos csatornákhoz, a közmédiába sikerül-e eljuttatni a az írást?

- A média sajnos nagyon polarizált. A jelentős fajsúlyú jobboldali média nem volt fogadó erre a gondolatra, a baloldali sajtóban országosan is meg tudtunk jelenni. Nagyon nehéz eljutni mindenkihez, mintha két országban élnénk. Főleg az online felületeken próbálunk minél több embert megszólítani.

 

- Azt mondják, hogy a kampányanyagok olvasása segít megelőzni a későbbi csalódásokat. Emlékeim szerint mintha sok olyan választási ígért lett volna már az elmúlt 20 évben, amit nem tartottak be a pártok, politikusok.

- Ha elzárkózunk a politikától, az hosszú távon rosszul sül el. Akkor elbeszélünk egymás mellett, nem lesz kölcsönösség, nem alakul ki az a fajta kommunikáció, amire a képviseleti demokráciában szükség van.

 

- Azt írják. hogy a választási programok és ígéretek ismeretében lehet számon kérni a politikusok vállalásait. Ma Magyarországon reálisan számon lehet kérni, el lehet kergetni a szavukat be nem tartó politikusokat?

- Egyelőre nem, de ha a közgondolkodás ebbe az irányba indul el, akkor működni fog. Ha olyanokra szavazunk, akik tényleg képviselnek bennünket. A mai, a 70-es éveket idéző központosított oktatás éppen az ellenkező irányba mutat, nem a felelős polgárságtudatra nevel. Ez az oktatás ezen a téren is katasztrófához vezet.

 

A kampányanyagok olvasása közben tehát kritikusan tájékozódjanak és „őrködjenek maguk is a szabályok betartásán.”


További hírek

  Magyar Péter, a hiányzó hős
2024. 04. 13. 08:33 hirhatar.hu
  Bodrogi Gyula 90 éves lett
2024. 04. 13. 08:33 hirhatar.hu
  A világ legnagyobb IT vállalata tarol a használt laptopok piacán is
2024. 04. 12. 14:15 hirhatar.hu
  Voltak turistaházaink a Budai-hegyekben is
2024. 04. 09. 19:50 hirhatar.hu
  Romos, penészes cserelakást ajánlott a MÁV a mini-Dubaj helyett
2024. 04. 04. 17:38 hirhatar.hu
  Karsai Dániel befejezi ügyvédi tevékenységét és kilép a Budapesti Ügyvédi Kamarából
2024. 04. 04. 17:38 hirhatar.hu
  A Kúrián is győzött, mégsem jut hozzá a kétmilliárdhoz
2024. 04. 04. 17:38 hirhatar.hu
  Közös EP- és fővárosi listát állít az MSZP, DK és Párbeszéd
2024. 03. 28. 21:01 hirhatar.hu
  Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
2024. 03. 28. 21:01 hirhatar.hu
  Kútmélyre zuhant a „Petőfi-film” nézettsége
2024. 03. 28. 21:01 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport