VÁRPALOTAI HÍRHATÁR - Fenntartások nélküli hazaszeretet

VÁRPALOTAI HÍRHATÁR
   
 2023.12.06.
 Szerda
Ma Miklós napja van.
Holnap Ambrus napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 09. 19. 23:29     


Fenntartások nélküli hazaszeretet
100 éves a Bakony Harckiképző Központ. Ebből az alkalomból került sor az ünnepségre. A parancsnok hangsúlyozta a lakosság, a civilekkel való jó kapcsolat szükségét. A centenáriumhoz csatlakozva a HM Verga Zrt. átadta a felújított kilátót valamint a hozzá kapcsolódó kerékpárutat és tornapályát.

100 éves évfordulót ünnepelt Várpalotán a Bakony Harckiképző Központ. Történeti jogelődjének tekinti az 1905-ben Hajmáskéren létrehozott Közös Hadseregbeli Tüzérségi Lövőiskolát, valamint az 1913-ban Várpalotán megalakult Magyar Királyi Honvéd Csapat Gyakorlótér Parancsnokságát, az 1949-ben megalakított Tüzér Kiképző Központot, és az 1992-től létező Központi Gyakorló és Lőtérparancsnokságot.

Dr Hende Csaba, honvédelmi miniszter köszöntötte a vár előtt felsorakozott katonákat. Beszédét azzal kezdte, hogy a zászló a hazáért végzett munka jelképe. Az előttetek és utánatok járók példaképek lesznek mindig. Voltak és lesznek is olyanok, akik hajlandóak szolgálni a hazát. A haza védelme a harc mestersége. Minden magyar katonának minden fegyverrel tudni kell harcolni. Azt várom – folytatta a miniszter így, tegező módban -, hogy teljesítsétek a kötelességeteket.

Majd elmondta, hogy Magyarország és a honvédség is megújult, a teljes jogszabályi háttér megváltozott, akárcsak a képzés. Mindenki szolgálhatja hazáját. A katonák minden lehetséges dolgot megkapnak, amire szükségük van. Lehet számítani a katonákra, hiszen ott voltak a vörösiszap katasztrófánál, a márciusi hóhelyzetnél és az árvíznél, amikor szükség volt rájuk. Majd megköszönte a lakosságnak, hogy szeretik a honvédeket.  Ezt követően zászlószalag adományozására került sor.

BHK 101

- Miniszter úr! Várpalotához szorosan kapcsolódott a hajmáskéri bázis. Jelenleg rendkívül leromlott állapotban van. Mi lesz ennek a sorsa?

- A szükségnek megfelelően tartjuk fenn és karbantartjuk az objektumot. Az oroszok által használt és funkció nélküli épületek, mivel nincs valódi funkciójuk, nem látom lehetőségét ennek hasznosítására, és a honvédségnek nincs is ilyen feladata.

- Említette beszédében a katonák kiállását, hogy a bajban mindig lehetett rájuk számítani. Előfordulhatott-e, hogy az árvízi védekezésnél lejárt üzemidejű helikopterekkel szálltak fel a katonák?

- Nem.

- Az elmúlt időszakban hogyan változott, csökkent-e a honvédség központi költségevetési támogatása?

- 2009-hez képest jelentősen kevesebb pénzt ad a költségvetés. Ennek az az oka, hogy a gazdasági válság rákényszerítette erre az országot.  Idén az előző évihez képest 3%-kal nőtt a támogatás. De kevesebből többet hozunk ki. Afganisztánban például kétszer annyi katona szolgál, és számos más hatalmas változást is végrehajtottunk, ami hatalmas előrelépést jelent. Például ma 500 tartalékos katonánk van. Kevesebb pénzből lényegesen több katonát, tartalékos katonát tartunk hadrendben. Új katonai biztonsági szolgálatot hoztunk létre, megújítottuk a tisztképzést.

-  Elképzelhető-e az, hogy ismét lesz sorkatonaság?

- Nem, nem képzelhető el.

 

A katonák élete: szolgálat. A katonák élete feltétlen hűség, fenntartások nélküli hazaszeretet. Így volt ez száz éve, és így van ez ma is. – folytatta az ünnepséget Fürst Tamás ezredes, a MH Bakony Harckiképző Központ parancsnoka. Közép-Európa legnagyobb kiterjedésű katonai lő- és gyakorlótere számos nemzetközi együttműködésben vesz részt. 2005 óta közel 150 katonánk dolgozott különféle missziós kötelékek munkájában a világ számos pontján.

Mivel a haza védelme mindannyiunk közös feladata, ezért együtt kell működni a civilekkel. Ezek a kapcsolatok létrejöttek és zökkenőmentesen zajlanak.

Az emlékezés egyben a köszönetnyilvánítás ideje is. Elsőként az elöljáróknak, aztán a bázisok körüli települések lakónak és vezetőinek majd a társaknak és az elődöknek mondott köszönetet a parancsnok.

Elismerések, oklevelek és ajándéktárgyak átadása zárta az ünnepet.

 BHK 104

Ezt követte a Bakonykúti bázison található Madersparch Viktor kilátó ünnepélyes átadása. Itt elsőként Tengerdi Győző a HM VERGA ZRT.  vezérigazgatója mondott ünnepi beszédet. Hangsúlyozta, hogy a cég a közjóléti funkcióit igyekszik erősíteni az erdei iskolákkal, a kilátókkal, és erdei kápolnával. A közjóért dolgoznak, fontosnak tartják a vidékerősítő, a gazdaságerősítő szerepet és  a természetközeli nevelés elősegítését.

Ennek a kilátónak, tornapályának és kerékpárútnak a megépítéséhez a nyereségükből áldoztak 22 millió Ft-ot. A tornapálya 5 km hosszú 11 állomással, a kerékpárút 28 km.

 BHK 102

Általában a munkájuk egy részét honvédségi területen végzik és jó munkakapcsolat köti össze őket az alakulattal. A királyszállási erdészet szintén 100 éves lesz az idén.

 

Hende Csaba elmondta, hogy igyekeznek a honvédelem számára feleslegessé vált területeket, ingatlanokat hasznossá tenni a lakosság számára. Ez a kezdeményezés is ilyen. Majd a névadót méltatta. Fantasztikus katonai teljesítményekről beszélt, könyveiről, melyek a rendszerváltás előtt be voltak tiltva.

 BHK 103

Maderspach a rendszerváltás után a jobboldali sajtó és irodalom szimbolikus figurájává vált, helyenként „Retyezáti Rambóként” is emlegetik. Az egyik szélsőjobb oldali portál a XX. század egyik méltánytalanul elfeledett, háttérbe szorított alakjaként ír róla.

A történelemkutatók abban megegyeznek, hogy katona, író, mérnök, vadász és sportoló volt.

 

A kerékpárutat a civilek szabadon használhatják, így a kilátóhoz is eljuthatnak, nem kell hozzá külön honvédségi engedély, noha honvédségi területen halad át az út. Természetesen a kerékpárútról letérni nem szabad és lövészet idején egyébként is lezárt a terület.

 

További képeket a galériában láthatnak

 

A kitüntetettek névsora:

 

Elsőként Fürst Tamás ezredes vehetett át oklevelet Hende Csaba minisztertől majd ajándéktárgyat Várpalota város polgármesterétől.

 

Emléktárgyat kapott: Mohos Zsolt őrnagy és Török János főtörzsőrmester

Emléklapot kapott: Kopasz Csaba hadnagy, Tanhoffer István szakaszvezető

Emlékérmet vehetett át: Görbe Erika főtörzsőrmester, Bakonyvári Norbert szakaszvezető, Cseh Róbert szakaszvezető

A Vezérkari főnök emléktárgyat Polgár Sándor Csaba zászlósnak, emléklapot adott át Schuha Ádám László századosnak, Vitai Csaba zászlósnak és Szabó László főtörzsőrmesternek. 


További hírek

  Csák miniszter cenzúrázná a mobiltelefon használatát az iskolákban
2023. 12. 05. 17:49 hirhatar.hu
  Maxi-Dubajt tervez Lázár János Rákosrendezőre
2023. 12. 05. 17:49 hirhatar.hu
  A kormánymédia túltolta a valóságon Koltai Semmelweis-filmjét
2023. 12. 05. 17:49 hirhatar.hu
  865 millióból reklámozza a katonaságot az Elk*rtuk peoducere
2023. 11. 28. 17:05 hirhatar.hu
  A DK közös ellenzéki listát állítana a fővárosban
2023. 11. 28. 17:04 hirhatar.hu
  Az eltűnt nemzeti szuverenitás nyomában
2023. 11. 28. 17:04 hirhatar.hu
  A halálos beteg alkotmányjogász szerint az eutanáziáról kellene nemzetei konzultációt tartani
2023. 11. 20. 10:49 hirhatar.hu
  Miért 2B a jelzése a Jászai Mari tér – Pesterzsébet villamosjáratnak?
2023. 11. 20. 10:49 hirhatar.hu
  Orbán veje a gazdasági bevándorlókon is gazdagodhat
2023. 11. 20. 10:49 hirhatar.hu
  Görög Zita: a „dubajozós” ismert celebek bármilyen perverzióra kaphatóak
2023. 11. 11. 16:09 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport