VÁRPALOTAI HÍRHATÁR - Hazugság vagy tájékozatlanság a gyerekorvosi rendelő ügyében?

VÁRPALOTAI HÍRHATÁR
   
 2023.12.06.
 Szerda
Ma Miklós napja van.
Holnap Ambrus napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 03. 04. 12:54     


Hazugság vagy tájékozatlanság a gyerekorvosi rendelő ügyében?
Megfelelő gyermekorvosi rendelésre szükség van. Ezt senki nem kérdőjelezi meg. Az, hogy hol legyen, már komoly vitát váltott ki. A testület a 6,6 milliós új városközponti rendelő mellett döntött. Az előterjesztésben valótlan adat van a jelenlegi helyzetről.A gyermekorvos hiánya alapvető probléma Várpalotán is.

A gyermekorvosi ellátás áthelyezése Várpalotán nagy felzúdulást váltott ki. A testületi ülésen a rendelő új elhelyezéséről hoztak határozatot a képviselők. A városszerte hangoztatott probléma röviden annyi, hogy három helyett két gyermekorvos van Várpalotán, a régi, több rendelőből álló helyről elköltöztek egyetlen helyiségbe. Amíg az egyik gyerekorvos be nem fejezi a rendelést, addig a másik nem tudja elkezdeni a saját betegei ellátását. Ennek következtében nagy a torlódás, sokat kell várni a beteg gyerekekkel.

 

Ráadásul a felnőtt szakrendelések közvetlen szomszédságában van a gyermekorvosi rendelés. A helyzet rendezésére próbált megoldást találni a képviselőtestület. Az előterjesztésben ez szerepel:  „a gyermekorvosi rendelőből az épület tulajdonosa a General Medicina átköltöztette őket és a helyiséget vérvételi labor céljára a Synlab Hungary Kft. részére adta használatba.” Cserébe egy 9 m2-es helyiséget biztosított a szakrendelésekkel egy folyósón.

 

Az önkormányzat keresett és talált új helyet a gyermekorvosi rendelőnek.  A két gyermekorvossal együtt megnézték a szóba jöhető helyszíneket és úgy döntöttek, hogy az Újlaki utca 10 szám alatti egykori kereskedelmi tevékenységet folytató önkormányzati ingatlan felújítása lenne a legmegfelelőbb megoldás. Ez 6,6 millióba kerülne.


Falussy Sándor arra volt kíváncsi, hogy tájékoztatták- e az önkormányzatot, hogy egy 9 m2-es helyre költöztették a gyermekorvosokat.

Deák Istvánné azt kérdezte, hogy folyt-e tárgyalás a General Medicinával.  Szerinte átmeneti megoldás kellene addig, amíg vissza tud költözni a labor a kórházba.

A polgármester elmondta, hogy a két doktornő többször járt nála. Megnézték az összes szóba jöhető ingatlant, a Mártírok úti épületet, a régi kórházat, a Bakony utcait és az Újlaki útit. A Mártírok úti felújítása többe kerülne, a kórházzal nem egyszerű megállapodni. Itt, az Újlaki utcában lehet egy harmadik rendelőt is kialakítani. A szülők nem szívesen mennének fel a Bakony utcába a Tési-dombra. Itt nem lehet két rendelőt kialakítani és az ÁNTSZ  azt mondta, hogy ott nem fog hozzájárulni az orvosi rendelőhöz. Szerinte a General Medicinával való tárgyalástól a doktornők zárkóztak el. Bizalmi problémák is vannak, szeretnének függetlenedni.

 

Katona Csaba azzal egészítette ki, hogy a kórház felújításával hosszútávon stabilizálódik a vitás történet. A General Medicinával nem volt probléma, felújított, a központi ügylettel is kisegítette az önkormányzatot. Bérleti díjat igyekeznek szedni, ez is problémát okozhatott.

Falussy Sándor  szerint  nagy hiány van gyerekorvosból, de ez a hely nem nyerő. Nem lehet rendesen parkolni, veszélyes a közlekedése.

Deákné Istvánné azzal folytatta, hogy nincs előírva, hogy egy helyen kell a két orvosnak rendelni. Másfél, két órákat is várnak a betegek. Az sem szerencsés, hogy bekerült a felnőtt rendelések közé, mellette neurológia rendelés van, őket zavarhatja a beteg gyerekek sírása. Egyszerűbb lenne a Tési-dombi rendelő visszaállítása. Közel 5000 fős ez a városrész.  Akkor nekik nem kellene 1-2 kilométerre cipelni a gyerekeket.

 

Járási Melinda, a határozat egyik előterjesztője azt mondta, hogy már tízszer körbejárták a lehetőségeket.   A két orvosnak kell helyettesíteni a harmadikat is, egy számítógépre vannak feltelepítve az adatok, vagyis nem kivitelezhető, hogy külön helyen legyenek.

A kórház felújítása miatt a labor megkereste az önkormányzatot. Ajánlották nekik új helynek a Vöröskereszt volt épültét és Tési-dombom is mutattak még két helyet, de azok nem voltak jók. Megtalálták a megoldást, és a gyerekorvosok helyén fog működni a labor.

labor Várpalota

Dancsó doktornőtől megkapták a részt. Azt ígérte, hogy rendes helyet biztosít a két gyerekorvosnak. Erre kaptak 1 db 9 m2-es rendelőt, ez ellen a gyermekorvosok  tenni akartak és a polgármestert keresték meg. Járási Melinda újra elmondta, hogy egy számítógépen dolgoznak, ezért egy helyen kell lenniük. Azt mondta, hogy az ÁNTSZ szerint a Bakony utcában nem megvalósítható nem fogják engedni. Sok feltétet állítottak, aminek az a helység nem felel meg, bármit csinálnak, akkor sem adják meg rá az engedélyt. Így jutottak el az Újlaki utcáig. Az  orvosok is látták a helyet, nekik megfelel. Két külön orvos, külön váróval. Parkoló szempontjából is megoldott, a házak oldalában parkolók vannak kialakítva. A városban nincs olyan hely, ami minden szempontból jó lenne. Ez volt a legideálisabb.

parkoló Várpalota

Kádár István is tarthatatlannak nevezte a 9 m2-t. Javasolta, hogy a 3. praxis, ha lesz orvos, akkor a  Kálváriára kerüljön.  

Galambos Szilvia azt mondta, hogyha most nem kezdjük el megoldani a helyzetüket, a város sokkal rosszabbul járhat. A 3. orvos ha be tud lépni, akkor változhat a helyzet. A jövőbeli elképzelésekről nem gondolkodna.


Míg Falussy Sándor azon morfondírozott, hogy a tervezett 6,6 millió mire elkészül az átalakítás lesz legalább 8 millió, addig Deák Istvánné azt kérte, hogy a település szerkezetét vegyék figyelembe és a Tési-dombon valamint a Kálvárián is legyen rendelő.

 gyerekorvos Várpalota

Talabér Márta szerint nem egy nagy távolság a rendelő és az Újlaki utca. Megismételte, hogy azért kell egy helyen lenni a két rendelőnek, mert az adathordozót nem tudják megoldani. Hónapok óta keressük a megoldást, de aki nincsen jól összerakva, arra nincs befolyásunk, nem tudtunk vele dűlőre jutni - mondta.

Vajon az ÁNTSZ-re vagy a General Medicinára gondolt?

 

Megkerestük először a General Medicina ügyvezetőjét, Dr. Dancsó Mária Évát. Ő elmondta, hogy a kórház átépítés miatt kellett költözni a Synlab Hungary Kft. laborjának és kérésükre a gyermekorvosi rendelőt ő biztosította. Az átalakítás költségeit 50-50%-ban a labor és General Medicina fedezte.

A gyermekorvosoknak valóban a szakellátást biztosító rendelők mellett tudott helyet adni, de nem 9 m2-en, hanem egy 16m2-es rendelőben plusz egy 6m2-es raktározó részben, ahol a betegkartonok vannak. A folyosó egy részében játszósarkot alakítottak ki a gyerekeknek. Az ÁNTSZ az ideiglenes elhelyezést engedélyezte. A kórház felújításának befejeztével a szakellátás ebből a rendelőintézetből kikerül a felújított kórház földszintjére és akkor több hely áll majd rendelkezésre. Várhatóan nyár végén vagy szeptember-október körül.

 

A rendelési időre vonatkozó kérdésre Dr. Dancsó Mária Éva elmondta, hogy erről az orvos nem dönthet csak saját maga, hanem az önkormányzat engedélye szükséges hozzá. A saját rendelési időnek naponta legalább 3, a helyettesítésnek 2 órának kell lennie.

 

Egy kis első osztályos számolást végezve összességében 3+2=5 óra, ez megkétszerezve az orvosok számának megfelelően, gyakorlatilag napi 10 óra rendelési időnek kellene lenni.


A számítógépes adatállománnyal kapcsolatban mindössze egy dologra szeretném felhívni a figyelmet: létezik a számítógépek hálózatba kapcsolásának lehetősége nemcsak 1-2 méteres távolságon belül.

 

Az ÁNTSZ-t is megkerestük a kérdéssel, de a mai napig nem érkezett válasz.

Természetesen  az ÁNTSZ válaszát közzé tesszük és szívesen teret adunk a két gyermekorvos véleményének is

 

Az előterjesztést itt olvashatják.


További hírek

  Csák miniszter cenzúrázná a mobiltelefon használatát az iskolákban
2023. 12. 05. 17:49 hirhatar.hu
  Maxi-Dubajt tervez Lázár János Rákosrendezőre
2023. 12. 05. 17:49 hirhatar.hu
  A kormánymédia túltolta a valóságon Koltai Semmelweis-filmjét
2023. 12. 05. 17:49 hirhatar.hu
  865 millióból reklámozza a katonaságot az Elk*rtuk peoducere
2023. 11. 28. 17:05 hirhatar.hu
  A DK közös ellenzéki listát állítana a fővárosban
2023. 11. 28. 17:04 hirhatar.hu
  Az eltűnt nemzeti szuverenitás nyomában
2023. 11. 28. 17:04 hirhatar.hu
  A halálos beteg alkotmányjogász szerint az eutanáziáról kellene nemzetei konzultációt tartani
2023. 11. 20. 10:49 hirhatar.hu
  Miért 2B a jelzése a Jászai Mari tér – Pesterzsébet villamosjáratnak?
2023. 11. 20. 10:49 hirhatar.hu
  Orbán veje a gazdasági bevándorlókon is gazdagodhat
2023. 11. 20. 10:49 hirhatar.hu
  Görög Zita: a „dubajozós” ismert celebek bármilyen perverzióra kaphatóak
2023. 11. 11. 16:09 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport