VÁRPALOTAI HÍRHATÁR - Hirtelen jött testületi ülés

VÁRPALOTAI HÍRHATÁR
   
 2024.05.23.
 Csütörtök
Ma Dezső napja van.
Holnap Eszter napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 08. 29. 23:58     


Hirtelen jött testületi ülés
Mintegy 515 milliós adósságállományról, 35 millió kifizetéséről döntött a testület. Lesz Szent István szobor a vár közelében bár a szakvélemény szerint ez oda nem való. Saját kérésére felmentették a Szindbád Kht. vezetőjét, támogatták a Bán Aladár iskola igazgatói pályázatát és a diákoknak adható ösztöndíjról is döntöttek a képviselők.

A hónap utolsó csütörtöke volt, de még augusztus.

Ha az éves rendes üléseket nézzük, akkor természetes, hogy volt testületi ülés.

Ha azt nézzük, hogy nyári szünet volt még, akkor talán mégsem.

Ha azt nézzük, hogy a képviselők megkapták-e az anyagokat az ülésre, akkor igen, valamivel több, mint 16 órával.

Ha azt nézzük, hogy délután négytől másnap reggel 8-ig rendesen utána tudtak-e nézni a témáknak, alaposan meg tudták-e fontolni döntéseiket, akkor nem biztos, hogy tiszta lelkiismerettel mondhatják, hogy igen. És mi van azokkal az „elvetemült” képviselőkkel akik az adott 16 órában nem nézték meg az elektronikus levelező rendszerüket?

 

A lényeg, hogy csütörtökön rendkívüli testületi ülés volt és döntések születtek a témákban.

A Jogi és Ügyrendi Bizottság ülését reggel 7 óra 50 percre hívták össze és éppen 10 percük volt döntést hozni a tárgyalásra váró pontban.

Nyílt ülésen került sorra a Mátyás kötvények ügye. A központi költségvetés ugyanis rendelkezett az 5000 fő feletti önkormányzatok adósságának részleges átvállalásáról. A hitelező bank kezdeményezheti az államháztartásért felelős miniszternél a fennálló adósságállomány állam általi átvállalását az adott önkormányzat hozzájárulás esetén úgy, hogy az önkormányzat 7%-ot a központi költségvetés részére befizet. Gyors döntésre volt szükség.

 

Nézzünk egy kicsit a számok mögé: a Mátyás kötvényből fennálló adósság kb. 410 millió Ft, a bankszámla-hitel 105 millió Ft, összesen kb. 515 millió Ft. Ennek a 7%-át kell kifizetni szeptember végéig, durván számolva 35 millió forintot.

Persze ez kedvezőnek is mondható - hol van ez egy 10 milliárdos focistadionhoz képest? -, de ki fizeti meg az adósságot a banknak?

Az állam. Az államnak miből van pénze? A különböző helyről beszedett adókból. Az adót kik fizetik? A cégek és az állampolgárok, vagyis mi mindannyian.

A képviselők korábban döntöttek, a lakosság fizet. Megkérdezem – remélem személyesen is lesz rá módon – a város vezetőit, hogy milyen értéket tudnak felmutatni, amely ebből a durván számolva 515 millió Ft-ból megvalósult.

 

Eljátszottam a gondolattal, mi lenne, ha a lakossági hitelek 7%-át kellene magánszemélyeknek kifizetni az állam felé és a többit az állam rendezné a bankokkal. Vajon hány kényszerértékesítést és otthonvesztést lehetne megakadályozni  ezzel?

 

Téma volt még a testület ülésen a Várpalotai Ipari Park Kft. működőképtelensége miatti csődeljárás. Az önkormányzatnak, mint kisebbségi tulajdonosnak az engedélyére is szükség van ahhoz, hogy a csődeljárás meg tudjon indulni. A testület hozzájárult.

 

A nyílt ülés napirendi pontja volt még egy köztéri Szent István szobor felállítása. Az önkormányzat 3 millióért akar megvásárolni egy szobrot. A Szent István év alkalmából október 21-én szeretné felállítani ezt a Szent István út melletti parkban.

A Nemzeti Kulturális Alaphoz pályázatot kíván benyújtani a szobor árára, de ha nem nyernek, akkor a Várpalotai Közüzemi Kft. és helyi vállalkozók adják rá össze a pénzt.

A szirmabesenyői ( Miskolctól 4 km) Béres János készítette az alkotást.

A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. szakvéleményéből idézek: „A szobor szobrászatot nem tanult alkotó műve…..A következetlenségek a megjelenítést részleteiben zavaróvá teszik….köztéren való felállítása – különösen a vár közelében – fejlesztettebb, érettebb megoldású művet kívánna.”

Ennek ellenére a fideszes többségű önkormányzat elfogadta a javaslatot.

Várpalotának egészen kiváló képzőművészei vannak, van helyi kötődésű szobrász is. Hol van  a lokálpatriotizmust?

 

Zárt ülésen tárgyalták a képviselők A Szindbád Kht. vezetőjének lemondását, akit augusztus 31-ével saját kérésére felmentettek a munkája alól. Helyére egy évre kinevezték Csővári Zsófiát.

Ugyancsak zárt ülés témája volt a Bán Aladár iskola igazgatói pályázatának véleményezése. Dr Juhász Attila képviselő feleségének pályázatát a testület támogatta.

Az ösztöndíj támogatásokról is zárt ajtók mögött döntöttek. 3 éve kaphatnak a diákok a várostól ösztöndíjat havi 4-6 ezer Ft értékben. Most 30 fiatalnak szavaztak támogatást a képviselők.

 

A gyorsan összehívott rendkívüli testületi ülésnek a szokásokhoz hűen gyorsan vége is lett. Mindössze másfél óra alatt sikerült túljutni a napirendi pontokon. Szent István szobor


További hírek

  Hozd magad a Szigeten!
2024. 05. 20. 10:38 hirhatar.hu
  Összművészeti programkavalkád a Dunakanyarban: jön a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó
2024. 05. 17. 15:12 hirhatar.hu
  Legendás szupersztárt, a „pop örökös királynőjét”, valamint megannyi fejlesztést, újítást jelentett be a Sziget
2024. 05. 16. 18:26 hirhatar.hu
  Cserhalmi György is nekiment Vidnyánszkynak Kulka miatt
2024. 05. 12. 10:09 hirhatar.hu
  Kalandozás a Börzsöny nyugati felén
2024. 05. 12. 10:09 hirhatar.hu
  Eladták Kádár János egykori sofőrjének palotáját
2024. 05. 12. 10:08 hirhatar.hu
  Udvaros Dorottyát 22 év után kirúgták a Nemzeti Színházból
2024. 05. 04. 09:41 hirhatar.hu
  Szóval itt van ez a Magyar Péter
2024. 05. 04. 09:41 hirhatar.hu
  Kulka János lett a Nemzet Színésze
2024. 05. 04. 09:41 hirhatar.hu
  Márki-Zay Pétert beperelte a Fidesz-fióka civilszervezet
2024. 04. 29. 17:05 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport