VÁRPALOTAI HÍRHATÁR - Kérdezz, (úgyse arra) felelek!

VÁRPALOTAI HÍRHATÁR
   
 2024.04.14.
 Vasárnap
Ma Tibor napja van.
Holnap Tas, Anasztázia napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2016. 01. 27. 14:08     


Kérdezz, (úgyse arra) felelek!
Képviselői fogadóórát tartott Kontrát Károly Várpalotán. Vajon mi a különbség a felelet és a válasz között?Kontrát Károly, Veszprém 2. sz. választókerületének képviselője, egyben belügyi államtitkár fogadó órát tartott Várpalotán, a Polgármesteri Hivatalban. Elég sok kérdés fogalmazódott meg bennem, gondoltam, hátha kaphatok válaszokat.

Előttem is, utánam is volt, aki a képviselőre várt. Rövid várakozás után elsőként a 8-as főút elkerülő szakaszáról kérdeztem Kontrát Károlyt. Éppen tavaly januárban vontak el szépen csendben 804 millió forintot az útszakasz pétfürdői csomópontjának tervezési költségeitől és csoportosította át az összeget  a kormányzat a veszprémi körgyűrű építéséhez. Igaz, hogy ott nem valósult meg semmi, de a februári időközi országgyűlési választáson jól mutatott az állam által megtámogatott fidesz-ígéret. De hol a pénz? Korábban kerestem már rá a választ, de úgy gondoltam, hogy most a legilletékesebbtől, a térség képviselőjétől, államtitkártól választ is kaphatok.

 

A hol és miértre „nem tudom” volt a válasz, de Kontrát Károly megnyugtatott, hogy időre el fog készülni az elkerülő út. Megoldják, ugye, osztjónapot. Erről az azbeszt-ügy megoldása jutott eszembe. Hiszen éppen a kormányhivatalok közreműködésével és engedélyével került az inotai lerakóba az azbeszttel szennyezett törmelék. A tiltakozás nyomán azonban a fideszes Kontrát Károly állt az ügy élére és elintézte, hogy kézi vezérléssel, a hivatalos szervek döntéseit felülírva máshol rakatják le a veszélyes hulladékot. „Amit nem tudsz megakadályozni, annak állj az élére.” (Ilyen meggondolásból, ha az előző mszp-s kormány feltételezett lopásait nem tudták megakadályozni, akkor kormányra kerülve az élére álltak? )

 

Arra kérdésre, hogy uniós vagy hazai forrásból fedezik-e az útépítés költségét, Kontrát azt válaszolta, hogy tudomása szerint uniós forrásból. Ellentmondani látszik ennek a tavaly nyári brüsszeli döntés, melyben a korábban „előzetes felfüggesztett” 360 milliárd forintnyi problémás beruházások kifizetését simán „felfüggesztett” státuszba helyezték. Szerinte a várpalotai szakasz építése nem tartozik ebbe a körbe. A dokumentumok azonban azt mutatják, hogy kiírás szerint itt is 50 km-en belül aszfaltkeverő üzem meglétét szabták feltételnek.

 

Következő kérdésem a két szomszédos település, Várpalota és Pétfürdő között lassan 20 éve húzódó vagyonmegosztási per döntésére vonatkozott. A korábbi tárgyalások és bírósági eljárások, ítéletek során a kártérítés nagyságáról vitázott a két település vezetése, de a döntések abban megegyeztek, hogy valamennyi pénzt Várpalota fizet Pétfürdőnek. Tavaly decemberben azonban a Győri Ítélőtábla olyan jogerős döntést hozott, hogy Pétfürdő fizet Várpalotának  190 milliót, plusz a sok-sok éves kamatokat. Erről Kontrát Károly véleménye: lényeg az, hogy  véget érjen már ez az ügy és békesség legyen a települések között.

 

Hogy milyen új körülmény merült fel a döntésben, ami teljesen szembe megy a korábbi ítéletekkel, azt nem tudta megmondani, de azt tanácsolta, kérjem ki a bíróság indoklását, illetve kérdezzem meg az érintett feleket. Horváth Éva, Pétfürdő polgármestere arról tájékoztatott, hogy a pétfürdői önkormányzat felülvizsgálati kérelemmel fordul a Kúriához a döntés miatt. 

 

Végül belügyi államtitkári minőségében érintett kérdésem volt. Korábban többször foglalkoztam a KouKokai és Huszár Antal ügyével. Az álláshirdetések kapcsán való pénzlenyúlási ügyből több, mint ezer oldalas rendőrségi bejelentés, ennek következtében letartóztatás is lett. A Nemzeti Maraton néven folyó Guinnes-rekord kísérletre hivatkozó pénzgyűjtés azonban érinthetett önkormányzatokat is. Arra voltam kíváncsi, hogy a korábban, még szeptemberben feltett kérdésre talált-e a válasz Kontrát Károly. Kiderült, hogy nem történt semmi az ügyben. Ismét kértem, nézzen utána, hogy bűntető eljárás lefolytatása alatt hogyan kerülhetett Huszár Antal 2015 nyarán szabad lábra és annak is, hogy jogosan használta-e korábban azt a állítást, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság támogatását bírják. Többszöri megkeresésre ugyanis Borkai Zsolt, a MOB elnöke nem reagált.

 

Mivel ígéretekkel már tele a padlás, azért kértem egy időpontot is a belügyi államtitkártól, hogy mikorra tud utánajárni. A hét végére, azaz január 22-re ígérte a választ. Ahogy a szeptemberi kérdésre, úgy a mostanira sem kaptam feleletet. Továbbra sem lehet tudni, hogy a Magyar Olimpia Bizottság támogatott-e egy nagy valószínűség szerinti szélhámos vállalkozást vagy jogtalanul éltek vissza a nevével.

 

Azt nem mondhatom, hogy semmire nem felelt Kontrát Károly, de semmire nem kaptam választ.


Hová lett az útépítés 800 milliója? – nyugodjak meg, meglesz az út.

 

Miért született a korábbiakhoz képest homlokegyenest ellentétes bírói döntés? – fő a békesség.

 

Jogosan használta-e a MOB nevét támogatóként egy sokak pénzét lenyúló társaság? – nincs válasz.

 

Mint ahogy nincs válasz egy hónapja a várpalotai jegyzőtől sem arra, hogy mennyibe került Várpalotának a karácsonyi ünnepi díszkivilágítás.

 

Miért is teszünk fel ilyen kérdéseket? Úgysem kapunk rá választ. Mellébeszélés, elhallgatás van csak.

 

Mert megtehetik.

 

Még megtehetik.

 

 

Mezriczky Beáta


További hírek

  Magyar Péter, a hiányzó hős
2024. 04. 13. 08:33 hirhatar.hu
  Bodrogi Gyula 90 éves lett
2024. 04. 13. 08:33 hirhatar.hu
  A világ legnagyobb IT vállalata tarol a használt laptopok piacán is
2024. 04. 12. 14:15 hirhatar.hu
  Voltak turistaházaink a Budai-hegyekben is
2024. 04. 09. 19:50 hirhatar.hu
  Romos, penészes cserelakást ajánlott a MÁV a mini-Dubaj helyett
2024. 04. 04. 17:38 hirhatar.hu
  Karsai Dániel befejezi ügyvédi tevékenységét és kilép a Budapesti Ügyvédi Kamarából
2024. 04. 04. 17:38 hirhatar.hu
  A Kúrián is győzött, mégsem jut hozzá a kétmilliárdhoz
2024. 04. 04. 17:38 hirhatar.hu
  Közös EP- és fővárosi listát állít az MSZP, DK és Párbeszéd
2024. 03. 28. 21:01 hirhatar.hu
  Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
2024. 03. 28. 21:01 hirhatar.hu
  Kútmélyre zuhant a „Petőfi-film” nézettsége
2024. 03. 28. 21:01 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport