VÁRPALOTAI HÍRHATÁR - Kilóra vett turulos magyarság

VÁRPALOTAI HÍRHATÁR
   
 2024.05.23.
 Csütörtök
Ma Dezső napja van.
Holnap Eszter napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 01. 16. 12:58     


Kilóra vett turulos magyarság
Van-e joga kisajátítani bárkinek is a magyar identitást? Az Európai Parlamentben már vitáztak a pénzért vagy vélt politikai tőkéért kiárusított magyarságról, de hol van az ellenzéki pártok programjában a felelős magyarságtudat képviselete?

A rendszerváltás egyik - szerintem - háttérbe szorult témája a magyar identitás kérdése volt, a bal oldali és liberális gondolkodók nem helyeztek rá hangsúlyt. Mondhatnánk persze, hogy a jobboldal, a konzervatívok feladata lenne. Neki is esett annak idején Csurka István, aztán létrehozta belőle a Miépet. Egy torz, nemzeti színű tejfölbe mártott avitt, régimódi, a 20-as-30-as éveket restauráló formát.

 

 

A baloldalnak és liberálisoknak erre nem volt válasza, nem volt alternatívája. Egyszerűen nem foglakoztak vele. De valóban a jobboldal lehet csak hiteles képviselője nemzeti értékeinek megőrzésének? Vajon Petőfi, Ady, József Attila, Radnóti jobboldaliak voltak? Vajon konzervatívnak vallotta-e magát Szinyei vagy Csontvári?

 

Igazából milyen tettekre és kikre lehetnek büszkék a magyarok? Hozhatnánk persze történelmi példákat, de irodalmi, képzőművészeti, zenei és tudományos területen alkotók joggal emelhetők ki.

Arra már csak legyint az ember, amikor odáig mennek egyesek a szélsőjobb oldalon, hogy Jézus egyenesen csak magyar lehetett és egyébként is az egész emberiség a magyaroktól származik. A régmúltban gyökerező éles ellentéteket egyszerűn figyelembe sem veszik.

 

Talán emlékszünk még néhányan, hogy a magyar parlamentben a szent koronát, ami kereszténységünk jelképe, egy „ősmagyar sámán” táncolt körbe és áldást kért Magyarországra. Noormális? A sámán a keresztény értékekért imádkozik? Máshol biztos, ami biztos, ökomenikusan megszentelik a rovásírásos helységnév táblákat. Mondjuk persze, nevetséges, és nem foglakozunk vele, mert úgyis mindenki tudja, hogy hülyeség.

 

De nem, nem tudja mindenki, hogy hülyeség. Beveszik nagyon sokan azt a maszlagot is, hogy Jézus magyar volt. Áltudományos, saját magában ellentétekkel teli írások sokasága jelent már meg ebben a témában és vannak akik elhiszik, mert el akarják hinni. Hinni akarnak. Azt akarják hinni, hogy többek és jobbak őseik, mint más nemzet tagjai.

 

Buzgón kutatják a családfájukat, hátha valami kisebb vagy nagyobb nemesi címet találnak felmenőik között. Mintha ettől többek lennének. Semmi probléma a családfakutatással, hiszen őrizzük is meg őseink emlékét, tudjuk azt, hogy ki volt a nagyapánk, merre éltek, merre sodorta őket az élet, milyen mesterséget űztek, kivel házasodtak, de tudni kell, hogy a saját cselekedetünk határozza meg azt, hogy milyen emberek vagyunk.

 

Sokaknak szükségük van emocionális kötődésre és éppen ezt használja ki a Jobbik. Például Radnóti Miklós Nem tudhatom című verse szerepel az egyik jobbikos internetes oldalon. Ez a példa hazaszeretetből. Annak a Radnótinak a verse – hiszen szinte mindenki tudja – akit éppen a német fasiszták „jó magyarországi” helytartói kényszerítettek munkatáborba, aki ugyanolyan zsidó vallású ember volt, mint az, akire teliszájjal ma is kiabálják, hogy mocskos zsidó.

 

És a baloldal meg a liberálisok nem üvöltenek, nem ordítják bele a médiába, hogy álljon meg az erőltetett menet! Az újfasiszta szervezetek sajátítják ki a magyar identitást, acélbetétes bakancsokkal tapossák szét, ami útjukban áll  és a magyarság megőrzése nevében képzeletben már ki is irtották azokat, akik nem közéjük tartoznak.

 

A magyar parlamentben lehet zsidózni, cigányozni, faji lista felállítását kérni – nők lenézése szintén nem újdonság -  és mindezt a kormányzat tűri. Hogyne tűrné, hiszen éppen az általuk létrehozott polgári körökből jött létre a Jobbik és az éppen hatalmon levő miniszterelnök is szelektál: ha vele tartasz magyar vagy, ha nem, hát kizár a magyarságból.

 

Helyetted majd jönnek mások, határon túlról és meghálálják. Eldöntik helyetted, hogy mi a jó neked. Úgy, hogy a következményeket csak te viseled, ők maradnak a hazájukban. Vagy egyszerűen megveszik kilóra a magyarságot. Ennyi az ára oszt jónapot! Az Európai Parlamentben Göncz Kinga éppen erről beszélt tegnap. És itthon? A demokratikus ellenzék közzé tesz néhány sajtóközleményt, elhangzik néhány hozzászólás a magyar parlamentben és ennyi. Két nap, és már felejtődik is.


Sajnos az eddig megismert választási programokban sem látom, hogy kezelnék a problémát. Holott teljes a káosz ezen a téren is. Az egyik jobbikos országgyűlési képviselővel beszélgettem egy sajtótájékoztató után. Ő bizonygatta, hogy nem rasszista párt a Jobbik. Soroltam pártja parlamenti ténykedését és a képviselő azt mondta, hogy ő sem ért mindennel egyet, de a Jobbikban nem kötelező mindig úgy szavazni, ahogy a vezetés eldönti – mint a Fideszben -, hanem lehet kérni, hogy lelkiismereti okból ne kelljen szavaznia vagy másként szavazzon. Nagyszerű – mondtam – tehát ezek szerint a Jobbik egy liberális szemléletű párt? Azt hiszem a legnagyobb szitokszót mondtam ki számára.


Vajon a demokratikus ellenzéknek csak a Fideszt kell legyőznie?

Van-e üzenete, mondanivalója azok számára, akik a hagyományaikat nem a turulokon keresztül szeretnék megélni?

Akik a magyar népdalt szeretik és nem a magyar nótát?  

Akik magyar néptáncot akarnak táncolni és nem rapp-et?

Akik a történelmi tényekre kíváncsiak, nem a mondákra?

Akik nem akarnak gazdasági programot olvasni, hanem egyszerűen az apáik, nagyapáik szülőföldjén akarnak békében élni?

Akik nem akarják szégyellni magyarságukat?

Őket hogyan képviseli majd az új demokrácia? 


További hírek

  Hozd magad a Szigeten!
2024. 05. 20. 10:38 hirhatar.hu
  Összművészeti programkavalkád a Dunakanyarban: jön a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó
2024. 05. 17. 15:12 hirhatar.hu
  Legendás szupersztárt, a „pop örökös királynőjét”, valamint megannyi fejlesztést, újítást jelentett be a Sziget
2024. 05. 16. 18:26 hirhatar.hu
  Cserhalmi György is nekiment Vidnyánszkynak Kulka miatt
2024. 05. 12. 10:09 hirhatar.hu
  Kalandozás a Börzsöny nyugati felén
2024. 05. 12. 10:09 hirhatar.hu
  Eladták Kádár János egykori sofőrjének palotáját
2024. 05. 12. 10:08 hirhatar.hu
  Udvaros Dorottyát 22 év után kirúgták a Nemzeti Színházból
2024. 05. 04. 09:41 hirhatar.hu
  Szóval itt van ez a Magyar Péter
2024. 05. 04. 09:41 hirhatar.hu
  Kulka János lett a Nemzet Színésze
2024. 05. 04. 09:41 hirhatar.hu
  Márki-Zay Pétert beperelte a Fidesz-fióka civilszervezet
2024. 04. 29. 17:05 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport