VÁRPALOTAI HÍRHATÁR - Lakossági fórum a rendőrökkel

VÁRPALOTAI HÍRHATÁR
   
 2024.06.16.
 Vasárnap
Ma Jusztin napja van.
Holnap Laura napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 09. 05. 14:43     


Lakossági fórum a rendőrökkel
A közbiztonságot főleg akkor érezzük rossznak, ha minket vagy a közvetlen környezetünket ér baj. A Kismezőn történt halálos lövöldözés jobban a városrészre irányította a figyelmet. Szó esett a fegyvertatásról, betörésről, szomszédi vitákról, éjszakai hangoskodókról és a közlekedésről is. Baj esetén közvetlenül is hívhatják a körzeti megbízottat.

A nyár közepén szörnyű tragédia borzolta fel Várpalota életét.

A vadászfegyverrel való kettős gyilkosság majd öngyilkossággal végződő eset a legjobban természetesen a közvetlen környezet, a Kismező lakóinak életét érintette.

A városrész képviselője, Antal László szerdán lakossági fórumot tartott a körzeti megbízott rendőrök és a Polgármesteri Hivatal részéről Sándor Tamás aljegyző részvételével.Sokan voltak, látszott, hogy tényleg húsbavágó téma került terítékre.

Sándor Tamás mondandójában azt hangsúlyozta, hogy a szomszédvitákat szép szóval kell rendezni, mert a rossz szomszédság török átok. Nincs más megoldás, mint ha az egyik fél enged. Az lenne a legjobb – mondta, - ha békességben tudnánk élni, hogy ne kelljen senkihez sem fordulni, idegentől segítséget kérni, hogy megregulázza a szomszédot. Az idegen alatt a rendőrségre és az önkormányzatra gondolt. Hétfőn és szerdán az ügyfélfogadási időben meg lehet keresni a jegyzőt, hiszen létezik birtokvédelmi eljárás. De a lényeg - hagsúlyozva ismételten - az, hogy a feleket kibékítsék. Az lenne jó, ha mindenki betartaná az együttélés írásos és íratlan szabályait. 

 

A rendőrszázados elmondta, hogy a Kismezőn nyáron konkrét gyilkossági ügyet nem a várpalotai kapitányság vizsgálja, így a nyomozás eredményeiről sem tud beszámolni. Közölte, hogy ha lakossági bejelentés érkezik bármilyen zaklató ügyben akkor erre a rendőrség reagálni fog.

A helybeliek kérdéseket tehettek fel a jelenlevőknek.

Elsőként arra voltak kíváncsiak, hogy mi a konkrét teendő, ha éjszaka mászkálnak a saját kertjében, az udvarában. Meddig terjed az önvédelem és a fegyverviselés szabályairól szerettek volna hallani a résztvevők.

Először is értesíteni kell a rendőrséget – hangzott a válasz -, nem kell megvárni, hogy betörjenek a házba. Így akár tetten is érthetik a betörőt. Magánindítványban pedig meg lehet tenni a feljelentést.

Állampolgári jogunk az életünket megvédeni, bármilyen eszközt használhatunk, de majd a bíróság dönti el, hogy jogos volt-e az önvédelem módja.

A vadászfegyverhez engedély kell. Legálisan lehet a birtokunkban gázriasztó fegyver, de az utcára viselési engedély kell hozzá.

Gázspray-t és paprika spray-t is tarthatunk magunknál, de csak 18 év feletti személy. Ha ezeket indokolatlanul használjuk vagy megfélemlíteni akarunk valakit, akkor szabálysértést követünk el. Fontos, hogy ezeket az eszközöket is csak hivatalos helyről (fegyverüzletből) szerezhetjük be.

 

Egy másik helybeli lakos, volt rendőr azt hiányolta, hogy miért nem járőröznek sokkal többet a területen és miért nem gyalog, miért csak kocsival járják körbe a területet. Elmondta, hogy annak idején nagyobb tekintélye volt a rendőröknek.

A következő ottlakó azt mondta, hogy ő lát elég rendőrt a területen és nem gondolja, hogy rosszabb lenne a közbiztonság, mint bármelyik más területén a városnak.

Aztán egy néni mesélte el, hogy az ő kertjében is jártak idegenek, de elzavarta őket. Mire kiérnek a rendőrök, addigra a betolakodók már eltűnnek, mint a kámfor. A Kisemzőn sok idős ember él és igenis több rendőrre volna szükség. Sok a részeg alakot is ezen a területen.

 

Előjött  a szó a kocsmák körüli állapotokról is, arról, hogy mennyire zavarja az ott lakók nyugalmát a hangoskodás.

Többször jelentették már be a polgármesteri hivatalban, hogy zavaró a kocsma késői nyitvatartása. Olyankor egy rövid időre megszűnik az éjszakai zaj, de újra és újra megkapja a Kiskulacs az engedélyt az éjszakai nyitvatartásra.

Erre a felvetésre az aljegyző reagált. Azt mondta, hogy a hivatalban ez a jegyzőhöz tartozik, neki nem lenne célszerű nyilatkoznia, hiszen nem ismeri az ügyet, de utána fog nézni. Minden eljárásnak döntéssel kell végződnie, tehát ennek nyoma kell, hogy legyen.

A döntéseket a jogszabályok és az élethelyzet indokolja.

 

Szinét egyik lakos vetette fel, hogy a polgárőrséggel is fel kellene venni   a kapcsolatot, segítsenek be a járőrözésben.

A körzeti megbízottak vezetője, Csór Enrico válaszolt a felvetésre. Négy fővel vigyázzák biztonságunkat Téstől kezdve Inota falu és Készenléti lakótelepen, a környező szőlőhegyeken keresztül egész Várpalotán és Öskün. Régóta itt dolgozik és ismeri helyzetet. Nagyon nagy területük van, és mindenhol fenn kell tartani a rendet.

A Kismező nem tartozik a közbiztonságilag frekventált területek közé. A telefonszáma nyilvános, 10 éve változatlan és kéthetente fogadóórát is tart, de szinte senki nem keresi. Ha kell gyalogolnak.

Szerinte igenis van tekintélyük a rendőröknek.

A fegyvertartásra visszatérve elmondta, hogy a rendőrség hatáskörébe kizárólag a fegyver tartás körülményeinek vizsgálata tartozik, amit évente egyszer kell elvégezni. Hogy a vadászfegyver tartásához miért nem kell pszihológia vizsgálat, az nem a rendőrség dolga.

Szívesen tart előadást akár idősebbeknek is pl. a trükkös lopásokként ismert esetek kivédésének lehetőségeiről is.

 

A közlekedéssel kapcsolatban voltak még észrevételek. A közlekedés szempontjából veszélyes helyeket említettek a résztvevők. Panaszolták, hogy nagyteljesítményű de rendszám nélküli motorokkal borzolják egyesek a lakosok kedélyeit. A szűk utcák alkalmatlanok a kétirányú közlekedésre és az útpadkánál a vízelvezetés sincs megoldva.

Végül a körzeti megbízott, Csór Enrico megadta a telefonszámát, amin bármikor el tudják érni őt közvetlenül, ha segítségre van szükségük. Fontos, hogy Téstől kezdve Várpalotán át Ösküig tud intézkedni.

 

A telefonszáma: 06/306507171.


Hívják, ha gondjuk van!


További hírek

  Rogán Cecíliáék fantom médiacége bő milliárdos bevételt produkált
2024. 06. 11. 18:06 hirhatar.hu
  Választások után – sokan vannak még a változások ellen
2024. 06. 11. 18:06 hirhatar.hu
  „Öntsünk TISZ(t)A vizet a pohárba” – Magyar Péter reagált az ATV nyilatkozatára
2024. 06. 11. 18:06 hirhatar.hu
  Botrány Újpesten - hazugságok hálójában a helyi politika
2024. 06. 07. 19:29 hirhatar.hu
  Pazar színházi és utcaszínházi előadások a VéNégy Fesztiválon
2024. 06. 07. 19:29 hirhatar.hu
  Visszalépett Szentkirályi Alexandra a főpolgármesteri jelöltségtől
2024. 06. 07. 19:29 hirhatar.hu
  Hamarosan startol a VéNégy Fesztivál, 4 nap varázslat a Dunakanyarban
2024. 06. 04. 15:41 hirhatar.hu
  A Magyar Péter jelenségről
2024. 06. 04. 15:41 hirhatar.hu
  Idén is nagy merítés lesz a hazai előadókból a Szigeten
2024. 06. 04. 15:41 hirhatar.hu
  Azahriah egy Fidesz-influenszer szemével
2024. 05. 31. 10:22 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport