VÁRPALOTAI HÍRHATÁR - Nyuszi a kalapban...

VÁRPALOTAI HÍRHATÁR
   
 2023.12.06.
 Szerda
Ma Miklós napja van.
Holnap Ambrus napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2015. 03. 16. 14:29     


Nyuszi a kalapban...
A kis cirkuszigazgató esete talicskalajos illuzionistával. A közönség egy része még bízik a csodákban... La Rosa írása

Ismerjük a trükköt már öntudatra ébredésünk óta. Ismeri az is, aki még életében nem volt cirkuszban, mert annyira triviális. És mégis mindig rácsodálkozunk és megtapsoljuk, amikor a bűvész előhúzza a fehér nyuszit az üresnek vélt fekete cilinderből. Csettintünk, mosolyogva egymásra nézünk és azt mondjuk, hogy: „azannya” és hogy:” ez igen”, és boldogok vagyunk a tudattól, hogy most aztán megint nagyon át lettünk baszarintva.


Pedig nem a nyúl fülénél fogva való kicibálása a mutatvány csúcsa, mert azt bárki meg tudná csinálni, az igazi titok abban áll, hogy, hogyan került a nyuszi a kalapba? 

A trükköt ki kellett találni, fel kellett építeni, ezerszer el kellett próbálni, amíg végre el lehetett adni és a közönség elé állni vele. Az ember nem is érti, hogy valakik miért fordítanak akkora energiát arra, hogy másokat becsapjanak. De ha egyfelől belegondolunk az emberi természetbe, hogy a többség igényli, hogy illúziók között éljen, másrészt megnézzük a Houdinik és David Copperfield-ek bankszámláit, megértjük a motivációt.


Nem mindenkinek adatik meg egyébként a nagy trükk kitalálása vagy elsajátítása. Sok a műkedvelő és a pancser, de a becsapottak sokszor nem is képesek különbséget tenni átverés és átverés között. Van akinek már az itt a piros, hol a piros is felér egy varázslattal…


Ezt a kis bevezetőt csak azért írtam, hogy mindenki kedvére behelyettesíthesse a nagy magyar nemzeti cirkusz bűvészeinek és bohócainak produkcióit. Hogy legyen viszonyítási alap, mondjuk egy pakli kártyával előadott mutatvány és egy vasúti szerelvény eltüntetése között. Ugyan mind a kettő csak egy illúzió, de azért van különbség.


Mert kajaibrahim és josziptot, csak egy egyszerű kártyatrükk ebben a történetben, egy ász és egy dáma a mandzsettába bújtatva, a millenáris gagyi órái összecsomózott kendők, de még az eladott pártszékház sem több egy lebegő-táncoló varázspálcánál. Ezek egyszerű ujj gyakorlatok voltak talicskalajos varázsinas számára, aki annak idején itt mondta ki először, hogy csiribú-csiribá, csak a kezemet figyeljék, mert csalok. Jobban mondva, hogy mindenkinek állampolgári joga hülyének lenni. Persze mondhatta volna azt is, hogy nyaljátok ki, mert már azt a mutatványt is körbeállták és megtapsolták a nagyon hülyék.

 

Csak azt nem tudták, hogy ez még csak a kezdet, a közönség tesztelése. Ha ezt beszopják, akkor érdemes agyalni a további trükkökön. Talicskalajos szorgalmas kitartó munkával bűvész inasból illuzionistává nőtte ki magát, csak éppen nem galambokat tüntetett el, hanem kompromittáló adatokat a hosszú bájtok éjszakáján. Azért ezt a számot már jegyezték a piacon, ez nem abból a tizenkettő egy tucat, fajtából való. Teltházas előadások követték egymást, a mélynövésű cirkuszigazgató pedig esténként elégedetten dörzsölte a tenyerét, a vártnál is gyorsabb gyarapodás miatt. És az igazán nagy mutatványok még hátra voltak. A levitáció a színpadon. 3000 milliárd forint elrablása, fényes nappal, dobszó mellett, az orrunk előtt. Hiába meresztettük a szemünket, mire felocsúdtunk huss eltűnt a nyugdíj megtakarításunk. 


A bűvésznek ugyan jó gázsija volt, de egy idő után megunta, hogy az ő produkciói tartják el az egész cirkuszt. A tornából felmentett kövér artistákra, a szánalmas bohócokra és a részeges állatidomárokra ugyanis senki sem volt kíváncsi. Ráadásul a sikert a kicsi igazgató kisajátította magának, a kudarcot meg a társulatra lőcsölte. Lubickolt a népszerűségben, amíg talicskalajosnak nem lett elege az önfényező pojácából. 


A kis cirkuszigazgató azt gondolta, hogy a mutatvány majd menni fog a bűvész nélkül is. Elég elmormogni a varázsigéket, mosolyogni és meghajolni. Nem tudta, mert soha nem is próbálta, hogy a varázslást, bármekkora szélhámosság is, de kitartó munkának kell megelőznie. A tudást ugyanis nem lehet hittel helyettesíteni. Most ott áll a manézs közepén, kezében egy varázspálcával hadonászva, de nem történik semmi. A közönség egy része még bízik a csodában, de a többség már fütyül. Táblákat emelgetnek a magasba, rajta a felirat: „az igazgató geci!” 


Talicskalajos visszahúzódva várja a híreket. Nem tudom, hogy eszébe jut-e, hogyan halt meg Houdini, a valaha élt legnagyobb (milyen érdekes, véletlenül magyar származású) illuzionista?

A mestert, akinek hasfalán egy elefánt is állhatott, saját kérésére egy egyetemista gyomorszájon ütötte. Beteg, perforálódott vakbele szinte felrobbant az ütéstől, és néhány nap múlva meghalt…

 

 

 

La Rosa


További hírek

  Csák miniszter cenzúrázná a mobiltelefon használatát az iskolákban
2023. 12. 05. 17:49 hirhatar.hu
  Maxi-Dubajt tervez Lázár János Rákosrendezőre
2023. 12. 05. 17:49 hirhatar.hu
  A kormánymédia túltolta a valóságon Koltai Semmelweis-filmjét
2023. 12. 05. 17:49 hirhatar.hu
  865 millióból reklámozza a katonaságot az Elk*rtuk peoducere
2023. 11. 28. 17:05 hirhatar.hu
  A DK közös ellenzéki listát állítana a fővárosban
2023. 11. 28. 17:04 hirhatar.hu
  Az eltűnt nemzeti szuverenitás nyomában
2023. 11. 28. 17:04 hirhatar.hu
  A halálos beteg alkotmányjogász szerint az eutanáziáról kellene nemzetei konzultációt tartani
2023. 11. 20. 10:49 hirhatar.hu
  Miért 2B a jelzése a Jászai Mari tér – Pesterzsébet villamosjáratnak?
2023. 11. 20. 10:49 hirhatar.hu
  Orbán veje a gazdasági bevándorlókon is gazdagodhat
2023. 11. 20. 10:49 hirhatar.hu
  Görög Zita: a „dubajozós” ismert celebek bármilyen perverzióra kaphatóak
2023. 11. 11. 16:09 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport