VÁRPALOTAI HÍRHATÁR - Protkót a fogatlan oroszlánnak!

VÁRPALOTAI HÍRHATÁR
   
 2024.04.14.
 Vasárnap
Ma Tibor napja van.
Holnap Tas, Anasztázia napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 12. 12. 11:44     


Protkót a fogatlan oroszlánnak!
Várpalotán sürgősséggel második alpolgármestert választott a testület. Egy kis csúsztatásos - talán - megfélemlítés és egy választási blöff lelepleződése is belefért a decemberi testületi ülésbe.

Már másodszorra nem tudtam személyesen részt venni a szokásos testületi ülésen, mert a szokásostól eltérően nem a hónap utolsó csütörtökén tartották. Így jár az, aki előre tervez és azt hiszi, hogy egy képviselő testület is ezt teszi.

A sajtóban megjelent már, hogy milyen rendkívül fontos kérdésben volt kénytelen dönteni Várpalota képviselőtestülete. Sürgősséggel terjesztette be a polgármester, hogy még egy alpolgármesterre van szüksége, mert „azt az önkormányzatok által ellátott feladatok nagyságrendje, összetettsége indokolja.”

 

Várpalota 20 ezres lakosságát 11 önkormányzati képviselő és egy polgármester hivatott esküjük szerint „tisztességgel képviselni”. Mindezt pénzért teszik. Nem kevés pénzért. Most mégis az egyik legfontosabb feladatra, „az Európai Uniós pályázatok közül a kis és középvállalkozások számára a források elnyerése, valamint a munkahelyteremtés”-re külsőst kérnek fel. Jó pénzért. 455.470,- + 15% költségtérítésért. Egy év alatt ez 6 millió 285 ezret jelent. És persze a járulékok.

 

Ezúttal felkérem a város jegyzőjét, hogy tájékoztassa a Várpalotai Hírhatárt arról, hogy Várpalota Város Önkormányzati Képviselő-testülete éves szinten összesen mennyibe kerül a város lakóinak. Beleértve a polgármester, az alpolgármesterek, a képviselők, a bizottságok külsős tagjainak tiszteletdíját és a hozzá társuló járulékokat.

 

Visszatérve a decemberi testületi üléshez: azzal, hogy a gazdasági élet fellendítésére külön alpolgármestert választottak, ezzel gyakorlatilag azt ismerték el, hogy a választott 12 fő nem képes ellátni a saját feladatát. Az önkormányzati választási kampányban talán egyetlen jelölt sem hagyta ki a programjából a munkahelyteremtést, a gazdaság élénkítésének nemes feladatát.

A Fidesz-vezetésű testületek a saját, immár 9. éve tartó tehetetlenségüket ismerték el ezzel. A demokratikus pártok képviselői korábban hiába nyújtottak be javaslatokat, azokat simán lesöpörték az asztalról, aztán már  nem is próbálkoztak. A Jobbiknak nem emlékszem előterjesztett javaslatára.

 

A testületbe az idei választáson egy független jelölt is bejutott, Dr. Opsitos István az inotaiakat képviseli. Talabér Márta polgármester azzal indította számára a képviselői munkájának helyét és lehetőségét, hogy a Jobbik bújtatott emberének titulálta, majd azt mondta, hogy kétmillióval tartozik a városnak, és ha azt befizeti, máris fedezi az új alpolgármester tiszteletdíját. Nem tudom, hogy Talabér Márta mit tanult matematikából, de a 6 millió mégiscsak háromszor több, mint a 2 millió. Mifelénk.

 

A VEOL tudósításához hozzászólva Opsitos doktor részletesen leírta, hogy milyen 2 millióról beszélt Talabér, és azt is, hogyan sikerült az önkormányzat hathatós segítségével összehozni a Készenléti lakótelep orvosi rendelőjének adósságát.

 

A lényeg persze az, hogy titkos szavazással 9 igen szavazattal Zugor Balázs fogtechnikus Katona Csaba alpolgármester mellett szintén alpolgármester lett.

 

Még egy érdekesség – biztosan több is lehetett volna - a testületi ülésről: az Ápoló Otthon elnevezésének Szépkorúak Otthona névre változtatása. A hely ugyan a régi marad, de az új székhelyet majd egyszer az inotai Bercsényi utcában képzelik el, a régóta félkészen otthagyott épületben. Csakhogy éppen a választás előtt arról szóltak a fideszes fanfárok, hogy megvásárolja egy cég ezt az ingatlant és rendbe teszi. „10 évig ott állt a torzó, kutyának sem kellett, a városnak 45 millió forintja állt benne, ennyiért vásárolták meg egy becsődölt vállalkozótól. Egyszercsak, így az országgyűlési választások előtt bő két hónappal befújt a szél a városba egy budapesti céget, ami éppen 45 millió forintot ígért érte.”

Az akkori pályázó cég, a könyveléssel foglalkozó Profitkész Kft képviseletében „Tremel Zoltán elmondta, hogy az idősek házát megépítenék. (A temető mellett) Egy helybeli ismerős által ismerték meg ezt a lehetőséget. Megtekintették, ismerik az állapotát és ennek tudatában ajánlották fel az árat. Ez év végére be is szeretnék fejezni a munkálatokat. Természetesen gazdasági számításokat végeztek a megtérülésről és a költségekről, de konkrétumokkal még nem tudott szolgálni.”

 

Na, ez sem jött be. Ahogy nem lett uszoda, nem lett Pannónia gyár, nem lett arab befektető és sorolhatnánk tovább is.

Vagyis a 9. éve a várost irányító Fidesz a jelek szerint rájött arra, hogy fogatlan oroszlán, ezért most kerestek egy fogtechnikust, aki protézist csinál az oroszlán szájába? S ezt persze meg kell fizetni. Drága a fogászati beavatkozás. Kérdés, hogy tud-e majd harapni vele vagy továbbra is csak morog az az oroszlán? 

 

 

 

Mezriczky Beáta


További hírek

  Magyar Péter, a hiányzó hős
2024. 04. 13. 08:33 hirhatar.hu
  Bodrogi Gyula 90 éves lett
2024. 04. 13. 08:33 hirhatar.hu
  A világ legnagyobb IT vállalata tarol a használt laptopok piacán is
2024. 04. 12. 14:15 hirhatar.hu
  Voltak turistaházaink a Budai-hegyekben is
2024. 04. 09. 19:50 hirhatar.hu
  Romos, penészes cserelakást ajánlott a MÁV a mini-Dubaj helyett
2024. 04. 04. 17:38 hirhatar.hu
  Karsai Dániel befejezi ügyvédi tevékenységét és kilép a Budapesti Ügyvédi Kamarából
2024. 04. 04. 17:38 hirhatar.hu
  A Kúrián is győzött, mégsem jut hozzá a kétmilliárdhoz
2024. 04. 04. 17:38 hirhatar.hu
  Közös EP- és fővárosi listát állít az MSZP, DK és Párbeszéd
2024. 03. 28. 21:01 hirhatar.hu
  Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
2024. 03. 28. 21:01 hirhatar.hu
  Kútmélyre zuhant a „Petőfi-film” nézettsége
2024. 03. 28. 21:01 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport