VÁRPALOTAI HÍRHATÁR - Szűk körben a Szent Borbála emlékműnél

VÁRPALOTAI HÍRHATÁR
   
 2022.08.17.
 Szerda
Ma Jácint napja van.
Holnap Ilona napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 09. 08. 06:03     


Szűk körben a Szent Borbála emlékműnél
A Várpalotai Napok utolsó napján a Szent Borbála emlékműnél idézték fel a Bányász napok emlékét. 1950 óta szeptember első vasárnapján ünneplik a sokszor nehéz fizikai munkát igénylő szakma egykori és egyre kevesebb jelenlegi dolgozóját.

A 64. Bányásznapon Várpalotán a Bányász Fúvószenekar zenés ébresztője után ismét a Szent Borbála emlékműnél került sor a megemlékezésre.

 

 

 

Katona Csaba alpolgármester József Attila soraival kezdte ünnepi beszédét a Rákóczi telepi bányász emlékműnél.

Valójában a város alapjainak megteremetését a bánya megnyitása és később a bővítése hozta. Egy város épült fel egy falu helyén. Minden évben felelevenítik ennek történetét és azt is, hogy milyen súlyos problémát jelentett a bánya bezárása. Nem azért zárták be a bányát, mert elfogyott a szén, hanem azért, mert nem volt gazdaságos a kitermelése. Évről évre visszatérő optimizmussal vetődött fel az újranyitás lehetősége, de mára egyre jobban a jövőbe tűnik ez a történet – mondta Katona Csaba.

 

A bányászoknak köszönhető nemcsak maga a megemlékezésnek helyet adó emlékmű, hanem a környék gondozása, a bányász hagyományok ápolása is. Mindannyiunk számára fontos az az összefogás, amit megtanulhatunk az egykori bányászoktól és családjaiktól. Katona Csaba azt kívánta, hogy ne csak a Rákóczi telepiek, hanem a város egésze tudjon összefogó erőt képezni.

 

Az előbb csak szemerkélő majd egyre jobban ráeredő esőben Dr. Buzás István folytatta a megemlékezést. Felelevenítette az ünnep eredetét, a tatabányai bányászokra zúdított csendőrsortüzet, aminek emlékére 1950-ben hívták életre a Bányász napot.

 

Beszédében ezt követően a bányászok munkájának elismerése kapott főszerepet. Felidézte a nehéz fizikai munkát, a régi komor munkakörülményeket, a 12, sőt 16 órás munkaidőket is. A maximumot nyújtották különösen a fizikai munkások a természeti nehézségekkel megküzdve. Nyugodt lelkiismerettel gondolhatnak mindnyájan ezekre az időkre. Megtanulták az egymáshoz való alkalmazkodást, hiszen a természettel csak közösen tudtak megküzdeni.

 

Einreihof Attila folytatta a megemlékezések sorát. Előbb 1876-tól kezdve a helyi bányászat történetét, fejlődésének jelentős lépcsőit idézte fel. A bányászat veszélyes és sok áldozatot is követelt. A bányász közösség számára nemcsak a munka során elvesztett társak emléke fájó, hanem egykori munkatársaik és családjuk elvesztése is megrázó. Egy perces néma főhajtással emlékeztek a közelmúltban távozott társaikra.

 

A szokásokhoz híven a bányász himnusszal és koszorúzással zárult a reggeli ünnepség. Ezt követően forró tea és saját készítésű sütemény várta a vendégeket.

 

Az esőben ugyan elmaradtak a hosszú beszélgetések, de a Rákóczi Telepi Baráti Kör tagjai nemcsak az ünnep alkalmával követik egymás életét, hanem a baráti, családi kötődések által is.


További hírek

  Kisfaludy államtitkár szerint elég lesz télen 20 fokra fűteni az osztálytermeket
2022. 08. 16. 18:56 hirhatar.hu
  A hajdan szappanopera dalversenyen felkapaszkodott Tóth Gabi ma már a nemzet nagyasszonya címre pályázik
2022. 08. 16. 18:56 hirhatar.hu
  Sehol sincs az infláció és a kormánymédia túlsúlya: leszbikus csók miatt bepanaszolta a Netflixet a magyar médiahatóság
2022. 08. 16. 18:56 hirhatar.hu
  Pénzmosodának nézték Sarka Kata és Rogán-Gaál Cecília profitbányáját
2022. 08. 13. 21:59 hirhatar.hu
  Tuzson Bence szerint a „bacon” szó a Bakonyból ered
2022. 08. 13. 21:59 hirhatar.hu
  Tovább csökken a Fidesz támogatottsága
2022. 08. 13. 21:59 hirhatar.hu
  Valótlanul vádolták a DK-s politikust – kíméletlen helyreigazítást kellett közölnie a 168.hu portálnak
2022. 08. 10. 17:08 hirhatar.hu
  Az ész megáll – kis közéleti színes hír
2022. 08. 10. 17:08 hirhatar.hu
  A gyerekeik jövője miatt aggódnak – már 50 000-en bejelentkezek a Kossuth téri tüntetésre
2022. 08. 10. 17:08 hirhatar.hu
  Az élet mégis szép, kezdődik a Sziget!
2022. 08. 09. 19:33 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport