VÁRPALOTAI HÍRHATÁR - Szűk körben a Szent Borbála emlékműnél

VÁRPALOTAI HÍRHATÁR
   
 2024.05.23.
 Csütörtök
Ma Dezső napja van.
Holnap Eszter napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 09. 08. 06:03     


Szűk körben a Szent Borbála emlékműnél
A Várpalotai Napok utolsó napján a Szent Borbála emlékműnél idézték fel a Bányász napok emlékét. 1950 óta szeptember első vasárnapján ünneplik a sokszor nehéz fizikai munkát igénylő szakma egykori és egyre kevesebb jelenlegi dolgozóját.

A 64. Bányásznapon Várpalotán a Bányász Fúvószenekar zenés ébresztője után ismét a Szent Borbála emlékműnél került sor a megemlékezésre.

 

 

 

Katona Csaba alpolgármester József Attila soraival kezdte ünnepi beszédét a Rákóczi telepi bányász emlékműnél.

Valójában a város alapjainak megteremetését a bánya megnyitása és később a bővítése hozta. Egy város épült fel egy falu helyén. Minden évben felelevenítik ennek történetét és azt is, hogy milyen súlyos problémát jelentett a bánya bezárása. Nem azért zárták be a bányát, mert elfogyott a szén, hanem azért, mert nem volt gazdaságos a kitermelése. Évről évre visszatérő optimizmussal vetődött fel az újranyitás lehetősége, de mára egyre jobban a jövőbe tűnik ez a történet – mondta Katona Csaba.

 

A bányászoknak köszönhető nemcsak maga a megemlékezésnek helyet adó emlékmű, hanem a környék gondozása, a bányász hagyományok ápolása is. Mindannyiunk számára fontos az az összefogás, amit megtanulhatunk az egykori bányászoktól és családjaiktól. Katona Csaba azt kívánta, hogy ne csak a Rákóczi telepiek, hanem a város egésze tudjon összefogó erőt képezni.

 

Az előbb csak szemerkélő majd egyre jobban ráeredő esőben Dr. Buzás István folytatta a megemlékezést. Felelevenítette az ünnep eredetét, a tatabányai bányászokra zúdított csendőrsortüzet, aminek emlékére 1950-ben hívták életre a Bányász napot.

 

Beszédében ezt követően a bányászok munkájának elismerése kapott főszerepet. Felidézte a nehéz fizikai munkát, a régi komor munkakörülményeket, a 12, sőt 16 órás munkaidőket is. A maximumot nyújtották különösen a fizikai munkások a természeti nehézségekkel megküzdve. Nyugodt lelkiismerettel gondolhatnak mindnyájan ezekre az időkre. Megtanulták az egymáshoz való alkalmazkodást, hiszen a természettel csak közösen tudtak megküzdeni.

 

Einreihof Attila folytatta a megemlékezések sorát. Előbb 1876-tól kezdve a helyi bányászat történetét, fejlődésének jelentős lépcsőit idézte fel. A bányászat veszélyes és sok áldozatot is követelt. A bányász közösség számára nemcsak a munka során elvesztett társak emléke fájó, hanem egykori munkatársaik és családjuk elvesztése is megrázó. Egy perces néma főhajtással emlékeztek a közelmúltban távozott társaikra.

 

A szokásokhoz híven a bányász himnusszal és koszorúzással zárult a reggeli ünnepség. Ezt követően forró tea és saját készítésű sütemény várta a vendégeket.

 

Az esőben ugyan elmaradtak a hosszú beszélgetések, de a Rákóczi Telepi Baráti Kör tagjai nemcsak az ünnep alkalmával követik egymás életét, hanem a baráti, családi kötődések által is.


További hírek

  Hozd magad a Szigeten!
2024. 05. 20. 10:38 hirhatar.hu
  Összművészeti programkavalkád a Dunakanyarban: jön a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó
2024. 05. 17. 15:12 hirhatar.hu
  Legendás szupersztárt, a „pop örökös királynőjét”, valamint megannyi fejlesztést, újítást jelentett be a Sziget
2024. 05. 16. 18:26 hirhatar.hu
  Cserhalmi György is nekiment Vidnyánszkynak Kulka miatt
2024. 05. 12. 10:09 hirhatar.hu
  Kalandozás a Börzsöny nyugati felén
2024. 05. 12. 10:09 hirhatar.hu
  Eladták Kádár János egykori sofőrjének palotáját
2024. 05. 12. 10:08 hirhatar.hu
  Udvaros Dorottyát 22 év után kirúgták a Nemzeti Színházból
2024. 05. 04. 09:41 hirhatar.hu
  Szóval itt van ez a Magyar Péter
2024. 05. 04. 09:41 hirhatar.hu
  Kulka János lett a Nemzet Színésze
2024. 05. 04. 09:41 hirhatar.hu
  Márki-Zay Pétert beperelte a Fidesz-fióka civilszervezet
2024. 04. 29. 17:05 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport