VÁRPALOTAI HÍRHATÁR - Több ami összeköt, mint ami szétválaszt

VÁRPALOTAI HÍRHATÁR
   
 2023.12.06.
 Szerda
Ma Miklós napja van.
Holnap Ambrus napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 10. 27. 23:35     


Több ami összeköt, mint ami szétválaszt
Két éves visszatekintés a sajtótájékoztatón a Demokratikus Koalíció országos és helyi munkájáról. Az aktuálpolitikára kitérve Deák Istvánné azt mondta, hogy csak teljeskörű összefogással lehet leváltani a mostani kormányt. Összefogás esetén ez a választókerület is tárgyalási alap.

A hét utolsó munkanapján Deák Istvánné, a Demokratikus Koalíció várpalotai szervezetének elnöke tartott sajtótájékoztatót. A DK két évi munkájáról adott rövid áttekintést országos és helyi vonatkozásban.
Már 2011. december első napjaiban Várpalotán is megalakult a helyi Demokratikus Koalíció,  azóta folyamatosan nő és erősödik nemcsak országosan, hanem Veszprém megyében és itt Várpalotán is. Több, mint 800 településen 8000 tagjuk van. Ennek köszönhető, hogy mind a 106 választókerületben egyéni országgyűlési képviselőjelöltet tudott állítani. Itt, a balatonfüredi körzetben több, mint 100 tagjuk van.

 

Az október 12-ei tisztújító kongresszuson újra Gyurcsány Ferencet választották pártelnökké.

A kongresszuson az egyéni jelölteket mutatták be.

A balatonfüredi választókerülethez 44 település tartozik. Erre a területre a DK Deák Istvánnét jelölte és fogadta el országgyűlési képviselőjelöltnek. A jelöltséggel együtt nem csak azt írta alá, hogy vállalja a jelöltséget, hanem azt is, hogy bármikor, amikor úgy alakul a politikai helyzet, hogy összefog a baloldal és ha az Orbán-kormány  leváltáshoz szükséges, akkor akár az utolsó pillanatban is visszalép az erősebb jelölt javára. Ez azért nagyon fontos, mert csak teljeskörű összefogással lehet leváltani 2014-ben a jelenlegi kormányt.

 

Sajnos pillanatnyilag nem úgy néz ki, hogy ez sikerül, de politikában nincs olyan, hogy soha.

Deák Istvánné reméli, hogy mind az MSZP mind az Együtt 2014PM szövetség újragondolja az okt. 22-én aláírt szerződést és kinyitja a lehetőséget, hogy más pártok is csatlakozhassanak. Ezt az igényt jól mutatták a közös rendezvényen az összefogást igénylő mondatok.

A Demokratikus Koalíció nem szervezte vagy irányította, senkit fel nem kértek arra, hogy skandálja az összefogást. Mindenki, aki ott volt egyetértett vele. Ennek a szavát kell, hogy megértsék a pártok.

Ma nincs demokrácia szabadság, biztonság, a szolidaritás kiveszett a szótárból.

Az oktatásban nagyon nagy a zűrzavar, ma sincs meg mindenkinek a tankönyve, nem tudják hogyan alakul az iskolák élete, sorsa. A tankötelezettség lecsökkentése újratermeli a munkanélküliséget. Ezekben a kérdésekben a különböző ellenzéki pártok biztosan másként gondolkodnak, de egyben biztosan össze tudnak fogni, hogy Orbán Viktort le kell váltani. Erről szólt minden felszólaló okt. 23-án.  Deák Istvánné szerint több ami összeköt, mint ami szétválaszt.


A Demokratikus Koalíció a veszprémi 2. számú választókörzetben különböző kis csoportokat hozott létre

Balatonalmádi, Balatonfüred, Balatonkenese, és Berhida területén, ahol egyre gyorsabb ütemű a taglétszám növekedése.

Már korábban felvették  a kapcsolatot helyben az MSZP-vel és a Szolidaritással és együtt például az elmúlt télen ételt osztottak a rászorulóknak. Deák Istvánné szerint több ilyen rendezvényre van szükség. Úgy gondolja, hogy helyben sokkal erősebb és nagyobb az összefogás. Ezt kell erősíteni és akkor sikerül végre visszavezetni az országot a demokráciába.

A helyi politikában a testületi üléseken egyre kevesebb a lehetőség, hogy részletesen tárgyaljon bármit is a testület, inkább csak szavazógépként működik a fideszes többség.

 

A DK hónapról hónapra erősödik. A következő parlamentben erős, önálló pártként tudnak részt venni.

Kérdésre válaszolva Deák Istvánné elmondta, hogy nem tudja igazából felmérni, hogy a társadalmi beágyazottság szempontjából ki az erősebb a jelölt, ő vagy a korábban már megnevezett Scheiring Gábor, az Együtt2014-PM jelöltje.

Beszélgettek már, ki-ki elmondta az elképzeléseit. Tény, hogy ő ezt a választókerületet kevésbé ismeri, de az országos politikából ismerik a nevét. Azt is elmondta, hogy Scheiring Gábor maga kérte, hogy vidéken indulhasson és itt, Balatonalmádiban rokonsági kapcsolta van.  

Az együttműködésben, az esetleges visszalépésben nem mi mondjuk ki a végső szót – tisztázta a Dk helyi elnöke. Ha lesz összefogás, akkor ez a választókerület is be fog kerülni abba a körbe, ami tárgyalási alapot fog képezni.

Tény, hogy a választókerületekben kell megnyerni a választást, mert olyan lett a választójogi törvény, hogy aki ezt nyeri, az viszi a listára is a több szavazatot.

 

Veszprém megyében a Demokratikus Koalíció további három jelöltje: Veszprémben Katanics Sándor, Pápán Kerecsényi Zoltán, Ajkán-Tapolcán pedig Keller Imre. 


További hírek

  Csák miniszter cenzúrázná a mobiltelefon használatát az iskolákban
2023. 12. 05. 17:49 hirhatar.hu
  Maxi-Dubajt tervez Lázár János Rákosrendezőre
2023. 12. 05. 17:49 hirhatar.hu
  A kormánymédia túltolta a valóságon Koltai Semmelweis-filmjét
2023. 12. 05. 17:49 hirhatar.hu
  865 millióból reklámozza a katonaságot az Elk*rtuk peoducere
2023. 11. 28. 17:05 hirhatar.hu
  A DK közös ellenzéki listát állítana a fővárosban
2023. 11. 28. 17:04 hirhatar.hu
  Az eltűnt nemzeti szuverenitás nyomában
2023. 11. 28. 17:04 hirhatar.hu
  A halálos beteg alkotmányjogász szerint az eutanáziáról kellene nemzetei konzultációt tartani
2023. 11. 20. 10:49 hirhatar.hu
  Miért 2B a jelzése a Jászai Mari tér – Pesterzsébet villamosjáratnak?
2023. 11. 20. 10:49 hirhatar.hu
  Orbán veje a gazdasági bevándorlókon is gazdagodhat
2023. 11. 20. 10:49 hirhatar.hu
  Görög Zita: a „dubajozós” ismert celebek bármilyen perverzióra kaphatóak
2023. 11. 11. 16:09 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport