VÁRPALOTAI HÍRHATÁR - Válságban a szociális érzékenység

VÁRPALOTAI HÍRHATÁR
   
 2024.06.16.
 Vasárnap
Ma Jusztin napja van.
Holnap Laura napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 12. 17. 00:30     


Válságban a szociális érzékenység
Új helyi rendelet született a szociális támogatásokról. Az alpolgármester és az aljegyző szerint a törvényi minimumhoz képest megengedőbb a helyi szabályozás és a feltételek is pozitívabbak. Falussy Sándor szerint aki szegény, még szegényebb lesz.

A pénzbeli és természetben nyújtott szociális és gyermekvédelmi támogatásokról új rendeltet alkotott a várpalotai önkormányzat. Falussy Sándor volt most is az első, aki szót kért a decemberi testületi ülésen. Felvetette, hogy mivel egy átfogó rendeletalkotásról van szó, ezért érdemes lett volna két olvasatban tárgyalni. Sok területre jelentős hatása van. Szükség lett volna egy az érintettekre vonatkozó hatástanulmányra is. Azt kérdezte, készült-e ilyen tanulmány.


 

A polgármester az aljegyzőre tolta a válaszadást. Az aljegyző magyarázta, hogy a rendeletben ki vannak emelve azok a részek, amik változtak. Csak a jogszabály változott, több előző segélyt összevontak. Négy ellátási formát kivettek, ami a járáshoz került. Így célszerűbb volt egy új rendeltet hozni, ez átfogóbb és alkalmazhatóbb. Néhány támogatási feltétel szigorodott, de a jogszabályhoz képest még így is megengedőbbA város anyagi teljesítő képességét is figyelembe kellett venni.


Deák Istvánné csak annyit tett hozzá, hogy igaz, hogy a város nehéz gazdasági helyzetben van, de az emberek, főleg a legszegényebbek is abban vannak.

 

Falussy Sándor folytatta: táblázatban áttekinthetőbb lett volna a régi és új szabályozás közötti különbség. Csak egy dolgot emelt ki, az ápolási díjat. A rendelt méltányosságból ápolási díjat állapíthat meg a felnőtt hozzátartozót ápoló személy részére, ami 28500,- Ft lehet. Nagyon kevés ez a pénz, főleg ahhoz képest, hogyha az ápolásra szoruló önkormányzati intzéménybe kerül be, mert a családtagok nem tudják vállalni az otthoni ápolást. Akkor az ellátási költsége százezerbe is kerülhet. De még szigorú feltételt is szabnak hozzá. Ugyanis az ápoló családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladhatja meg a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíjat. Az ápolóknak legalább a minimálbért meg kellene adni. A képviselő szerint a rendelet tovább fokozza azt a helyzetet, hogy aki szegény, az még szegényebb lesz.


Katona Csaba annyit tett hozzá, hogy a törvényi minimumhoz képest megengedőbb a helyi szabályozás és a feltételek is pozitívabbak lettek. Az a kérdés, hogy halat vagy hálót adunk a támogatottak kezébe. Ha kényszerből is, de próbáljanak meg tenni saját maguk is az emberek. Előhozta a szociális földmunka programot, ahol a 20-ból csak 12 családdal lett szerződés és csak 6 maradt benn a programban. Az alpolgármester felemlítette, hogy Szűcs Erika (volt MSZP, jelenleg DK) volt, aki bevezette a közfoglalkoztatást. A jelenlegi kormány sokkal több közfoglalkoztatást indított, ilyen volt a start munkaprogram is. Akik azonban kapják a segélyeket, azok el is várják.

 

Deák Istvánné – mivel volt és jelenlegi párttársáról esett szó - gyorsan tisztázni kívánata, hogy a két közmunka program között alapvető különbségek vannak. Az előző tényleg út volt a munkához. Ez a program alkalmatlan arra, hogy a munkába visszavezesse az embereket. Pedagógiailag és mindenhogyan felháborító, hogy több diplomás munkanélkülieknek is felhőcskéket és egyebeket kell rajzolnia, egytől ötig kell számolnia a most bevezetett közmunkás képzés keretében. Ez az egész teljesen alkalmatlan.

 

Hozzáteszem, pedagógusok jelezték, hogy van ahol a közmunkás képzés helyszínéül általános iskolát jelöltek ki. Itt a 6-14 éves gyerekek között kénytelenek az idejüket eltölteni meglett felnőttek. Ugyanakkor a sokszor kilátástalan helyzetben levő embereket látják nap mint nap a kisdiákok. Hová lehet még a megalázás mértékét növelni? A megalázásban a kormány jobban teljesít.

 

A polgármester aztán verbálisan nekiesett a munkanélkülieknek. Azt mondta – én szégyellem leírni -, hogy sokuknál gondot okoz az is, hogy reggel 6-ra odaérjenek a munkahelyre és főleg az, hogy józanok legyenek. (és őket képzik a kisdiákokkal egy helyszínen?) Az esetek jórészében olyanokat kell foglalkoztatni, akik nem vágynak arra, hogy dolgozhassanak. A végzettséggel rendelkezők találnak maguknak munkát. Azokkal, akiknek nincs végzettségük vagy nem akarnak dolgozni, mit tudnak tenni, milyen munkára képesek? A 150 megkeresettből 6 jutott el oda, hogy megpróbálkozzon a szociális földmunka programmal. Sokan úgy gondolták, hogy a szociális ellátás miatt érdemes Borsodból vagy Szabolcsból is ide költözni, mert itt jobb az ellátás.


Talabér Márta a végzettséget igazoló papírja szerint szociálpedagógus, a Benedek Elek Pedagógia Főiskolán 2004-ben végzett.

Amikor hallgat, legalább nem mutatja meg a képességeinek hiányát. 

 

Az új szociláis renletet itt olvashataják


További hírek

  Rogán Cecíliáék fantom médiacége bő milliárdos bevételt produkált
2024. 06. 11. 18:06 hirhatar.hu
  Választások után – sokan vannak még a változások ellen
2024. 06. 11. 18:06 hirhatar.hu
  „Öntsünk TISZ(t)A vizet a pohárba” – Magyar Péter reagált az ATV nyilatkozatára
2024. 06. 11. 18:06 hirhatar.hu
  Botrány Újpesten - hazugságok hálójában a helyi politika
2024. 06. 07. 19:29 hirhatar.hu
  Pazar színházi és utcaszínházi előadások a VéNégy Fesztiválon
2024. 06. 07. 19:29 hirhatar.hu
  Visszalépett Szentkirályi Alexandra a főpolgármesteri jelöltségtől
2024. 06. 07. 19:29 hirhatar.hu
  Hamarosan startol a VéNégy Fesztivál, 4 nap varázslat a Dunakanyarban
2024. 06. 04. 15:41 hirhatar.hu
  A Magyar Péter jelenségről
2024. 06. 04. 15:41 hirhatar.hu
  Idén is nagy merítés lesz a hazai előadókból a Szigeten
2024. 06. 04. 15:41 hirhatar.hu
  Azahriah egy Fidesz-influenszer szemével
2024. 05. 31. 10:22 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport