VÁRPALOTAI HÍRHATÁR - Várpalota esete az uniós pénzekkel

VÁRPALOTAI HÍRHATÁR
   
 2023.12.06.
 Szerda
Ma Miklós napja van.
Holnap Ambrus napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 09. 23. 18:20     


Várpalota esete az uniós pénzekkel
Sikertörténet-e az Európai Uniós pénzek várpalotai felhasználása? Ha igen, akkor miért nem? Mekkora kárt okoznak a több éves csúszások, a be nem lakott szellem-bérlakás, a slendrián munka? Vajon mikor lesznek válaszok és felelősök?

Végéhez közeledik  Várpalota szociális város rehabilitációja. A 2008 nyarán benyújtott nyertes pályázat teljes projektjének tavaly ősszel kellett volna elkészülni. Több mint 470 millió forintos Európai Uniós támogatással készül. A hamarosan befejeződő Bakony utca és Bátorkő utca közötti közterület rendezésnek 2010 év vége volt a határidő. Három év csúszással, de lassan megvalósul.Lehet ezt természetesen fanfárokkal dicsőíteni és biztosan nagyon jó is az itt lakóknak, mert megszépült a környezetet. Kicsit ahhoz tudom hasonlítani, mint amikor valaki elkezdi egyetemi vagy főiskolai tanulmányait és négy vagy öt év helyett hét vagy tíz év alatt szerzi meg a diplomát. A projekt három eleme: a KDOP város-rehabilizációs pályázat keretében, a magánszféra és a közszféra által megvalósítandó fejlesztések.

tésidomb 2.1

Kevés szó esik a magánszféra beruházásáról. A piaci alapú szociális bérlakásokról, melyek majdnem elkészültek.

A Május 1. u. 1. szám alatti két házról van szó, melyeket az Első Magyar Bérlakásépítő Kft. épített és a 2007 május 4-ei testületi előterjesztés szerint „elkészült 24 korszerű, új bérlakás várhatóan egy hónapon belül átadásra kerül.” Ehhez képest a fotók 2013. szeptember 22-én készültek.

bérlakás 2.15

Szerettem volna megkeresni az Első Magyar Bérlakásépítő Kft-t, de a 2012. március 1-jei Cégkivonat szerint a cég 2012. február 14-étől végelszámolás alatt van. Bár az előterjesztés szerint a program során „a felmérések alkalmával jelentős érdeklődés mutatkozott a bérlakásprogram helyi szintű folytatása iránt”, most mégis szellemházként, üresen áll. Bár vajon ki szeretne olyan lakásban lakni, aminek ablakától két méterre magas fal éktelenkedik s az összes kilátást ez jelenti. A több mint öt év alatt sem sikerült az egy hónapos befejezési időig eljutni. Vajon kinek a pénze áll benne? Vajon hányaknak nyújtott volna lakhatási lehetőséget az a 24 korszerű lakás?

inkubátorház 2.3

A város közepén, a Szent István utcában a Balatoni Invest 2001 Kft felújította a volt pártházat és úgynevezett inkubátorházat készített. Ehhez az Európai Unió 147 millió Ft vissza nem térítendő forrást biztosított. Itt csak két éves csúszás volt az átadásnál, hiszen 2011 szeptemberére ígérték a befejezést. Mostanra már várják a beköltöző kezdő mikro és közép cégeket, akik majd belakják a 30 db 13-150 m2 közötti irodát. A cégtől kapott tájékoztatás szerint az „első fecskék” az év végén érkeznek majd. A térség munkanélküliségének javulását, 20 új vállalkozást és 46 munkahelyet várnak az inkubátorház működésétől az első három évben. Egyedi esetekben a reklámtáblán kiírt bérleti díjaktól is eltérhetnek.

kerékpárút 2.1

A harmadik nagy beruházás, ami tavaly valósult meg, a kerékpárút volt. Ez a másfél kilométeres szakasz, amin egy szép napos pénteki délutánon forgalomszámlást végezve arra az eredményre jutottunk, hogy egy óra alatt 15 kerékpáros haladt - legalább részben - rajta az 1469 jármű mellett. Mivel a közúti forgalomból választották le a kerékpárút egy részét, ezért éppen a lámpás kereszteződés, a város központja felé vezető sávok szűkültek le és kanyarodósáv szűnt meg.  Mindez 118 millió forintnyi Európai Uniós pénzből.

A vár rekonstrukciója is késve indult, már majdnem el is készült. Ebben is van egy kicsinyke része az EU-nak, csupán 624 millió forintnyi.

 

Várpalota eddig körülbelül 1360 millió forintot kapott az Európai Uniótól.

A megújításokkal együtt járó felfordulást, kellemetlenségeket könnyebben elviseli az ember, ha tudja, hogy utána szebb és jobb környezetben fog élni.

Persze felmerül a kérdés, hogy a kerékpárutat miért kellett már most toldozni-foltozni,

 

a várba a kerekes székeseknek miért nem lehet balesetveszély nélkül bejutni,

 

miért nem sikerült a szociális bérlakásokat befejezni, kiadni,

 

vajon mi lesz a sorsa az elbontott értékes termésköveknek,

tésidomb 2.6

vajon hány helyi vállalkozásnak ad otthont az inkubátorház,

 

vajon hány várpalotai embernek jutott munka a különböző projektekben?  

 

Egyszer, ha az önkormányzatnál valaki szóba állhat a kérdező újságíróval, talán válaszokat is kaphatunk a feltett kérdésekre.

Egyszer, de hány hónap még az uram-bátyám világ? 

 

További képek a galériában láthatók. 


További hírek

  Csák miniszter cenzúrázná a mobiltelefon használatát az iskolákban
2023. 12. 05. 17:49 hirhatar.hu
  Maxi-Dubajt tervez Lázár János Rákosrendezőre
2023. 12. 05. 17:49 hirhatar.hu
  A kormánymédia túltolta a valóságon Koltai Semmelweis-filmjét
2023. 12. 05. 17:49 hirhatar.hu
  865 millióból reklámozza a katonaságot az Elk*rtuk peoducere
2023. 11. 28. 17:05 hirhatar.hu
  A DK közös ellenzéki listát állítana a fővárosban
2023. 11. 28. 17:04 hirhatar.hu
  Az eltűnt nemzeti szuverenitás nyomában
2023. 11. 28. 17:04 hirhatar.hu
  A halálos beteg alkotmányjogász szerint az eutanáziáról kellene nemzetei konzultációt tartani
2023. 11. 20. 10:49 hirhatar.hu
  Miért 2B a jelzése a Jászai Mari tér – Pesterzsébet villamosjáratnak?
2023. 11. 20. 10:49 hirhatar.hu
  Orbán veje a gazdasági bevándorlókon is gazdagodhat
2023. 11. 20. 10:49 hirhatar.hu
  Görög Zita: a „dubajozós” ismert celebek bármilyen perverzióra kaphatóak
2023. 11. 11. 16:09 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport