VÁRPALOTAI HÍRHATÁR - Várpalotának a tervei sem látszanak

VÁRPALOTAI HÍRHATÁR
   
 2023.12.06.
 Szerda
Ma Miklós napja van.
Holnap Ambrus napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 01. 13. 23:47     


Várpalotának a tervei sem látszanak
Veszprém megye területfejlesztési programjában nem szerepelnek Várpalota tervei. Pápa mindent visz. Várpalotának alumíniumipart, haltenyésztést ígérnek valamint a "várútnak" és a "kastélytúrának egy-egy megállóját. Fennkölt elképzelések, szólamok, mindenhová alkalmazható általánosságok sokasága szerepel benne.

Megkezdődött Veszprém megye területfejlesztési programjának kidolgozása. Jelenleg egy munkaanyag érhető el a neten, amiből sok minden kiderül. A 2011. CXCVIII.  törvény alapján a megye vált a területfejlesztés legfontosabb területi szintjévé. Az egyik legjelentősebb feladata, hogy dönt a fejlesztési források felhasználásáról.
A leírtak szerint figyelembe vették a települések által elfogadott településszerkezeti terveket, fejlesztési célokat. Mivel ez a koncepció a távlati fejlesztést alapozza meg, meghatározza a hosszú távú fejlesztéseket, a megye egészének tervezési alapjait rakja le, ezért kíváncsi voltam arra, hogy Várpalotának milyen kilátásai vannak. A megyében szakmai kollégium is segítette a munkát. A részprogramok tervezéséhez szükséges helyi szintű egyeztetésre Várpalotán január 13-án került sor.


A gazdasági versenyképesség növelését a következőképpen képzelik el a megyében:

A járműipar, gép-és elektronikai ipar fejlesztése Ajka, Veszprém, Pápa, Zirc térségében, a vegyiparé Balatonfűzfőn és Pétfürdőn. A turizmust Veszprém és a Somló területén,   az élelmiszer feldolgozást Pápán, az építőanyag-ipar és hulladék újrahasznosítást Veszprém, Pápa és Tapolca térségében látják lehetőségnek. Az alumíniumipar Ajkán és Várpalotán, a bányászat fenntartása Zircen, az üveg és porcelán Ajkán és Herenden, a faipar és bútorgyártás Veszprémben, Zircen és Pápán fogja biztosítani a versenyképességet.

 

A vidékies térségek megújítását Zircen a sertés, szarvasmarha és a juh ágazatban látják, Tapolcán és Sümegen a borászatban, Pápán a sertéstenyésztés és húsfeldolgozásban, Balatonfüreden és Balatonalmádiban ugyancsak a szőlőművelésben és borkészítésben, míg Várpalotán az intenzív haltenyésztést fejlesztenék.

 

A szakképzést és felnőttképzést Veszprémben, Ajkán és Pápán, a volt katonai épületek hasznosítását, helyreállítását Hajmáskér, Hajag-tető, Tótvázsony és Szentkirályszabadja területén tervezik közép és hosszú távon.

 

Összehangolt turisztikai fejlesztéseket ígérnek Balatonfüred, Pápa, Tapolca-Sümeg és Zirc városában. A borút hálózatot fejlesztenék a Somló hegy, a badacsonyi, a balatonfüredi, a csopaki térségben, valamint egyházi út kialakítását tervezik Veszprémben.

Az egyházak kérésére a kommunikáció fejlesztésére a Mária Rádiót látják alkalmasnak.

 

A területfejlesztési program a városoktól bekért projektelemeket ismerteti, amelyek alapjául szolgálnak a kistérségenkénti egy db területfejlesztési projektcsomagnak. Ezek között a Várpalotai kistérségben csak Berhidára vonatkozó fejlesztési terveket találunk.

Várpalota város nem jelenik meg. Vajon kifelejtették vagy szándékosan hagyták ki, esetleg a várpalotai terveket elfelejtették beadni, netán el sem készültek?

 

A Berhidára tervezett fejlesztések:

  1. 1. Zöldövezeti fejlesztések: rekrációs fejlesztési terület létrehozása a peremartoni egykori gyári étterem és konyha helyén
  2. 2. Peremarton „szabadidőpark” létrehozása kiépítése (gördeszka, BMX, montainbike, streetball, cyclocross, terepfutás, terepkerékpár)
  3. 3. Közterületi közösségi terek felújítása, újak kialakítása (belváros és belváros környéki terek)
  4. 4. Peremartoni Ipari Park fejlesztése, infrastruktúra helyzetének felülvizsgálata, településrész rendezése
  5. 5. Belterületi közutak, járdák felújítása, fejlesztése. Belvárosi kerékpárutak kiépítése, külterületi kapcsolódó kerékpárutak építése. Balatoni kerékpárúthoz való csatlakozás a környező településekkel összefogva.
  6. 6. Önkormányzati tulajdonú épületek energetikai fejlesztése (kultúrházak, óvoda bölcsőde)
  7. 7. Megújuló energiatelep kialakítása önkormányzati ingatlanon a Peremartoni Ipari Park területén.
  8. 8. Szociális alapszolgáltatás fejlesztése, családsegítő szolgálat bővítése, új épülettömbbe költöztetése (épületvásárlás)
  9. 9. Kiskovácsi területrész rehabilitációja.

 

Általános fejlesztési és innovációs fejlesztési tervekről szól a több mint 100 oldalas tervezet, ami a legtöbb helyen konkrétumokat nem tartalmaz.

A turizmus kapcsán azonban több helyen is konkrét célvárosokat jelölnek meg, melyben Várpalotát és környékét meg sem említik. Pápa, Balatonfüred, Tapolca és Zirc részletesen megjelölt turisztikai fejlesztésekkel szerepel a programban. A Veszprém megyei "várútban" és "kastélytúrában" ugyan szerepel a Thury vár és a Zichy kastély, de az egyházi útba már nem fért bele. A kidolgozottság persze még csak projektötlet szinten van csak.

 

Kíváncsi lennék, hogy a megyei vezetők miről tudtak tárgyalni hétfőn a várpalotai önkormányzatnál.

Vajon megtudhatjuk-e, hogy konkrétan milyen fejlesztésekre pályázik Várpalota, a jelenlegi városvezetők milyen fejlesztési lehetőségeket harcolnak ki a városnak?


További hírek

  Csák miniszter cenzúrázná a mobiltelefon használatát az iskolákban
2023. 12. 05. 17:49 hirhatar.hu
  Maxi-Dubajt tervez Lázár János Rákosrendezőre
2023. 12. 05. 17:49 hirhatar.hu
  A kormánymédia túltolta a valóságon Koltai Semmelweis-filmjét
2023. 12. 05. 17:49 hirhatar.hu
  865 millióból reklámozza a katonaságot az Elk*rtuk peoducere
2023. 11. 28. 17:05 hirhatar.hu
  A DK közös ellenzéki listát állítana a fővárosban
2023. 11. 28. 17:04 hirhatar.hu
  Az eltűnt nemzeti szuverenitás nyomában
2023. 11. 28. 17:04 hirhatar.hu
  A halálos beteg alkotmányjogász szerint az eutanáziáról kellene nemzetei konzultációt tartani
2023. 11. 20. 10:49 hirhatar.hu
  Miért 2B a jelzése a Jászai Mari tér – Pesterzsébet villamosjáratnak?
2023. 11. 20. 10:49 hirhatar.hu
  Orbán veje a gazdasági bevándorlókon is gazdagodhat
2023. 11. 20. 10:49 hirhatar.hu
  Görög Zita: a „dubajozós” ismert celebek bármilyen perverzióra kaphatóak
2023. 11. 11. 16:09 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport