VÁRPALOTAI HÍRHATÁR - Veszhet a vár

VÁRPALOTAI HÍRHATÁR
   
 2024.04.14.
 Vasárnap
Ma Tibor napja van.
Holnap Tas, Anasztázia napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2016. 05. 28. 11:59     


Veszhet a vár
Az önkormányzati intézmények nagy része májusban számolt be az előző évi tevékenységéről. Minden önkormányzati cég immár a Közüzemi vállalat ügyvezetése alatt áll. Kiderült, hogy gond van minden területen. Ez azonban nem az irányítás, hanem a pályázati források elutasítása és a központosítások miatt van. Akár a vár kezelői jogát is elvesztheti a város. Lassan "beérik" az állami beavatkozás.

Hosszú hallgatás után  - melynek mindössze munkaköri változás az oka - ismét módomban állt a várpalotai testületi ülésen részt venni. Sok megkeresés érkezett felém, hogy milyen felháborító dolgok történnek vagy éppen az a vérlázító, hogy nem történik semmi bizonyos ügyekben. Az írások elmaradásának nem az az oka, hogy Talabér Márta beváltotta volna fenyegetését és feljelentett volna (szóval még ebben is hazudott) , hanem olyan munka, amely mellett csak nagyon ritkán tudok részt venni  közéleti eseményeken.Sajnos a megyei napilapban vagy a helyi újságban legtöbbször csak kormánypropagandát olvashatnak - már akikhez eljut a városi lap vagy előfizetnek a napilapra.

A májusi testületi ülés a beszámolókról szólt.

Napirend előtt Talabér Márta beszámolt a közel 20 éve húzódó Pétfürdő- Várpalota vagyonmegosztási per végeredményéről. Ugyan ez már jogerős döntés, de információim szerint nem biztos, hogy nem lesz folytatás.

A tét 420 millió Ft. A tőke összege már szerepel az idei költségvetésben, a kamatokat az ápolóotthon megépítésére fordítják. Mindazokra, akik ezt megérdemlik. (Persze, „csak” azokra, akik megérdemlik. Tényleg azt érdemlik az ápolásra szorulók, hogy Inotán a temető mellett gondozzák őket? Már látni vélem a reklámot: Jöjjön hozzánk! Gondoskodunk Önről. Tekintsen a jövőbe! Temetőre néző szobákban várjuk. )

 

A bírósági döntés első és másodfokú ítéletét nyilvánossá tették a honlapjukon - ahogy Talabér mondta:  azért, hogy senki ne gondolhassa azt, hogy összeesküvés áldozata lett. Ha valamit vizsgálni kell, akkor az a pervesztes folyamatos, jelentős hibái. (vagyis nem az igazság vagy a jogosság) Aztán mindenki levonhatja magának a következtetéseket. Természetesen kerestem a honlapjukon, de vagy sikerült úgy eldugni, hogy ne lehessen megtalálni, vagy már megint hazudott Talabér. Ha valaki megtalálja, kérem hozza nyilvánosságra! Esetleg akinek rendelkezésére áll tegye „közkinccsé”. Súlyos százmilliókkal játszik bújócskát közel 20 éve a szétvált település minkét tagja. Ideje volna felelősséget vállalniuk a képviselőknek a döntéseikért!


A továbbiakban Falussy Sándor a pétiektől várt pénz költségvetésbe való beépítése kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy ez a pénz most van, de úgy kellene gondolkodni, mintha nem volna. A felhasználásról (ha ténylegesen megkapja a város), akkor egységesen kellene dönteni úgy, hogy az utókor számára is érzékelhető dolgok valósuljanak meg belőle. Két-három jelentősebb beruházás megvalósulását  szeretné ebből  az összegből. A temető melletti ápolóotthon szerinte sem túl jó kilátás, viszont a 18 éves fűtőmű megérett a korszerűsítésre és átgondolásra. Szerinte helye volna a vár környékének magas színvonalú fejlesztése is.

 

Deák Istvánné csatlakozott a szocialista képviselő felvetéséhez, hogy közösen kellene dönteni a megnyert pénz felhasználásáról. Nagyon örül neki, hogy „hál’istennek több a kamat”, de vonják be az ellenzéket is, hogy mire költse a város ezt a pénzt.

 

Talabér szerint az ápoló otthonban a szakmai munka magas színvonalú (nem is értem, miért hallottam több hozzátartozótól is ennek az ellenkezőjét) de a környezet nem méltó. ( Tényleg! A temetői kilátás sokkal kedvezőbb. Hasonló kilátásokat kívánok a polgármesternek és azoknak, akik ezt támogatni tudják)

 

Döntöttek a képviselők arról is, hogy az összevont óvoda és bölcsödében két csoport megszűnik. Ugyancsak Falussy képviselő szólt hozzá. Szerinte ez megint elbocsájtásokkal jár és azzal, hogy az óvodapedagógusoknak még sokkal nehezebb dolguk lesz a gyermekek megfelelő fejlesztésében. Folyamatosan nő a problémás gyerekek száma és ez az iskolába gördül tovább.

Galambos Szilvia azt mondta, hogy szakmai alapon döntöttek. Hosszú távon úgy tűnik, hogy születések száma nem nő. (nesze neked fideszes családpolitika, családi adókedvezmény stb.) Egyébként pedig szakmai alapon teljesen ideális kép a 25-ös létszámú óvodai csoport. (hahó, óvónénik! Jól vagytok?)

 

Deák Istvánné megerősítette, hogy szakmai vitát folytattak és kiemelte, hogy nem megszüntetik, hanem csak zárolják a két csoportot.

Ezt követően Horváth Tamás, a Közüzemi Vállalat igazgatója volt porondon. Minden hozzá tartozik immár. A kultúra (Thury Vár) a sport (Palotasport) a tömegkommunikáció (Hírcentrum) békésen megfér a szemétszállítás és a temetkezés mellett.

Falussy Sándor  szólt hozzá ismét. Kiemelte, hogy a Közüzemi ügyvezetője több ügyvezető munkáját is ellátja - egy fizetésért. Nem ő tehet róla, hogy a Hírcentrumot ismét másfél millióval kellett megtámogatni, hogy a Thury Vár nem tud nyereséges lenni. (a kultúra szinte sehol az országban nem nyereséges, mert nem is ez a dolga) Arról sem tehet az ügyvezető, hogy a Közüzemi vállalatnál Várpalotán 50 millió hiány mutatkozik. A többi képviselő erre felzúdult, hogy a szocialista képviselő vajon jó napirendről beszél-e. Falussy visszakérdezett, hogy elolvasták-e a képviselők a mellékleteket. A 6db melléklet közül az utolsó részében ez olvasható:

Társaságunk a 2015. október 29-én közzé tett Pályázati felhívásra, miután feltételeinek teljes körűen megfelelt, a támogatási igény benyújtásakor rendelkezésére álló tény adatai alapján 37 632 229 Ft összegű költségvetési támogatást igényelt. 2015. december 18-ai keltezéssel Tájékoztatást kaptunk a Minisztériumtól, hogy egyedi támogatási kérelmünkben igényelt költségvetési támogatás elutasításra került.

Megfellebbezték, de A Minisztérium 2016. március 7.-én kelt tájékoztatása alapján továbbra sem vált jogosulttá a támogatásra a Nonprofit Társaság.

 

Falussy szerint olyan bizonytalanság alakult ki, hogy még az is szép a cégtől, hogy egy sovány nyereséget elért.

Horváth Tamás ügyvezető megerősítette, hogy a központosított gazdálkodásban nem könnyű dolgozni.


Aztán a Hulladékgazdálkodási cég beszámolója került terítékre. Megint Csak Falussy Sándornak volt hozzáfűzni valója. Megint csak arról van szó, hogy vagy kap támogatást a kormányzattól a cég vagy nem. Lépni kell a testületnek a cég helyzetének rendezésében, mert az egész országban ki fognak vérezni ezek a cégek. A tevékenységet Várpalotán meg kell őrizni. Nem mellékesen 32 ember munkahelyét is jelenti.

Antal László szerint nem érdemes az országos politikán gondolkodni. Az adott körülményekből a legjobbat hozta ki a cég. Amikor letisztulnak az országos dolgok, akkor kell cselekedni. (tetszik érteni!?)

Deák Istvánné szerint elébe kell menni a problémáknak. Az 53 milliós mínusszal kell valamit kezdeni, különben csődbe megy a cég. A lakosságra nem lehet áthárítani.

Katona Csaba alpolgármester hozzátette, hogy évek óta nem emelkedett a szemétszállítási díj. Elvileg a lakosság számára előnyös a döntés, de az önkormányzatnak hátrányos, hosszú távon tarthatatlan. (no csak! Mintha korábban nem ezt mondta volna) Persze nem a fidesz-kormány a hibás, hanem még az elődök, mert hatalmas pénzeket nyúltak le a szocik idejében. (persze, kell a bűnbak a saját hibák magyarázatára)

Falussy ismét nem állta meg válasz nélkül. Azt mondta: messze van igazságtól, amit az alpolgármester mond. (szóval hazudik - reggel-délben-este? Van aki bevallja, van aki tagadja, sőt!)

Aztán felhívta a figyelmet arra, hogy az önkormányzat várpalota lakossága. ( Hadd tegyek ide néhány kiabáló felkiáltó jelet!!!!!!!!!!!!) Mindegy honnan csoportosítják át a hiányzó pénzt, mert a  lakosságtól fogják elvenni a pénzt,  mert a lakosságból áll az önkormányzat!

Horváth Tamás ismét megerősítette Falussy Sándort: a rezsicsökkentés a korábbi időszakban történt, ez rendkívül kedvezőtlen a cégnek. Magasabb árak lennének reálisak. Az ígérte, hogy a tőkeszerkezetet rendbe fogják tenni. (tehát némi kozmetikázásra kerül sor a számsorok között?)Októberre minőségi bizonyítványt kell szerezni a hulladékszállító cégeknek, de még nem tudják teljesíteni a kritériumokat.

 

A Hírcentrum ügyében is Horváth Tamás volt az „illetékes” . Elmondása szerint ez a tevékenység áll tőle a legtávolabb, a legkevésbé ismeri.

Galambos István egy objektív hírportált szeretne látni, amit  nem kell rendszeresen pótbefizetésekkel korrigálni. Szerinte a három terület - televízió, újság és internetes felület - összevonása lenne a legjobb. Olyan médiára van szerinte szükség, amely minden háztartásban elérhető, így szóba került a terjesztés hiányossága is.

Nem egészen mellesleg ajánlom a képviselők figyelmébe a Hírcentrum első pályázati kiírását. Abban ugyanúgy benne voltak azok a feltételek, amiket most elvárnak. Négy pályázó volt, köztük kettő referenciákkal alátámasztott valódi szakmai anyag. Elsőre olyat választott a testület, aki belülről szerkesztőséget még soha nem látott, viszont az önkormányzatnál dolgozott előtte. Egy éven belül elment a versenyszférába (kirúgták?), újabb pályázat nélkül olyan vezetőt választottak, aki az eredeti pályázaton a bizottsági meghallgatáson már elbukott, sem a televíziózásban, sem az újságírásban (finoman szólva) nem volt járatos.

Falussy Sándor szavait idézném:  három dolog elengedhetetlen egy cégnél: tőke, feladat meghatározás és szakember. Itt egyik sem volt meg.

Talabér Márta szavaival ugyancsak egyetértek: eddig nem voltak szakemberek a Hírcentrumnál. Jé, tényleg! (apró szépséghiba, aranycsillagom, hogy éppen ti választottátok ki  a vezetőket)

Horváth Tamás a hirdetési piacon hatékonyabb eredményeket szeretne látni  úgy is, hogy az önkormányzat saját cégei is ott hirdessenek. (Vagyis az egyik önkormányzati zsebből a másikba teszik. Nekem valahogy olyan szocialista tervgazdálkodás íze van az egésznek)

 

A Thury Vár ügyében még mindig Horváth Tamás állta a sarat. Már megint Falussy Sándor tett fel nem is kissé kellemetlen kérdést. Ugyanis a Thury Vár Kft. tulajdonában csak idén októberig van a vár kezelési joga. Akinél a kezelési jog van, az tudja használni-hasznosítani a várat. De vajon itt marad-e a kezelői jog? Talabér elmondta, hogy márciusban járt L Simon Lászlónál ebben az ügyben. Elismerte, hogy elképzelhető, hogy a projekt idejére átkerül a Forster Nemzeti Kastélyprogramba (http://www.forsterkozpont.hu/fejlesztes-es-tervezes/nemzeti-kastelyprogram) , átmenetileg a kezelői jogokat át kell adni, de hosszú távon visszakerül a város kezelésébe. Végleges döntés még nincs.

 

Deák Istvánné a Thury Vár 12 milliós hiányát firtatta. Csővári Zsófia válaszolt a kérdésre. Több rendezvényt tartottak, mint amennyit terveztek, de a pályázati kiírások, amelyekre számítottak még nem jelentek meg. Dolgoznak azon, hogy javuljon a helyzet, személyi változások is történtek. (Ez annyit jelent, hogy hat embert kirúgtak. )

Horváth Tamás egy kis freudi elszólással toldotta meg: szigorúan csak az üzleti tervben meglevő rendezvényeket csináljuk meg és amennyire lehet kihasználjuk az embereket. Vagyis nem kihasználjuk, hanem....

Falussy újból felhívta a figyelmet egy bizonytalanságra. Ha ugyanis a Forster kapja meg a kezelői jogot, az egy újabb közbeiktatott lépcső ( újabb lyukas zseb, ahonnan hűséges alattvalók zsebébe ömlik a közpénz) és semmi biztosíték nincs arra, hogy a Thury Vár Kft-vel fog szerződni a rendezvények lebonyolítására.

Talabér - ahogy már többször is mondta -, elvárja, hogy nyereségesen gazdálkodjon a cég. Mint mondta: ha már az állam ad rá, akkor elvárásai is lehetnek. Igenis, el kell tudni tartani magát, meg kell találni a bevételi forrásokat. (Ha a polgármesternek csak egy csepp köze lenne a kultúrához, akkor tudhatná, hogy szinte sehol a világon nem képes saját bevételekből  fenntartani magát a kultúra. A kultúra! Nem a gagyi!)

Deák Istvánné emlékeztetett arra, hogy egyszer már majdnem elvesztette a város a vár kezelői jogát.

 

Én meg arra hívnám a fel a figyelmet, hogy ugyanekkor röpke egy forintért elvesztette a város a Zichy kastélyt. Egy giccsparádét csináltak belőle Trianon múzeum néven. Az ódon épület is jobb sorsot érdemelne. És vajon idegen kezek mit csinálnak majd a Thury Várból?


További hírek

  Magyar Péter, a hiányzó hős
2024. 04. 13. 08:33 hirhatar.hu
  Bodrogi Gyula 90 éves lett
2024. 04. 13. 08:33 hirhatar.hu
  A világ legnagyobb IT vállalata tarol a használt laptopok piacán is
2024. 04. 12. 14:15 hirhatar.hu
  Voltak turistaházaink a Budai-hegyekben is
2024. 04. 09. 19:50 hirhatar.hu
  Romos, penészes cserelakást ajánlott a MÁV a mini-Dubaj helyett
2024. 04. 04. 17:38 hirhatar.hu
  Karsai Dániel befejezi ügyvédi tevékenységét és kilép a Budapesti Ügyvédi Kamarából
2024. 04. 04. 17:38 hirhatar.hu
  A Kúrián is győzött, mégsem jut hozzá a kétmilliárdhoz
2024. 04. 04. 17:38 hirhatar.hu
  Közös EP- és fővárosi listát állít az MSZP, DK és Párbeszéd
2024. 03. 28. 21:01 hirhatar.hu
  Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
2024. 03. 28. 21:01 hirhatar.hu
  Kútmélyre zuhant a „Petőfi-film” nézettsége
2024. 03. 28. 21:01 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport