VÁRPALOTAI HÍRHATÁR - Visszapillantó

VÁRPALOTAI HÍRHATÁR
   
 2024.04.14.
 Vasárnap
Ma Tibor napja van.
Holnap Tas, Anasztázia napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2015. 01. 17. 16:07     


Visszapillantó
Rövid múltidéző a 2014-es évről. Tavaly mi történt és mi nem a városban? Mindezt mennyiért hozták össze a város vezetői?

Az előző évre visszatekintve Várpalotát érintő történések közül az elkerülő út építése volt az egyik jelentős téma. Mára talán már minden palotai tudja, hogy megkezdődött a Székesfehérvár és Veszprém közötti gyorsforgalmi út Várpalotát elkerülő szakaszának építése is.

 

 

 

Sok probléma és megválaszolatlan kérdés  került előtérbe, például az, hogy az uniós  pénzt fel tudják-e erre használni, hogyan érinti mindez a vasút és a Csákány híd környékén élőket, hogyan terelik el a közúti forgalmat Várpalota és Pétfürdő között, de előjött ismét az Inotán lakók közlekedési gondja is.

 

A 2014-es évre országosan három választás is jutott.  Várpalotára nem sikerült „friss levegőt” hozni, helyette lovagi címet kapott, aki eleget „libázott”. Az EP választás csendesen, alig észrevehetően csorgott le. Annál hangosabb volt az önkormányzati.

Kettészakadt a helyi Fidesz. A regnáló polgármesterrel szemben elindult az a fideszes, akinek ígérték a következő 5 évre a széket, de aztán mégis a korábbi polgármestert indították. A szembeszegülő korábban remekül menő városközponti  boltja ma már zárva van.


A Jobbik háza táján sem maradt a régi felállás, a központi irányítás gyakorlatilag eltakarította a „régi harcostársakat” és egy hozzájuk hűségesebb ember került be listáról a testületbe.

 

Az MSZP helyi szervezete nem volt hajlandó a közös indulásra, önállóan mérették meg magukat, és csak a listavezetőjük lett ismét képviselő.

 

Akárcsak a DK-Együtt PM, akik szintén egyetlen, a korábbi időszakban is dolgozó képviselőt tudtak bejuttatni.

A várpalotai testület többi részében is csak minimális változás történt. Egyetlen független képviselő jutott be. A fideszes  képviselők személyében ugyan történt változást, de nem mindegy, hogy ki nyomogatja pártutasításra a gombokat? Várpalotán (is) maradt a demokrácia színjátéka.


De vajon mennyiért játszák ezt a tragikomédiát?

 

 A Várpalotai Hírhatár kérdésére az aljegyzőtől kaptunk választ.

„ 2014. évben a várpalotai önkormányzat tisztségviselőinek tiszteletdíja előirányzat 15.988 ezer Ft bért, 4.341 ezer Ft munkaadót terhelő járulékokat és 3.814 ezer Ft dologi kiadást tartalmaz. (A tervszámok végkielégítési összegeket és azok járulékait is tartalmazták, ilyen jellegű kifizetésekre azonban, mivel a polgármester és alpolgármester személye is azonos maradt, nem került sor.)
2014. évben a várpalotai képviselő-testület tagjainak és a külső bizottsági tagoknak a tiszteletdíja előirányzat 17.195 ezer Ft bért és 4.643 ezer Ft dologi kiadást tartalmaz.

A teljesítési adatok alapján a a várpalotai önkormányzat tisztségviselőinek tiszteletdíja egy év alatt 13.166.757,- Ft bérkifizetést jelentett, amelyhez valamivel több, mint 3,5 millió Ft járulékteher társult.

A várpalotai képviselő-testület tagjainak és a külső bizottsági tagoknak a tiszteletdíja és járulékai egy év alatt mindösszesen valamivel több, mint 20 millió Ft-os kifizetést jelentettek a Várpalota Városi Önkormányzat számára.

A helyi önkormányzat tisztségviselőinek, valamint a helyi önkormányzat képviselőinek és a külső bizottsági tagoknak a tiszteletdíja, juttatása és költségtérítése a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény megfelelő szakaszai alapján a képviselő-testület döntései által jogszerűen kerültek megállapításra.”

Tehát a polgármester és alpolgármester 16 és fél millióba, a képviselők 22 millióba kerültek a városnak. Tavaly decemberben még becsempésztek egy újabb tételt, egy újabb alpolgármestert, aki a remények szerint új munkahelyeket fog hozni. A tavalyi adatokból következtetve ez körülbelül újabb 7 millió kiadást jelent a városnak.

 

Vagyis 2015-ben várhatóan 45-46 millió forintba kerül a palotaiaknak, a köz irányítása.

 

Keresem-kutatom, mi jött létre Várpalotán 2014-ben. Elkészült a Tési dombi lakótelepi házak külső szigetelése. Néhány év csúszással, de befejeződött. Majd’ elfelejtem, erre a pályázati pénzt még 2007-ben nyerte a város az akkor még szocialista országgyűlési képviselő segítségével. A sportcsarnok külső felújítását szinten az EU fizette, akárcsak a Rákóczi telepi iskoláét.

Megújult a kórház is - szintén uniós forrásból, szintén a szocialista képviselő hivatali idejéből való pályázati pénzből. Az már csak egy mellékszál (?), hogy egyébként magán kórház, az ingyenes szakrendelésekre időpontot kell kérni és hónapokat  várni a vizsgálatra. Fizetős magánrendelések természetesen működnek és valahogy ott mindig van gyorsan időpont. Kívülről ugyan megújult az épület, de a legfelső szinten ha esik az eső, vödrök erdeje lepi el a folyosókat.  

 

Üresen maradt a régi Jó szerencsét művelődési ház, a várba költözött. A városi tv (Hírcentrum) szépen fű alatt újabb pénzekért átköltözött az eddig szinte üresen kongó, inkubátorháznak épült épületbe. A tv saját tulajdonú két lakásának fenntartása továbbra is a nyakukon maradt.

Újra felállították télre a korcsolyapályát, amitől most csak minimális veszteséget várnak.

 

Közben a közművek karbantartási munkái is sorra elmaradtak, nem történt meg az utak felújítása, a rekord-árú másfél km-es semmibe vezető  kerékpárúton töredezik az aszfalt, a város egyes részein hol van világítás hol nincs. Van olyan városrész, ahová csak földúton lehet eljutni, de esőben még úgy sem, ahol nincs vezetékes ivóvíz.


A kormány átvállalta Várpalota adósságát, mint minden más önkormányzatét. Nem érdekes, hogy ezt közösen mindenki fizeti? Azoknak a településeknek a lakói is, ahol felelősen gazdálkodva irányítottak.

 

Közmunka van - ha befogod a szád -, munkahely nincs.  Ígéret van, ennyire azért mégsem szegény az eklézsia.

Tavaly  39 millió elment a látszat demokráciára, de értéket nem teremtett. Sem szellemit, sem anyagit. Idén ezen felül 7 milliót fizetnek még  a városlakók azért, hogy végre valaki munkahelyet, valódi kenyeret hozzon a városban.

 

Vajon 45 millióért mi fog megvalósulni?

És ha ismét semmi?

Akkor?

Folytatjuk?

Folytatják?

Bízzunk bennük, oszt’ jónapot!?


További hírek

  Magyar Péter, a hiányzó hős
2024. 04. 13. 08:33 hirhatar.hu
  Bodrogi Gyula 90 éves lett
2024. 04. 13. 08:33 hirhatar.hu
  A világ legnagyobb IT vállalata tarol a használt laptopok piacán is
2024. 04. 12. 14:15 hirhatar.hu
  Voltak turistaházaink a Budai-hegyekben is
2024. 04. 09. 19:50 hirhatar.hu
  Romos, penészes cserelakást ajánlott a MÁV a mini-Dubaj helyett
2024. 04. 04. 17:38 hirhatar.hu
  Karsai Dániel befejezi ügyvédi tevékenységét és kilép a Budapesti Ügyvédi Kamarából
2024. 04. 04. 17:38 hirhatar.hu
  A Kúrián is győzött, mégsem jut hozzá a kétmilliárdhoz
2024. 04. 04. 17:38 hirhatar.hu
  Közös EP- és fővárosi listát állít az MSZP, DK és Párbeszéd
2024. 03. 28. 21:01 hirhatar.hu
  Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
2024. 03. 28. 21:01 hirhatar.hu
  Kútmélyre zuhant a „Petőfi-film” nézettsége
2024. 03. 28. 21:01 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport