. Ma Ervin napja van.
Hét tonna egy óra alatt - figyelünk
2013-10-07 14:47:17
Hét tonna egy óra alatt - figyelünk

Hét tonna egy óra alatt - figyelünk


Azt mondják, hogy a kisvárosokban mindenki ismer mindenkit, mindenkiről tudnak mindent. Részben talán igaz is ez az általánosítás. Például, ha azt mondom – írom, hogy Sztanke József, a legtöbb palotai rávágja, hogy igen, az erőemelő. Ha azt kérdezném meg, hogy milyen sporteredmények fűződnek a nevéhez, még sokan mondanák, hogy világbajnok. Na jó, de hányszoros világbajnok?  Erre is választ kapunk a cikkben, de kezdjük az elején!



Sztanke József tűzoltó volt 22 évig, életeket és értékeket mentett.

Előbb csak azért emelgetett súlyokat, hogy kondiban tartsa magát, hogy legyen erő felszaladni az emeletre, ha szükséges, menteni, akit kell. Ha arról volt szó, akkor cementes zsákokat pakolt, mert korábban sem fizették túl a tűzoltókat. Tehát volt egy jó alap.

Egy volt munkatársa, Killinger Krisztián javasolta neki, hogy induljon versenyeken. Először csak a tűzoltók között, majd BM versenyeken. A fiatalon elhunyt bajtárs emlékére két évvel ezelőttig minden ősszel emlékversenyt rendeztek.

Jóska kisebbik fia, Viktor junior bajnok lett erőemelésben és édesapját is elcsalta a veszprémi edzőterembe.

Először csak fekvenyomásban indult nyílt versenyeken, az azóta eltelt 11 év alatt fejlődött, a többi számot is megszerette.

Amatőrként több magyar csúcsot is tartott majd áttért a profik közé.

Mostanra tízszeres világbajnok, ebből kettőt most szeptemberben, az egri világbajnokságon sikerült megszerezni.

Sztanke 2

A világcsúcsok pontos számát nem is tudja. De nézzük, miből is áll egy verseny!

Három számban kell helytállni: guggolás, fekvenyomás és a felhúzás. Lehet versenyezni speciális ruhában és sima öltözetben is, amit külön-külön értékelnek.

A várpalotai világbajnok mindkét területen eredményes volt. Az eredményeket a testsúly, a korcsoport és a felemelt súly arányában mérik. Magyar bajnokságokon és az Európa bajnokságon is kimagasló eredményt ért el.

Erőemelésben idén két kvalifikációs bajnokságon indult Sztanke József. Tavasszal az abszolút versenyben nem tudott a legjobb lenni. A szeptember végi egri világbajnokságon 18 ország képviselői voltak jelen. A magyar csapat több számban is első helyezést ér el, a palotai erőemelő két világbajnoki címet is szerzett.

Sztanke 5

Úgy készül a versenyre, hogy előre megtervezi mit szeretne teljesíteni. Ez a technika idáig bejött - mondja. Télen nem edzi magát, pihentet. Ezt még dr. Harczos Gábor olimpia kvótát szerző súlyemelő, ügyvédtől tanulta és eddig bevált. Az izmoknak regenerálódni is kell. Az Olimpia Baráti kör tagjaként társadalmi tevékenységként a Bartos iskolában ebben az időben asztaliteniszben edzi a gyerekeket és mozgatja át saját magát is. Azt mondja, az izmok emlékeznek a korábbi teljesítményre és hamar sikerül újra formába hoznia magát.

 

Most azonban még nincs idő pihenésre. Legközelebbi versenye Prágában lesz, október 29-én.

November 9-én következik a Brutál Challenge. Ez öt fogásnemet jelent. Ott kell eldönteni, hogy melyik emelésből mennyit vállal be a versenyző és azt egy óra alatt kell teljesíteni. Guggolás, fekvenyomás, felhúzás, páros bicepsz, ülve nyomás, ezek a versenyszámok. Sztanke József tavalyelőtt egy órán belül 7266 kilogrammot emelt, ezzel a legjobb, gyémánt fokozatot nyerte el. Tavaly sérülés miatt „csak” arany fokozatot tudott teljesíteni.

Hétezer-kettőszázhatvanhat vagyis több, mint hét tonna! Egy óra alatt! Tényleg brutál!

 Sztanke 1

Jövőre Argentínában lesz GPC világbajnokság. Bár Jóskának vannak szponzorai, de oda sajnos pénz hiányában nem tud eljutni, csak a repülőjegy lenne 600 ezer. Tavaly Las Vegasban próbálhatta volna ki erejét, ha van 500 ezer forint erre. Nem a nevezési a díj a drága, hanem maga az út.

Nemcsak versenyzőként, hanem bíróként is részt vesz a versenyeken, éppen ezért sokkal fontosabbnak érzi, hogy minden gyakorlatot hibátlanul hajtson végre.

A tiltott, fokozott teljesítményt adó szerek előbb-utóbb visszaütnek.

Három példaképe van: Földi Imre (olimpiai bajnok súlyemelő), az edzője, Kupcsik László aki tízszeres világbajnok (az egri vb-n utolérte) és a 80 évesen is aktívan versenyző Keszthelyi Csaba.

A legközelebbi elérhető világversenyen Prágában újabb világcsúcsra készül a palotai világbajnok.

A fekvenyomást 200 kilóval kezdi, a cél 220 kiló felett van.

Ahogy már említettem, ebben a sportágban is  korcsoportok és súlycsoportok szerint mérik a teljesítményt.

Sztanke József jövőre 60 éves lesz, és mint mondja, új rekordok várhatók a korcsoportjában.

Durva rekordokat ígér. Addig is figyelünk.

 Sztanke 3

 

 

Utoljára frissítve: 2013-10-07 15:05:07

További híreink
Magyar Péter, a hiányzó hős
Bármilyen előzmény nélkül, mint derült égből a villámcsapás, én is úgy találkoztam először Magyar Péter nevével - Bruck András FB-jegyzete.
2024-04-13 08:33:55, Hírek, Sport Bővebben
Kovács államtitkár Magyar Péterről: ezt következmények nélkül nem lehet hosszú távon művelni
Szerinte Magyart elhagyta a felesége és ez bosszúállásra sarkallja.
2024-03-22 12:58:01, Hírek, Sport Bővebben
A Momentum szerint Sulyok Tamás méltatlanná vált a köztársasági elnöki pozícióra
Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője szerint két hét alatt vált méltatlanná Sulyok Tamás a köztársasági elnöki pozícióra, ugyanis hazudott a családjával kapcsolatban.
2024-03-22 12:57:58, Hírek, Sport Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bármilyen előzmény nélkül, mint derült égből a villámcsapás, én is úgy találkoztam először Magyar Péter nevéve...
Bővebben >>