. Ma Ervin napja van.
Járdaépítés, határidő módosítás
2014-10-02 13:05:41
Járdaépítés, határidő módosítás

Járdaépítés, határidő módosítás

Több, mint két héttel ezelőtt lángolt fel az elégedetlenség Pétfürdőn a járdaépítés kapcsán. Igyekeztem megtudni az építő, Swietlesky cég hivatalos véleményét is arról, hogy miért fordulhatnak elő elégedetlenségek a Babits, a Fazekas és a Bocskay utcákban. Az építésvezető nem adhatott hivatalos tájékoztatást, nem szólalhatott meg a nyilvánosság előtt. Ezért írásban tettem fel kérdéseimet.

 

 

 

Amire persze azóta sem érkezett válasz. Közben már el kellett volna készülni a járdaépítésnek. A rossz időre, a sok esőre hivatkozva a cég határidő módosítást kért a pétfürdői testülettől. A képviselők ezt meg is szavazták, ezért az átadási határidő 2014. október 31-ére módosult.

Azt hiszem, nem voltak bonyolultak a kérdések, amelyekre válaszokat szerettem volna kapni.

 

- Mikor készül el a Babits, Bocskay, Fazekas utca felújítása, mikor kerül sor a műszaki átadásra?- Végül is ez most október 31.

 

- Miután levonultak az építési területről kaptak-e lakossági visszajelzéseket (akár korábban a Berhidai útról is), hogy nem tudják az ott lakók a járdát és a kapubejárót rendeltetésszerűen használni? - Azóta sem tudjuk, hogy valaki jelentett-e be hivatalosan kifogást.

 Pétfürdő járdaépítés

- Az építés során milyen megoldásokat alkalmaztak, hogy a lakók ez idő alatt is megfelelő módon bejuthassanak otthonaikba? – Itt sem ismerhettük meg az építők válaszát. Voltak lakók, aki személyesen mondták el azt, hogy amikor szóvá tették a kellemetlenséget, azt a választ kapták, hogy „oldják meg” vagy, hogy „ennyit igazán el lehet viselni” vagy azt, hogy „az nem a mi gondunk”.

 

- A munka során a lakóknak okozott kárt (pl. a kapun belülről is felszedték az aszfaltot, olyan magasra emelik a járda szintjét, hogy a kaput jelentősen meg kell emelni a lakóknak)  helyreállítják-e? – Szintén nincs válasz rá, csak azt láthatjuk, hogy egyik udvarban kocsibeállót aszfaltoztak, máshol még a kiskapu alá is csak murvát szórtak. Feltételezni sem merem, hogy egyéni „megegyezések” alapján készültek közpénzből kerítésen belüli járdák.

 Pétfürdő járdaépítés

- A járdaépítés során felszedett betont, aszfaltot, földet egy magánterületen rakják le, a kupacok egyre nőnek. Bár a munkások szerint azt elszállítják majd, de mikor kerül erre sor? – Erre sincs válasz. Tény, hogy az aszfalt és beton darabok egy része külön válogatva van a magánterületen, ami nem Pétfürdő közigazgatási területe, és mint tapasztaltam, a felszedett és tárolt földet újra felhasználják a járdaépítés során az árkok kitöltésére. Erre tudomásom szerint a műszaki terv lehetőséget ad.

 Pétfürdő járdaépítés

- Van-e engedélye a cégnek a törmelék lerakására, ha igen, kitől? - Mint megtudtam az aszfalt már nem veszélyes hulladék. Lehet, hogy engedély sem kell hozzá? Az önkormányzat korábban ajánlott fel egy helyszínt a törmelék lerakására, de ezt a cég nem fogadta el.

 

- Ismereteim szerint a Swietelsky cég építette tavasszal a Liszt Ferenc utca mögötti BMX pályákat is. Az építés során aszfalt és betondarabok, tégladarabok is kerültek a pályába. Sor került-e a törmelékdarabok eltávolítására? – Szinét utána jártam és arra volt engedélye a cégnek, hogy a BMX pályákat a Berhidai útból felszedett anyagokból készítse el. Vagyis a testület szavazta meg, hogy törmelékből készülhessen. Arra feltételezem azonban senki nem adott volna engedélyt, hogy a tégla, a beton és az aszfaltdarabok kiálljanak a felszínből. Jellemző azonban, hogy – mivel tudtommal sem a lakókat sem a szülőket, sem kerékpárosokat nem kérdeztek meg –  olyan helyre építették, ahol láthatóan nem vagy nagyon kevesen használják.

 Pétfürdő BMX

Pétfürdő BMX

Pétfürdő BMX

A járdaépítésre visszatérve: információim szerint a járdákat nem az önkormányzat műszaki szakemberei veszik át, hanem külső műszaki ellenőr van.

 

Természetesen nagyon jó dolog, hogy szépen térkövezve vannak az utcák és kulturált környezetben közlekedhetünk akár autóval akár gyalog. Viszont, ha valódi műszaki problémák merülnek fel, akkor nem a szomszédnak, ismerősnek kell morgolódni, hanem írásban eljuttatni az önkormányzathoz. 

Pétfürdő BMX

Utoljára frissítve: 2014-10-02 13:43:17

További híreink
Nehogy tragikus hős legyen
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha engem kérdezel, én fáradt vagyok a félelemtől” – Bruck András ...
2024-04-21 10:22:54, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Állami revizorok ellenőrzik titokban a betegeket a kórházakban
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik, a hét akármelyik napján, minden napszakban. Az Országos Kór...
2024-04-21 10:22:52, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Egy őrbottyáni földtulajdonos több mint kétmilliárd forintos kártalanítást követel, miután tervei szerint term...
Bővebben >>