VÁRPALOTAI HÍRHATÁR - A cél a beszélgető rendőr mintája

VÁRPALOTAI HÍRHATÁR
   
 2023.12.08.
 Péntek
Ma Mária napja van.
Holnap Natália napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 09. 24. 22:02     


A cél a beszélgető rendőr mintája
Az inotai szakaszon nem több, hanem súlyosabb balesetek történnek. Várpalotán az iskolarendőrök már évek óta segítik az iskolák bűn-és balesetmegelőző tevékenységét, és a tanintézmények nem kérték a bűnmegelőzési tanácsadók jelenlétét. Nyugállományú rendőr nem került vissza a kapitánysághoz. Zékány József őrnagy "beszélgető rendőrökkel" erősítene a bűnmegelőzés területén.


A rendőrségre évtizedekkel korábban – néha még ma is -  mint szigorú és félelmet keltő hivatalos személyre tekintettek a legtöbben. Ha baj van, akkor mégis mindenki az elsők között kiáltott és kiált ma is rendőrért. Várpalota és környéke nyugalmas kisvárosnak számít. Az elmúlt két hónapban azonban három komolyabb baleset is történt néhány kilométeren belül.

 

 

 

Ennyire veszélyes lenne ez az inotai szakasz és mit lehet tenni a balesetek megelőzése érdekében?

Erről és egyéb fontos, aktuális kérdésekről beszélgettünk Zékány József őrnaggyal, a Várpalotai Rendőrkapitányság Rendészeti Osztály vezetőjével.

Az inotai szakaszon hozzávetőlegesen nem több a baleset, csak súlyosabb a kimenetele, többnyire személyi sérüléssel jár, ezért marad meg jobban a köztudatban – mondta az őrnagy. Az oka az lehet, hogy a kapitányság területén ez az egyetlen szakasz van a 8-ason, ami két sávos. A korábbi négy sáv leszűkül, viszonylag egyenes útszakasz szembejövő forgalommal. Más közlekedési lehetőséget nyújt, mint a kétszer két sáv. Ez főleg az előzésnél és kanyarodásnál problémásabb.

A személyi sérüléssel járó baleseteket egyébként Veszprémben vizsgálják, mert Várpalotán 2000-ben megszűnt a közlekedési alosztály. Külön odafigyelnek erre a szakaszra, fokozottan ellenőrzik, sebességmérést is tartanak azzal a megyei és országos kikötéssel, hogy jól látható módon, egyértelműen megkülönböztetett jelzéssel ellátott autóból mérnek. Egyetlen cél van, hogy lassabban, a szabályokat betartva közlekedjenek.

 

Ugyancsak a közlekedéssel függ össze, hogy megkezdődött az iskola és a tanintézmények környéke veszélyesebbé vált. Ezért az iskolarendőrök a korábbi évekhez hasonlóan kiemelten figyeltek a reggeli és a megváltozott délután négy órai időszak forgalmára. Ez már régi történet. Szeptemberben és a tanév végén van szükség arra, hogy jelenlétükkel biztonságosabbá tegyék az esetlegesen még vagy már figyelmetlen diákokat és autósokat. Évek óta nem is volt baleset az iskolák közelében. Minden várpalotai iskolának van iskolarendőre. Fő feladatuk a bűnmegelőzési, balesetmegelőzési tájékoztatók tartása, a közlekedési szabályok megismertetése például vetélkedőkkel és ügyességi feladatokkal. Probléma esetén az iskola vezetője közvetlenül fordulhat hozzá. Ő folyamatosan nincs az iskolában, csak ha hívják.

 

Teljesen más a funkciója a bűnmegelőzési tanácsadónak. Augusztusban fejeződött be 100 rendőr képzése, akik 200 tanintézményben látják el feladataikat. Veszprém megyében több, de Várpalotán egyetlen iskola sem kérte a jelenlétüket. A középiskolák közül a Faller Szakközépiskolában egyéként is ott vannak a rendőrök, oktatnak, hiszen rendészeti szakképzés is folyik. A bűnmegelőzési tanácsadóknak semmivel több jogosítványuk sincs, mint bármely más esetben.

 

Országosan felmerült, hogy akár erre a feladatra is mozgósíthatók lennének a korábban nyugállományban helyezett rendőrök. Várpalotán a nyugállományba helyezettek közül senki nem tért vissza dolgozni. Nem kérte senki, így nem is került rá sor, sem erre sem más feladatra.

 

A rendőrségnek fontos, hogy a bűnmeglőzésre irányítsa a figyelmet. Éppen ezért tartanak egyre többször lakossági fórumokat és egyéb olyan programokat, ahol beszélgetni lehet velük a problémákról. Amiről nem tud a rendőrség, abban segíteni sem tud. Nem az a cél, hogy rettegjék az emberek a rendőröket, hanem az, hogy merjék elmondani a problémájukat, merjék elmondani, ha gyanús dolgokat észlelnek, tudják azt, hogy mire kell figyelni.

A beszélgető rendőr mintája a cél, akiben a segítő és nem a büntető hivatali személyt látják az emberek. 


További hírek

  Csák miniszter cenzúrázná a mobiltelefon használatát az iskolákban
2023. 12. 05. 17:49 hirhatar.hu
  Maxi-Dubajt tervez Lázár János Rákosrendezőre
2023. 12. 05. 17:49 hirhatar.hu
  A kormánymédia túltolta a valóságon Koltai Semmelweis-filmjét
2023. 12. 05. 17:49 hirhatar.hu
  865 millióból reklámozza a katonaságot az Elk*rtuk peoducere
2023. 11. 28. 17:05 hirhatar.hu
  A DK közös ellenzéki listát állítana a fővárosban
2023. 11. 28. 17:04 hirhatar.hu
  Az eltűnt nemzeti szuverenitás nyomában
2023. 11. 28. 17:04 hirhatar.hu
  A halálos beteg alkotmányjogász szerint az eutanáziáról kellene nemzetei konzultációt tartani
2023. 11. 20. 10:49 hirhatar.hu
  Miért 2B a jelzése a Jászai Mari tér – Pesterzsébet villamosjáratnak?
2023. 11. 20. 10:49 hirhatar.hu
  Orbán veje a gazdasági bevándorlókon is gazdagodhat
2023. 11. 20. 10:49 hirhatar.hu
  Görög Zita: a „dubajozós” ismert celebek bármilyen perverzióra kaphatóak
2023. 11. 11. 16:09 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport