VÁRPALOTAI HÍRHATÁR - A rendszer demokráciát nyomokban még tartalmaz

VÁRPALOTAI HÍRHATÁR
   
 2024.04.14.
 Vasárnap
Ma Tibor napja van.
Holnap Tas, Anasztázia napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2015. 03. 02. 16:55     


A rendszer demokráciát nyomokban még tartalmaz
Régóta nem írtam várpalotai dolgokról. Ennek oka az volt, hogy nem akartam összekeverni a politikai szerepvállalást az újságírással. A veszprémi időközi választásról megjelent elemzések azonban arra késztettek, hogy először és talán utoljára vállaljam a kettős szerepet. Aztán visszatér a várpalotai elkerülő út, a szociális helyzet, az egészségügy, az oktatás, a kultúra témája.Eltelt egy hét. A veszprémi időközi választást országos figyelem kísérte. Tudta mindenki – még ha egyesek igyekeztek is bagatelizálni -, hogy az egész ország politikai életét befolyásoló választásról van szó.
Győzött Veszprém 1. sz. választókerülete, még ha szemtelenül át is rajzolta, a választási törvényt ki is facsarta a kormányzó párt. Győzött Kész Zoltán független jelölt, akit demokratikus pártok, civil szervezetek támogattak. A Fidesz-gőzhenger pedig támadta őt hol baloldaliként „degradálva”, hol neoliberális „kapitalista, imperialista” jelzőket aggatva rá. (na, jó, itt az lmp-s cimbik is besegítettek) Hol személyében, magánéltében gyalázták, hol szakmai munkáját, nyelvkönyveit kezdték ki. Hiába volt azonban minden gyalázkodó erőfeszítés, a 25 település választói átláttak a szitán és a hatalom zakót kapott. Méreteset.


Az eltelt egy hét alatt számtalan elemzés készült, igyekezett mindenki megszólalni, magyarázni a nem várt eredményt. Forgatták jobbról, forgatták balról, csak egyet nem tettek meg: közelről senki nem volt kíváncsi arra, hogy mi is történt Veszprémben és a hozzá tartózó településeken.

 

A baloldal győzelmét és a jobboldal vereségét taglalták. Nem értem. Mitől jobboldali az a párt, amelyik központosítja az oktatást, államosítja a bankokat, csorbítja a helyi önkormányzatok döntési köreit? Mitől baloldaliak azok a pártok, akik a piacgazdaságban hisznek, akik privatizáltak, akik szociális támogatásokat vontak meg? (na jó, volt azért egy gazdasági világválság is) És itt kimerül a legtöbb elemző mozgástere.

 

Azt mondják, a „baloldal jelöltje győzött”. Jobb esetben azt, hogy „ a baloldal által támogatott jelölt győzött”. Hiányérzetem van. Pici szó, de nagyon tud hiányozni: IS. A baloldal által IS támogatott jelölt győzött. Ha elfogadjuk, hogy az MSZP, a DK, az Együtt, a PM baloldali pártok, azért még ott voltak a Liberálisok, a Lokálpatrióták, a Polgári Platform és a MOMA is. Ha közelről nézte volna meg egyetlen elemző is a kampányt, akkor láthatta volna, hogy a Liberálisok és Lokálpatrióták (civilek) valamint a semmilyen szervezethez nem köthető valódi civilek legalább annyira odatették magukat, mint a baloldali pártok.

 

2015. február 22-e legfőbb jelentősége az volt, hogy bebizonyította, a Fidesznek nincs meg a korábbi támogatottsága. Ez a választás megmutatta, hogy lehet tenni az önkény ellen. Hiába manipulálta a törvényeket, üresítette ki a demokratikus intézményeket a Fidesz, azért a rendszer demokráciát nyomokban még tartalmaz. Van remény egy tisztességes ország újraépítésére.

 

A kampányolás során megtapasztaltuk, hogy a civil jelöltet elfogadók között a legjelentősebb számban azok voltak, akik egyetlen pártra sem szavaztak volna. Volt, aki bevallottan jobboldali, egykori Fidesz-szavazó volt, volt, aki nem szokott elmenni szavazni, mert nem érdekelte a pártok nyilatkozat-háborúja. De ugyanúgy támogatták Kész Zoltánt sokan azok közül, akik már megunták a baloldal tehetetlenkedését is. A legtöbben tisztában voltak azzal, hogy a politikai életet a pártok irányítják, de a civil társadalom ellenőrző szerepét nem tapasztalták. Hiányolták a szakszervezeteket, azokat a pártoktól független érdekvédelmi szervezeteket, akiktől pártpreferencia nélkül lehetne segítséget kérni.

 

Valójában nem a pártok szervezték a civil kampányt. Egy nagyon szűk, többségében civilekből álló társaság találta ki és a pártokkal rendszeresen egyeztetve valósította meg a kampányt. A stratégiát, a kommunikációt határozták meg, az akciótervek kidolgozása, megvalósítása volt leginkább a pártok feladta. Még egy pici kulisszatitok: a stábértekezleteken nem volt „anyázás”, hangos szó, veszekedés. Vélemény volt, a konszenzus érdekében azonban senki nem ragaszkodott körömszakadtáig az általa elképzelt dolgokhoz.


Az elemzőknek ajánlok néhány új megvilágítást, ami alapján talán messzebbre lehetne látni a veszprémi választás kihatásait:

Miért nem képesek valódi megújulásra a magukat bal oldalinak definiálók, miért van az, hogy bár vannak közöttük fiatalemberek, mégis csak jelentős kisebbségben képesek megszólítani a saját korosztályukat?

Egyáltalán, miért van az, hogy a fiatalok többségét nem érdekli az életüket, sorsukat befolyásoló politika? Talán nem is tudják, hogy mi befolyásolja az életüket?

Miért vonta ki magát a kampányból teljesen az egyik veszprémi baloldali párt? Ugyanakkor miért adták a nevüket és támogatták országszerte nagy erővel az adott párt tagjai és szimpatizánsaik a jelöltet?

 

Nem kérdés azonban az, hogy a politikával eddig nem foglalkozó valódi civilek minden tapasztalat nélkül miért érezték fontosnak, hogy most tenniük kell.

Ebben nincs szükség bonyolult elemzésekre.

Míg 2010-ben igaz volt az, hogy ha Fidesz-színekben a Bodri kutyát indították volna, akkor is nyer, ez mostanra nem igaz. Ezt egy, a kampányban lehetőségei szerint aktívan résztvevő ember így fogalmazta meg:

 

„Elemző, újságíró, meg még azt sem tudom kicsoda "osztja az észt" hogy én a veszprémi választópolgár micsoda "körmönfont" stratégia mentén helyezkedtem el a politikai paletta valamely zugában. Toltam előre, húzódtam hátra, rezonáltam G Fodor baromságaira, támaszkodtam kiforratlan balos, liberális, fundamentalista és még ki tudja hányféle nézetrendszerre..... 
Segítek! Egy normális országban szeretnék élni, ahol a politikus, a közszolga az ALKALMAZOTTAM ! S ha nem tetszik ahogy dolgozik, leváltom ! Vagy ez csak nekem ilyen egyszerű?”

 

Valóban nem kellenek nagy kutatások hozzá, hogy lássuk, Kész Zoltán győzelme azon alapult, hogy hiteles ember a környezetében. Az ő személye és hozzáállása volt a győzelem kulcsa. Persze, egyedül talán nem sikerült volna.

 

Hiszek benne, hogy a továbbiakban nem az ígéret-szavak, sajtó-fotózkodások, repi-beszélgetések számítanak, hanem a tettek. Kész Zoltánnak együtt kell dolgoznia a települések vezetővel - mind a 25-tel -, hogy amit lehet, hozzátegyenek az adott település fejlődéséhez. Valamennyi demokratikus pártnak együtt kell dolgoznia a magyarországi politika megtisztításáért, mert azt hiszem, ezen a téren a legnagyobb a tennivalónk.

 

Itt és most egy új politikai kultúrának kell elindulnia. Ha ezzel az eredménnyel bárki visszaél, akkor ez a jelentős győzelem csak egy epizód lesz csupán az Orbán-diktatúrában.

 

A kampány során azt láttam, hogy minden Kész Zoltánt támogató párt soraiban vannak olyan emberek, akik tudnak nem önérdekből, nem pozícióharcot folytatva valóban a „KÖZ”  érdekében politizálni. Kérdés, hogy "A" pártok szóhoz engedik-e őket jutni.

 

 

 

 

Mezriczky Beáta

Magyar Liberális Párt

Veszprém

 

 

 

 


További hírek

  Magyar Péter, a hiányzó hős
2024. 04. 13. 08:33 hirhatar.hu
  Bodrogi Gyula 90 éves lett
2024. 04. 13. 08:33 hirhatar.hu
  A világ legnagyobb IT vállalata tarol a használt laptopok piacán is
2024. 04. 12. 14:15 hirhatar.hu
  Voltak turistaházaink a Budai-hegyekben is
2024. 04. 09. 19:50 hirhatar.hu
  Romos, penészes cserelakást ajánlott a MÁV a mini-Dubaj helyett
2024. 04. 04. 17:38 hirhatar.hu
  Karsai Dániel befejezi ügyvédi tevékenységét és kilép a Budapesti Ügyvédi Kamarából
2024. 04. 04. 17:38 hirhatar.hu
  A Kúrián is győzött, mégsem jut hozzá a kétmilliárdhoz
2024. 04. 04. 17:38 hirhatar.hu
  Közös EP- és fővárosi listát állít az MSZP, DK és Párbeszéd
2024. 03. 28. 21:01 hirhatar.hu
  Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
2024. 03. 28. 21:01 hirhatar.hu
  Kútmélyre zuhant a „Petőfi-film” nézettsége
2024. 03. 28. 21:01 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport