VÁRPALOTAI HÍRHATÁR - Házhoz viszik az uniós forrásokat

VÁRPALOTAI HÍRHATÁR
   
 2023.12.06.
 Szerda
Ma Miklós napja van.
Holnap Ambrus napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 11. 08. 11:06     


Házhoz viszik az uniós forrásokat
Országosan 200, Veszprém megyében 9 tanácsadó segítik a gazdákat abban, hogy az Unió által biztosított forrásokat megfelelő mértékig ki tudják használni a magyar gazdálkodók. A Gazdálkodói Információs Irodákban dolgozók a jogszabályi változásokat, a határidőket, az új pályázati lehetőségeket figyelik és minden adminisztrációs munkában segítséget nyújtanak a gazdáknak.Várpalotán is működik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Gazdálkodói Információs Szolgálata. Hogy mit is szolgálnak, milyen tevékenységet végeznek, arról Pintér András tanácsadóval a beszélgettünk.

 

 

 

 

- Az a dolgunk, hogy az uniós forrásokat házhoz vigyük a gazdáknak.

Abban segítünk, hogy azokat a támogatási forrásokat, amelyek különböző jogcímeken érkeznek, oda kerüljenek, akiket valóban támogatni akar az Unió – foglalta össze röviden munkájának lényegét Pintér András.

A legnagyobb kaliberű tevékenység az egységes, terület alapú támogatás benyújtása. Ez minden éven tavasszal esedékes uniós normatíva. Mindent a számítógépen kell rendezni. Saját bevallás alapján - amit persze később hivatalos szervek ellenőriznek is – meg kell mondani, hogy mekkora és melyik földeket használják a gazdák. A támogatás ugyanis nem a tulajdonosnak jár, hanem annak, aki megműveli.


Ugyanazt a támogatást kapja a gazdálkodó akár gyepet, akár munkaigényes kertészeti kultúrát tart fenn.

Az Információs Szolgálat munkatársa a szeptember kezdődő egész gazdálkodási évet végigköveti a gazdákkal és igyekszik hathatós segítséget nyújtani.

A fogadott támogatások ugyanis különböző kötelezettségeket rónak a gazdálkodókra, így elég sok adminisztrációs teher is hárul rájuk. Nagyon szigorú feltételek mellett többlettámogatáshoz is juthatnak. Ezt mind dokumentálni kell. A tanácsadó segíti a jogszabályi eligazodást is, figyeli a határidőket, a permetezési, a gazdálkodási, a legeltetési napló vezetésében is segítséget tud nyújtani. Egy ellenőrzés során a papírokat mind le kell tenni az asztalra.


A papír alapról fokozatosan az elektronikus elszámolásra térnek át. Az ügyfélkapun keresztül tudják a mezőgazdasági tevékenységhez kapcsolatos ügyeket intézni. Ha a gazdálkodók megbízást adnak arra, hogy az ügyviteli dolgokat az iroda ellássa, akkor nem kell saját maguknak bajlódni a jelentésekkel. Az iroda figyeli, hogy mikor milyen beszámolókat kell beadni, mikor nyílik meg új pályázati lehetőség, jogszabály és határidő figyelést is végeznek.

Azokat a gazdálkodókat, akik reggel korán kelnek és dolgoznak estig, őket figyelmeztetik a lehetőségekre.


A legnagyobb támogatási lehetőség az egységes földalapú támogatás, ami eddig 60.000,- Ft volt. Most a szarvasmarha és juhász ágazatot próbálják meg az Unió jobban támogatni.

Finanszírozás kapcsolható ahhoz is, hogy saját magát képezze a gazdálkodó. A pályázati jogcímek közül szinte mind megköveteli, hogy a gazdálkodó szakirányú képzésen vegyen részt. A regisztrált tagok a képzések díjat is többségében visszakapják.

 

Az országos hálózat közel 200 irodával rendelkezik, nagyjából a régi kistérségi rendszerhez kapcsolódik. Veszprém megyében 9 tanácsadó 11 irodában dolgozik. Az ügyfélfogadási időket a gazdálkodók már megszokták. Hétfőn Várpalotán, szerdán Balatonkenesén találják meg segítőjüket. A hét többi napján szükség szerint közvetlenül a gazdálkodók lakhelyén nyújt segítséget Pintér András.

 

2012 nyarától kötelező az agrárkamarai tagság. Azok, akik  pályáznak, könnyebben elfogadták a tagságot, mert tudják, hogy milyen segítséget várhatnak el a tanácsadótól. A klasszikus őstermelői réteg, mint pl. a piacon a saját kis terményét értékesítő, nem érzi , hogy mit kap az 5.000 Ft regisztrációs és további éves – bevételétől függően – minimum 2000 Ft éves díjért.


Nemrégiben futott ki a fiatal gazdálkodókat támogató pályázat. Közel 10 millió forint értékben lehetett pályázni. Főleg azok számára volt adott a lehetőség, akik átveszik szülőktől nagyszülőktől a gazdálkodást. Szigorú feltételek voltak. A várpalotai működési területen 4-5 sikeres pályázat volt és a nyertes indulóknak sikerült is megvetni a lábukat a mezőgazdaságban. 

PIntér ANdrás


További hírek

  Csák miniszter cenzúrázná a mobiltelefon használatát az iskolákban
2023. 12. 05. 17:49 hirhatar.hu
  Maxi-Dubajt tervez Lázár János Rákosrendezőre
2023. 12. 05. 17:49 hirhatar.hu
  A kormánymédia túltolta a valóságon Koltai Semmelweis-filmjét
2023. 12. 05. 17:49 hirhatar.hu
  865 millióból reklámozza a katonaságot az Elk*rtuk peoducere
2023. 11. 28. 17:05 hirhatar.hu
  A DK közös ellenzéki listát állítana a fővárosban
2023. 11. 28. 17:04 hirhatar.hu
  Az eltűnt nemzeti szuverenitás nyomában
2023. 11. 28. 17:04 hirhatar.hu
  A halálos beteg alkotmányjogász szerint az eutanáziáról kellene nemzetei konzultációt tartani
2023. 11. 20. 10:49 hirhatar.hu
  Miért 2B a jelzése a Jászai Mari tér – Pesterzsébet villamosjáratnak?
2023. 11. 20. 10:49 hirhatar.hu
  Orbán veje a gazdasági bevándorlókon is gazdagodhat
2023. 11. 20. 10:49 hirhatar.hu
  Görög Zita: a „dubajozós” ismert celebek bármilyen perverzióra kaphatóak
2023. 11. 11. 16:09 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport