VÁRPALOTAI HÍRHATÁR - Krúdy 24 - A Balatoni sellő

VÁRPALOTAI HÍRHATÁR
   
 2024.04.14.
 Vasárnap
Ma Tibor napja van.
Holnap Tas, Anasztázia napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2015. 11. 12. 15:53     


Krúdy 24 - A Balatoni sellő
Évente egy válogatás. Mindig egy téma köré csoportosítva az írásokat. Praznovszky Mihály ezúttal A Balatoni sellő címmel immár a 24. Krúdy-válogatást mutatta be Várpalotán. Talán nemcsak a Krúdy-vacsora ötletét, hanem a mostani javaslatát is érdemes volna megfogadni.

A TIT várpalotai szervezete és a Krúdy baráti kör meghívására Praznovszky Mihály Várpalotán is bemutatta az általa szerkesztett Krúdy-sorozat 24. kötetét. Évente egy válogatás jelent meg eddig a Prospektus nyomda jóvoltából és évente itt, Várpalotán is élvezhette a közönség Praznovszky Mihály magával ragadó irodalmi kalandozását.   
A mostani kis könyv Krúdy szerelemi témájú írásai közül válogat. Első címként az merült fel, hogy Szerelemes Szindbád a Balaton partján, de kiderült, konkrét Szindbád szerelmes történet, ami a Balaton partján játszódik, nincs sok.

 

Praznovszky Mihály a gyűjtés során jött rá arra, hogy van egy nagyon érdekes Krúdy-motívum és van egy új Krúdy-helyszín. Ez Kisörs, a Balaton partján. Ma Badacsonyörsnek hívják. Krúdy szerint kell ott lenni egy Eszterházy kastélynak. A helybeliek Kálóczi Kálmán vezetésével ezt a helyszínt kutatják. Az is elképzelhető, hogy egy nagyobb méretű présház lehetett.

 

A történet itt játszódik le, egy lányszöktetésről szól.

Soha nem lehet tudni, hogy az élet tükrözi az irodalmat vagy az irodalom a valóságot, lényeg az, hogy Krúdy innen szökteti meg a második feleségét. Valóságosan, amiből irodalom lesz. Az író szerelmeit gyakran szerepelteti a történeteiben. Praznovszky Mihály elmesélte az előzményeket is, amit Krúdy levelezésiből idézett fel. Majd a történet folytatását is, megemlítve Krúdy lányát, Zsuzsát, akik az első három Krúdy-válogatást készítette.

 

Ahogy már a korábbi könyvbemutatókról írtam, nem lehet egy tudósítás keretében visszaadni azt a hangulatot, azokat a finom, árnyalt, szellemes megjegyzéseket, amelyekkel az irodalomtörténész színesíti az írásokat. Hiába rögzíti a diktafon, azt ott, akkor hallani és érteni kell.


Ez a kis könyv tehát lányszöktetésekről szól, e téma mentén állt össze A Balatoni sellő című válogatás. Szerepel benne a Vadliba tanyája és Az ötvenes évek rozmaringjai. Ez utóbbit abból az Ál-Petőfi című kötetből idézi, amely Várpalota szempontjából nagyon fontos történet.

A címadó írás, A Balatoni sellő egy igazi Szindbád történet. (Valaha, talán nem is rég, még Szindbád Kht.-nak hívtak Várpalotán a kultúrát szervező-rendező intézményt) Az Asszony, aki szőlőfürt lett című könyvből pedig Az üveglopó és a Borkereskedelem került a válogatás-kötetbe.  

 

Praznovszky Mihály egész este kerülgette az elsőként szereplő történetet,  ami a Palotai álmok címet viseli. Ezzel kapcsolatban a következőket mondta:

Ha én Palotán döntéshozó lennék, akkor már rég kiadtam volna a Palotai álmokat annyi példányban, ahány lakos van ebben a városban. Minimum annyi példányban, ahány diák van a városban, a nyolcadikos diákoknak odaadnám ballagásra a tarisznyába ajándéknak, de legalább a középiskolásoknak, ahány van. Igaz, hogy egyikük sem olvas manapság, ez nem is gond, de ez egy kultuszkönyv Palotáról és ráadásul fantasztikusan jó könyv. Olyan leírások vannak benne, hogyha Várpalota szeretne egy Krúdy emlékházat létrehozni, ebből a könyvből pontosan lehetne ezt a házat rekonstruálni.

A Palotai Álmok történetének lényege itt is a szerelem, a lányszöktetés. A felolvasott részletek az 1910-es évek romantikus, választékos stílusát idézték. Úgy látszik, már akkor is a múlt időket emlegették, hiszen „ma már egy rendes leányszöktetésről sem hallani” – adta a szavakat Krúdy a vasutas szájába.  Hogy mi lesz a történet vége, azt megtudhatják, ha elolvassák A Balatoni sellők című Krúdy-válogatást.

 

Hogy hol lehet hozzájutni? Nem, nem vásárolhatják meg a könyvesboltokban, kereskedelmi forgalomba nem kerül. A legbiztosabb, ha a veszprémi Eötvös Károly Megyei Könyvtárban keresik.

 

A 25. - Praznovszky Mihály szerint az utolsó - Krúdy válogatásra még közel egy évet várni kell.

 

Az előadás végén a TIT várpalotai szervezetének vezetője, Szajp Istvánné külön gratulált Praznovszky Mihály Príma-díjra való jelöléshez és a közönségszavazás eredményéhez. Bár végül a díjat egy ifjúsági zenekar nyerte el, de egyéniben messze Praznovszky Mihály kapta a legtöbb szavazatot.

 

Azt hiszem nem véletlen. Ha valaki nem tudná miért, az menjen el egy előadására.

 

 

 

Mezriczky Beáta


További hírek

  Magyar Péter, a hiányzó hős
2024. 04. 13. 08:33 hirhatar.hu
  Bodrogi Gyula 90 éves lett
2024. 04. 13. 08:33 hirhatar.hu
  A világ legnagyobb IT vállalata tarol a használt laptopok piacán is
2024. 04. 12. 14:15 hirhatar.hu
  Voltak turistaházaink a Budai-hegyekben is
2024. 04. 09. 19:50 hirhatar.hu
  Romos, penészes cserelakást ajánlott a MÁV a mini-Dubaj helyett
2024. 04. 04. 17:38 hirhatar.hu
  Karsai Dániel befejezi ügyvédi tevékenységét és kilép a Budapesti Ügyvédi Kamarából
2024. 04. 04. 17:38 hirhatar.hu
  A Kúrián is győzött, mégsem jut hozzá a kétmilliárdhoz
2024. 04. 04. 17:38 hirhatar.hu
  Közös EP- és fővárosi listát állít az MSZP, DK és Párbeszéd
2024. 03. 28. 21:01 hirhatar.hu
  Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
2024. 03. 28. 21:01 hirhatar.hu
  Kútmélyre zuhant a „Petőfi-film” nézettsége
2024. 03. 28. 21:01 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport